Strona 51 z 285 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    Ekhm, w których? Bo juz w 10D ISO było pod przyciskiem przy górnym wyświetlaczu... Chyba że piszesz o serii xxxD, ale to inna bajka
    Tak, w serii trzycyfrowej pojawiło się dopiero niedawno w 450D, a w dwucyfrowej owszem przycisk był, ale jeśli dobrze pamiętam informacja o ISO wyświetlała się na wyświetlaczu i na podglądzie dopiero od 40D...
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    To, że na kółku trybów nie mamy jeszcze opcji nr 3 wynika tylko i wyłącznie z niesamowitej konserwatywności producentów, którzy wciąż mają zakodowane w głowie, że ISO jest stałe
    Jakbyś napisał NIEKTÓRYCH producentów, to owszem byłaby to prawda. Taki tryb jest od dość dawna dostępny w Pentaxach. Niestety Pentax to nie jest konkurent dla Canona. Konfigurowalne AutoISO jest namiastką tego trybu dość dobrze zrealizowaną w Nikonach. Nie jestem pewny czy aby nie działa ono nawet też w trybie M, który to w tej sytuacji jest właśnie tym trzecim trybem o którym piszesz.
    hm...

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Podstawową opcją każdego aparatu cyfrowego powinno być autoiso.
    Nie moge sie z tym zgodzic, nie lubie ustawien na ktore nie mam wplywu,
    a iso to wazny parametr bo im wieksze tym powazniejsze szumy sa na zdjeciu, a tych akurrat bardzo nie lubie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Tak, w serii trzycyfrowej pojawiło się dopiero niedawno w 450D, a w dwucyfrowej owszem przycisk był, ale jeśli dobrze pamiętam informacja o ISO wyświetlała się na wyświetlaczu i na podglądzie dopiero od 40D...
    w 350D ISO bylo pod przyciskiem, co prawda przycisk ten powodowal wejscie do menu ale zmiana czulosci byla szybka, jedyna niedogodosc to to ze trzeba byla ta zmiane zatwierdzac
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    ... AutoISO w trybie M jest NAJBARDZIEJ kreatywnym trybem pół automatycznym....
    Tryb M to tryb jak najbardziej manualny.
    Gdzieś jestem, oceniam warunki, ustawiam iso. Stosownie do oczekiwań ustawiam czas, przysłonę i lampę/lampy, o ile jest doświetlenie jest wymagane. 2-3 testowe ujęcia i sprawa jest jasna. Jedyne użyteczne auto jakie stosuję to autofocus 8)
    Oczywiście nie neguję, że dla wielu tryby półautomatyczne mogą być użyteczniejsze. Nie mówię też by tego autoISO nie było (jako opcji), jeśli tak powszechne jest oczekiwanie wielu fotografujących. Każdy ma swoje sposoby i przyzwyczajenia, różną pracę realizuje na swój sposób i ok.
    Ale jestem stanowczo odmiennego zdania niż MMM i mam nadzieję, że canon nie uszczęśliwi nas niekontrolowanym autoISO.
    C-F-K - forever

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Jakbyś napisał NIEKTÓRYCH producentów, to owszem byłaby to prawda. Taki tryb jest od dość dawna dostępny w Pentaxach. Niestety Pentax to nie jest konkurent dla Canona. Konfigurowalne AutoISO jest namiastką tego trybu dość dobrze zrealizowaną w Nikonach. Nie jestem pewny czy aby nie działa ono nawet też w trybie M, który to w tej sytuacji jest właśnie tym trzecim trybem o którym piszesz.
    Masz rację - chodziło mi głównie o Canona. Ale w Nikonach dobrze działające auto ISO chyba też się niedawno pojawiło... Zresztą to i tak jest niepotrzebnie skomplikowane. Do oczywistej kolejnej opcji na kółku, którą proponuję temu jeszcze brakuje.

Jeśli Pentax ma taki tryb to szacun.
    Ostatnio edytowane przez Sober ; 04-09-2009 o 19:26
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Tryb M to tryb jak najbardziej manualny.
    Gdzieś jestem, oceniam warunki, ustawiam iso.
    Ale jestem stanowczo odmiennego zdania niż MMM i mam nadzieję, że canon nie uszczęśliwi nas niekontrolowanym autoISO.
    Się nie rozumiemy. Tryb M pozostanie trybem MANUALNYM dopóki ustawimy ISO na sztywno. Po wybraniu AutoISO tryb M staje się trybem półautomatycznym. Mi to nie robi żadnej różnicy, czy wzorem Pentaxa tryb ten pojawi się na kółko osobno czy będzie dostępny właśnie w ten sposób. Niestety w tym problem, że Canon od dawna unieszczęśliwia nas niekontrolowanym AutoISO. Właśnie dlatego, że nie działa ono w trybie M, a w trybie priorytetu przysłony ustawia 1/ogniskowa lub 1/50 dla szkieł bez styków.
    Ja mam nadzieję, że Canon w końcu nas uszczęśliwi kontrolowanym autoISO. Jak już pisałem nawet wystarczy mi bym mógł ustawić zamiast 1/ogniskowa własną wartość.
    hm...

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darnok Zobacz posta
    Nie moge sie z tym zgodzic, nie lubie ustawien na ktore nie mam wplywu,
    a iso to wazny parametr bo im wieksze tym powazniejsze szumy sa na zdjeciu, a tych akurrat bardzo nie lubie.
    Chyba nie do końca zrozumiałeś, o czym MMM pisał.

Ustawienia aparatu (zazwyczaj) zaczynasz od żądanej wartości przysłony i czasu naświetlania; dla przykładu dajmy odwrotnośc ogniskowej (np 1/100s). Jeśli nie masz statywu musisz się tych parametrów trzymać i jeśli masz zbyt mało światła, jesteś zmuszony (nomen-omen) podbić ISO. Różnica polega tylko na tym, że zamiast robić to manualnie, zrobi za Ciebie to aparat automatycznie. Tak czy inaczej nie masz na to wpływu:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Oficjalna instrukcja obsługi

EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec

Domyślnie

Normalnie jestem w szoku - wygląda na to, że mamy AUTO ISO w trybie M!
    hm...

Strona 51 z 285 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów