Strona 52 z 285 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

znów musiałem gonic wątek

jedyny imho zrozumiały temat do narzekania to że canon goni techn. konkurencje i wprowadza ulepszenia bardzo powoli zato genialnie marketingowo, to chyba najlepszy dział tej firmy , teraz jednak widać póki co na papierze znaczny krok.

puszka mi sie podoba coraz bardziej będzie supportem do 20d

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jadeit ; 04-09-2009 o 21:48
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jakim cudem autoISO moze dzialac w trybie M? skad aparat ma wiedziac jak chcemy naswietlone zdjecie?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jakim cudem autoISO moze dzialac w trybie M? skad aparat ma wiedziac jak chcemy naswietlone zdjecie?
    tos dal do pieca
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Bywalec

Domyślnie

hm... Jakby tu zacząć. Po przejrzeniu sampli, instrukcji, pierwszych recenzji i najważniejsze na podstawie własnych przemyśleniach muszę przyznać, że zapowiada się puszka nieomal idealna dla większości fotografów.

Pomijając oczywiste rzeczy których ta puszka nie mogła posiadać (np. matrycę FF) z przyczyn marketingowych, lub po prostu przeznaczenia co do segmentu rynku i ceny, 7D jest aparatem kompletnym. Zastanówcie się co jeszcze Canon mógł tu włożyć/zmienić tak by zachować segment rynku i cenę. Zastanówcie się co mógłby mieć następca tego aparatu i kiedy Canon będzie zmuszony go wypuścić? Bądźcie jednak realistami FF z rozważań wykluczamy przez najbliższe 2-3 lata co najmniej.

Być może Canon zlituje się nad marzącymi o FF z lepszym AF niż w 5D i wyda coś w stylu 3D, ale to nie będzie kosztowało 6-7 tys. lecz raczej 16-17.

7D zdecydowanie nie jest następcą 50D (pewnie niedługo zobaczymy 60D=50D plus filmy). Jest to aparat wszechstronny i niezwykle uniwersalny. Można go wziąć zarówno na wycieczkę, popstrykać u cioci na imieninach, jak i wykonać nim większość profesjonalnych zadań.

Jest się z czego cieszyć, bo wygląda na to, że Canon rzeczywiście posłuchał użytkowników. Owszem to co prezentuje sobą 7D to "tylko" mniej więcej tyle co oferuje D300s, czy K7, ale postęp jest ogromny. Patrząc na to z innej perspektywy - Canon pod wieloma względami miał do nadrobienia ogromny dystans do konkurencji i wypada się cieszyć, że w znacznym stopniu go nadrobił.

To co na mnie wywarło największe wrażenie:

1 AF - w tej klasie mistrzostwo świata. Nawet 1Ds nie miał tak interesujących możliwości (kwestię dokładności, ilości punktów AF i możliwości wiązania aktywnego punktu z pomiarem punktowym pomijam z rozważań).

2 Ergonomia - w końcu mogę uznać, że jest to normalny aparat, a nie cegłówka z matrycą. I nie chodzi tu wcale o rozmieszczenie przycisków, tylko pozbycie się (przynajmniej istotnej części z nich) upierdliwych w codziennym używaniu głupot z których Canon słynął plus super wizjer (jak na APS-C).

3 uniwersalność. To dość wyjątkowa cecha. Na prawdę trzeba się wysilić by znaleźć zastosowania gdzie ten aparat sobie nie poradzi (a poradzi inny sprzęt). Jest szybki, precyzyjny, światłoczuły, względnie lekki/nieduży, a jednocześnie uszczelniony i zapewnia wysokiej jakości obrazy.

4 umiarkowana cena. Rzecz jasna nie jest tani w kategoriach bezwzględnych, ale jak na Canonowe standardy IMHO nie jest źle. W każdym razie konkurencja nie jest specjalnie tańsza (D300s). Dla kogoś kto używa lamp bezprzewodowo jest realnie tańszy o koszt zakupu sterownika (1000zł).

5 słabe strony. No właśnie. Nie czepiając się bez sensu dla samego czepiania, rozumiejąc segment i cenę w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Z pewnością nie jest to aparat bez skazy, no ale patrząc na całość jest IMHO rewelacyjnie. Wiele osób uważa, że matryca jest za gęsta. Sam uważam podobnie, ale mRAW skutecznie zamyka mi usta w tym temacie. BTW 10mpix ma 17MB, 18mpix ma 24MB - trochę jakby nieproporcjonalnie dużo MB w tych małych RAWach...

Na koniec. Tak, oczywiście, nie miałem aparatu w ręce. Zakładam jednak, że Canon jednak nauczył się już produkować aparaty ;-) i to czego można się spodziewać po danych technicznych/opisach/samplach przełoży się na normalne użytkowanie, a nie okaże zwyczajną marketingową ściemą.

Po co ja to wszystko napisałem? Ot takie podsumowanie, w sumie dla siebie, ale czemu by się nie podzielić myślami?

Jakby kogo interesowało... Jestem chyba bardziej fascynatem techniki niż fotografii (choć to się zmienia w czasie). Swoje opinie opieram o doświadczenia zebrane na posiadanych dotąd: 300D, 1000D, 40D, 5D, 5D mkII 1Ds mkII plus kilkunastu puszkach w innych systemach (głównie KM/Sony).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    tos dal do pieca
    jak widać chyba zrozumienie tego tematu to wyzwanie dla użytkowników. Co się dziwić Canonowi, że przez 10 lat nie wprowadził tak oczywistego usprawnienia...

A ja się zapytam sebcia80. Jakim cudem aparat może działać w jakimkolwiek innym trybie niż M? Skąd aparat na wiedzieć jak chcemy mieć naświetlone zdjęcie?
    Ostatnio edytowane przez KvM ; 04-09-2009 o 22:34 Powód: Automerged Doublepost
    hm...

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

dołoże
    Wizjer !!!!
    pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Dopiero zaczyna Awatar Gotch
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie wiem czy to już było w tym temacie, bo nie przebrnąłem przez cały...

źródło: 4chan /P/

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Co to zdjęcie ma prezentować?
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

KvM IMO bardzo dobre podsumowanie :-D.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    A ja się zapytam sebcia80. Jakim cudem aparat może działać w jakimkolwiek innym trybie niż M? Skąd aparat na wiedzieć jak chcemy mieć naświetlone zdjęcie?

po prostu co poniektorzy wymagaja rzeczy zupelnie nie praktycznych, autoISO sens ma w zasadzie tylko w trybie priorytetu przyslony,

ustawienie czasu i przyslony na sztywno i automatyczne ISO ustawiane wedlug pomiarow swiatlomierza to juz nie tryb M, to juz automatyka
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał Awatar elfi
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Witam. Jestem tutaj nowy i z ciekawością czytam ten wątek. Ponieważ jestem na etapie wybierania systemu bardzo zainteresował mnie 7D. Nie ukrywam, że miałem już kupić D300s, ale zapowiedź Canona powstrzymała mnie. Jeśli testy pokażą, że 7D jest co najmniej równorzędny z D300 (przede wszystkim AF i wysokie ISO), to pewnie go kupię. Pozdrawiam wszystkich

Strona 52 z 285 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102152 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów