"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Servo (mam nadzieje).
Poza tym to jest 100% wizjera wiec wydaje sie ze mniej zajmuje niz w 40/50d. Zrobcie sobie podzial w mocnych punktach i zobaczcie jak daleko oddalone sa punkty AF. Gora dol idealnie. Lewo, prawo - 2 pkty do wyboru. Jedynie LG, PG, PD, LD beda wymagaly delikatnego przekadrowania chociaz jak trafi tam gdzie jest to wielkiej tragedi nie bedzie, mozna pozniej delikatnie poprawic kadr.
Na uklad punktow AF juz w 5d osobiscie az tak nie narzekam (chociaz fajnie jakby bylo szerzej) co na ich skutecznosc(punkty poza centralnym). O ile gora i dol jako tako trafiaja to lewo prawo moge zapomniec.
Podsumowujac o ile skutecznosc ukladu AF bedzie na dobrym poziomie to to bedzie jeden z ostatnich elementow na ktory mozna bedzie narzekac..
No punktów więcej, ale niestety chyba pokrywają zbyt mały obszar...
Ale chcecie więcej? Kupować 1ds3 albo 1d3![]()
Tak sobie czytam i czytam ten cały wątek i z podziwu wyjść nie mogę jakie to mamy sflustrowane społeczeństwo forumowe. Ledwo sprzęt się ukazał, nie ma jeszcze przektycznie żadnych dobrych testów, ale już tak z 90% osób jedzie po tym sprzęcie na maxa jacy to są rozczarowani, że nie to czego się spodziewali itp. Aż czytać się nie chce. Przecież Canon nie zmusza nikogo do kupowania tego co sprzedaje, jak ktoś jest nie zadowolony ze sprzętu to niech przejdzie to innej stajni przecież wybór jest duży, już nie tylko Nikon. Pewnie będzie tak że z połowa tych niezadowolonych przesiądzie się na nowy sprzęt i potem będą piać z zachwytu jakie to cacko mają.
Dla mnie 7D idealna, jak rzeczywiście lepiej działać będzie AF i zdjęcia z nowej matrycy nie będą gorsze od 50D to biorę w ciemno. Czekam niecierpliwie na dobre testy. Cieszę się, że nie zmienili kart pamięci i została CF, szkoda że zmienili akumulatory bo mam dwa bardzo dobre i będę musiał je sprzedać.
Canon EOS 7D MK II + EF 100-400f/4,5-5,6 L IS + EF70-200f/2,8 L IS II + EF 24-105 L IS f/4 + EF-S 10-22f/3,5-4,5 i cały potrzebny zakres pokryty + EF 50 f/1,8 II + EX 580 II + EX 420
10-22 ma w rogach bardzo duże aberracje, zdecydowanie większe niż 16-35 II i eLka bije EF-S na głowę.
10-22 na cropie miał minimalnie lepsze narożniki ale to tak dopiero od połowy zakresu. 16-20mm w 16-35II jest rewelacyjne i żaden crop 10-22 nawet się nie umywa pod względem rozdzielczości, aberracji i beczki. Kolorystyka 10-22 a 16-35II to też różne bajki.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 03-09-2009 o 17:40
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 03-09-2009 o 17:48 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM + Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8L II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka