Strona 53 z 285 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elfi Zobacz posta
    Witam. Jestem tutaj nowy i z ciekawością czytam ten wątek. Ponieważ jestem na etapie wybierania systemu bardzo zainteresował mnie 7D. Nie ukrywam, że miałem już kupić D300s, ale zapowiedź Canona powstrzymała mnie. Jeśli testy pokażą, że 7D jest co najmniej równorzędny z D300 (przede wszystkim AF i wysokie ISO), to pewnie go kupię. Pozdrawiam wszystkich
    Witamy,
    Myślę, że możesz już zamawiać
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ustawienie czasu i przyslony na sztywno i automatyczne ISO ustawiane wedlug pomiarow swiatlomierza to juz nie tryb M, to juz automatyka
    łał, fajnie, że na to wpadłeś - tylko po co napisałem o tym parę postów wcześniej ;-)

P.S. Też bym wolał osobny tryb na kółku, ale jestem na tyle elastyczny, że mi to kompletnie nie przeszkadza.
    hm...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Wiele osób uważa, że matryca jest za gęsta. Sam uważam podobnie, ale mRAW skutecznie zamyka mi usta w tym temacie. BTW 10mpix ma 17MB, 18mpix ma 24MB - trochę jakby nieproporcjonalnie dużo MB w tych małych RAWach...
    Normalnie. U mnie, na przykład:
    • RAW 10mpx = 17MB
    • sRAW 2.5mpx = 10MB

Zakładając najprostszy sposób tworzenia sRAW, czyli zastępowanie czwórki pikseli R-G-B-G jednym pikselem RGB zamiast 4x14bit = 56bitów (RAW) dostajemy 3x14bit = 42bity. Więc nie jest źle
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    po prostu co poniektorzy wymagaja rzeczy zupelnie nie praktycznych, autoISO sens ma w zasadzie tylko w trybie priorytetu przyslony,
    To dlaczego w Mk III działa tylko w trybie Tv?!
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 04-09-2009 o 23:11 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

a nikt nie napisał o strefach AF
    mamy zbyt centralnie ustawione punkty AF, ale za to są pogrupowane i może te strefy mogą być bardzo użyteczne w niektorych rodzajach fotografii
    to tak dla oderwania od auto-iso

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

po prostu co poniektorzy wymagaja rzeczy zupelnie nie praktycznych, autoISO sens ma w zasadzie tylko w trybie priorytetu przyslony,

ustawienie czasu i przyslony na sztywno i automatyczne ISO ustawiane wedlug pomiarow swiatlomierza to juz nie tryb M, to juz automatyka
    pobaw sie nikonem i daj znac co mysli8sz o autoiso. dla mnie to glowny parametr aparatu przyspieszajacy prace z nim. i wlasnie w trybie M jest naj. oczywiscie wtedy ten tryb mozemu nawac jak ci sie podoba ale Canon tego nie ma (choc podobno ma w 7d wlasnie w trybie M - nie che mi sie czytac manu)

co do 7d to super tylko ze bez FF moze miec nawet organ kobiecy ciagle nawilzony i tak go nie kupie
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    co do 7d to super tylko ze bez FF moze miec nawet organ kobiecy ciagle nawilzony i tak go nie kupie
    pojechałeś

wątek o autoiso może wyłączyć panowie moderatorzy?

a wracając do 7D...

kolega fotoreporter (profesjonalista) mówi że na to czekał
    bo obecne 1Ds mk III zostawi sobie jako backup jak wyjdzie i kupi 1Ds mkIV
    a 7D będzie trzecim body do sportu itp oraz mnożenia ogniskowej kiedy jest taka potrzeba

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

jakim cudem autoISO moze dzialac w trybie M? skad aparat ma wiedziac jak chcemy naswietlone zdjecie?
    Dla mnie jest to nie do wykorzystania w żadnym trybie bez specjalnego wyróżnienia M .
    A 7D to całkiem fajna propozycja, na takie Airshow byłby super bo i jakość, szybkosć i crop.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta

...autoISO sens ma w zasadzie tylko w trybie priorytetu przyslony...
    To dlaczego w Mk III działa tylko w trybie Tv?!
    Bo AutoISO nie jest bez sensu. AutoISO w Canonie jest bez sensu

W temacie AutoISO w calosci podzielam zdanie MMM. Z powodow ograniczen technicznych nie mozemy dzisiaj zapomniec o parametrze ISO, jednak z punktu widzenia efektu fotograficznego, gdzie najwazniejsze "narzedzia" to wielkosc otworu wzglednego (po to by sterowac GO) i czas naswietlania (po to by sterowac zamrozeniem lub rozmyciem ruchu) parametr ISO nie jest "narzedziem". Jest po prostu parametrem, ktory nas ogranicza. Mysle, ze w przyszlosci, powstana elementy swiatloczule zdolne pracowac w zakresie 31EV bez wyraznej zmiany jakosci. Oznacza to, ze element swiatloczuly naswietli zadana scene na "18% szarosci" przy ustawieniu f/1.0 t=60s rownie dobrze jakosciowo jak przy ustawieniu f/64 t=1/8000s. Mozna to sobie tlumaczyc jako uzycie ISO np. w zakresie 6-8000000000. Gdy powstanie juz taki aparat nikt nie bedzie pamietal co to jest ISO i do czego ono kiedys sluzylo. Podobnie jak niedlugo nikt nie bedzie pamietal do czego sluzy koreks. Jesli podane liczby wydaja sie szokujace, pragne jedynie przypomniec ze na poczatku lat 80-tych Bill Gates publicznie oswiadczyl, ze uzytkownicy komputerow PC nigdy nie beda potrzebowali wiecej niz 640kB pamieci operacyjnej.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 04-09-2009 o 23:46
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Zastanówcie się co jeszcze Canon mógł tu włożyć/zmienić tak by zachować segment rynku i cenę. Zastanówcie się co mógłby mieć następca tego aparatu i kiedy Canon będzie zmuszony go wypuścić?
    To proste :-)
    - elektroniczny wizjer z możliwością szybkiego ostrzenia w dowolnym punkcie kadru detekcją kontrastu bez odrywania oka od wizjera.
    - j.w + śledzenie obiektów w ruchu przez rozpoznawanie ich po kształcie / kolorze.
    - Matryca z większym DR albo dużo niższymi szumami.

Canon jest za cwany żeby się od tak 'wypstrykać' ze wszystkiego co ma i zostać na lodzie przez następne kilka lat, na pewno coś tam w laboratoriach mają już na następne puszki.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 04-09-2009 o 23:43

Bywalec

Domyślnie

MMM takich rzeczy to ja Ci mogę jeszcze sporo wymyślić, tylko umówmy się - patrzmy na sprawę przez pryzmat realizmu konkurencyjno/cenowego.

Ja też doskonale zdaję sobie sprawę, że od dawna taki zwyczajny kompakcik Panasa jest w stanie skrócić migawkę jak wykryje ruch w kadrze (w trybie iA), czy wydłużyć mooocno czas naświetlania jak wyczuje, że aparat jest na statywie. Śledzenie twarzy ( i podążanie za nimi układu AF ) to też chyba już nie żadna nowość, ale nie czarujmy się Canon to zaimplementuje za 5 lat jak dobrze pójdzie.

Canon to prawdziwa sknerowata konserwa, dlatego 7D jest jak dla mnie nie lada zaskoczeniem jak się spojrzy z tej perspektywy.
    hm...

Strona 53 z 285 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów