Strona 268 z 285 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 671 do 2 680 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakieś dziwne rzeczy piszecie. Ja mam od dawna w 7D ustawione tak, że AF-ON jedynie uruchamia AF i nic poza tym, natomiast od zablokowania ekspozycji mam pół-wciśnięcie spustu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolaj, chodzi chyba o sytuację kiedy wciśnięty jest tylko AF-On.
    W takim przypadku pomiar światła faktycznie odbywa się w czasie rzeczywistym.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 16-07-2012 o 16:12
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Awatar Natas
    Miasto
    Varsovi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Jakieś dziwne rzeczy piszecie. Ja mam od dawna w 7D ustawione tak, że AF-ON jedynie uruchamia AF i nic poza tym, natomiast od zablokowania ekspozycji mam pół-wciśnięcie spustu.
    7D nie ma takiej opcj dla Przycisku AF-ON, AF uruchamia się razem z pomiarem światła, tak więc to co piszesz jest nie możliwe w praktyce
    Przycisk AF-ON ma cztery ustawienia do wyboru
    1- Start AF razem ze światłem
    2- Blokada ekspozycji
    3- AF Off
    4- Wyłaczony - wsensie nie przypisana jest żadna funcja

Do funkcji z pierwszego punktu można przypisać inne punkty AF niż w przypadky głównego przycisku migawki

I tyle w temacie

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Natas Zobacz posta
    I tyle w temacie
    To jeszcze napisz w czym to przeszkadza?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...więc to co piszesz jest nie możliwe w praktyce...

I tyle w temacie
    Więc dlaczego w takim razie nie przejdziesz na nastawy manualne?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1- Start AF razem ze światłem
    Nie mam w tej chwili przy sobie aparatu,ale kompletnie nie rozumiem, w czym problem. To, czy światłomierz sobie coś mierzy czy nie, podczas gdy ja bawię się AF-em, to jego sprawa. Przecież to jest z punktu widzenia użytkownika zupełnie obojętne. Moment i kadr, dla którego ma być dobrana ekspozycja wybiera się wciskając spust do połowy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Awatar Natas
    Miasto
    Varsovi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To jeszcze napisz w czym to przeszkadza?
    Różnica jest w jakości pracy pomiaru światła a w zasadzie jego nieomylności
    Każdy kto zajmuje się Fotografią sportową lub przedmiotów szybko poruszających się wie doskonale że Pomiar szwankuje jeżeli obiekt porusza się po zróżnicowanym tle (jasno, ciemno-choćby). Dla tego wymyślono przycisk
    AF-ON żeby oddzielić AF od pomiaru świata, żeby mierzyć światło w monecie wykonywania zdjęcia i to był główny powód, a z czasem doszły inne funkcje choćby możliwość ustawienia różnych punktów AF
    Drugi powód o którym słyszałem ale do końca zdania na ten temat nie mam,
    w puszkach które z założenia są mega szybkie, co oznacza że generują założenia dość dużą ilość plików o dużym "gabarycie" w bardzo krótkim czasie potrzebna jest spora moc obliczeniowa, czyli im mniej funkcji jest uruchomione w danym czasie tym szybciej działają inne, nie jest to mój wymysł usłyszałem to kiedyś na prezentacji Canona oraz dwa razy w serwisach raz zagranicą i raz w Polce przy okazji różnych problemów z AF i pomiarem światła właśnie. Ja dodam że na logikę coś w tym jest bo 7D jak i jedynkach są funkcje za pomocą których definiuje się priorytety, kiedyś się tym bawiłem i konkluzja jest z mojej strony taka, że w zależności od ustawień mamy różny efekt jeżeli chodzi o celność AF, szybkość zapisu-przetwarzania.
    Z resztą jest dużo Informacji na temat AF-ON jest w necie, jest też duża ilość oficjalnych filmów Canona na ten temat, tak czy inaczej w kontekście aktualizacji oprogramowania dużo osób oczekiwało tego ponieważ normalnie używają 1-dynek i tam z tego korzystają a druga pucha to z reguły właśnie 7D którego, używa się ze względu na cropa- w zestawie z długim tele. Dla tego
    7D to druga puszka w torbie, szybka, tania, crop, gdyby było auto iso plus ten nieszczęśliwy przycisk
    To naprawdę nie byłoby na co nażekać

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Różnica jest w jakości pracy pomiaru światła a w zasadzie jego nieomylności
    Każdy kto zajmuje się Fotografią sportową lub przedmiotów szybko poruszających się wie doskonale że Pomiar szwankuje jeżeli obiekt porusza się po zróżnicowanym tle (jasno, ciemno-choćby). Dla tego wymyślono przycisk
    AF-ON żeby oddzielić AF od pomiaru świata, żeby mierzyć światło w monecie wykonywania zdjęcia i to był główny powód, a z czasem doszły inne funkcje choćby możliwość ustawienia różnych punktów AF
    Wydaje mi się, że światło i tak jest mierzone ostatecznie w momencie naciśnięcia spustu, ale i tak w przypadku panningu na zróżnicowanym tle lepiej użyć trybu M, bo automatyczne tryby pomiaru światła są nieprzewidywalne w takich warunkach. Argument większej omylności przy wcześniejszym pomiarze real time do mnie nie przemawia. To mogło być aktualne w czasach pierwszych wersji Digiców...

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Z punktu widzenia tego co napisał Natas o nieomylności i Merde o przypuszczeniach aktualności przy wcześniejszych procesorach Digic to czy ma ktoś jakieś potwierdzenie różnic w pomiarze światła używając AF-ON + spust i samego spustu ? Osobiście nie zauważyłem, żeby pomiar jakoś szwankował (używam standardowego ustawienia w 7d, nie używam wcale przycisku AF-ON).

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Ale przeciez to nie ma prawa inaczej dzialac, no chyba ze ktos rasem z af-on uzywa blokady ekspozycji, w innym wypadku af-on dziala jak przycisk spustu do polowy.

Strona 268 z 285 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów