cena canona 7d jak narazie stoi w miejscu ale spadnie pomału jeśli wyjdzie następca a 70D raczej będzie lepszy od 60D ze względu na procka i af może coś z matrycą będzie też, dlatego cena musi być większa od 60D może na poziomie 4500 zł dla nas lepiej jakby tyle kosztował bądź mniej ale wątpie w to. Canon 7D nie będzie jeszcze wycofany są modele dużo starsze i nadal produkowane więc przez następne około 2 lata napewno będzie sprzedawany i produkowany tym bardziej że od sierpnia będzie dostępny nowy firmware dla niego
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 15-07-2012 o 23:52
Ceny niestety stoją na wysokim poziomie :S ciekawe jak będzie wyglądała sytuacja po oficjalnych newsach dot. nowych puszek.
Dla osób oczekujących na nowe oprogramowanie,
Widziałem testowałem, w praktyce wygląda to tak że jest to klon tego co jest w 60D, Czyli nic ciekawego i mało pożyteczne z punktu widzenia grupy docelowej 7D. Ja osobiście łudziłem się że jednak zrobią "prawdziwe" auto ISO - czyli z możliwością ustawienia minimalnej oraz maksymalnej wartości w sposób dowolny. Jeżeli chodzi o poprawę funkcji filmowania to nie sprawdzałem bo aparatu używam do robienia zdjęć. Jedyny plus to zwiększony zapis ale ja osobiście nie narzekałem do tej pory. Osoba która Miała 7D z nowym softem była „testerem” i posiadała ten soft od kilku miesięcy, potwierdziła dwie rzeczy a mianowicie że jakość obrazu nie uległa zmianie w żadną stronę oraz sof w wersji ostatecznej może jeszcze ulec zmianie lecz jest to mało prawdopodobnie ze względu na to że jest to klon 60D a nie coś pisane od nowa. Ja dodam od siebie taką mała dygresję - Canon to naprawdę dziwna firma, czytałem gdzieś w materiałach prasowych że zmiany zostały wprowadzone pod wpływem uwag i doświadczeń zebranych od milionów użytkowników…… Więc te miliony zawsze mówią to samo, prawdziwe auto ISO , a drugi postulat który najczęściej słyszałem to funkcjonalności przycisku AF-On w połączeniu ze spustem tak jak to jest w
1-dynkach , reszta to mniej lub bardziej istotne duperele, to co teraz zrobili to klon funkcji z 60D które mogły się już pojawić dwa lata temu.
W ustawieniach AF-ON brakuje możliwości ustawienia samego uruchomienia AF , jest to możliwe tylko z pomiarem światła - czyli bez sensu. Najczęściej używa się konfiguracji w taki sposób że, AF-On uruchamia się AF w trybie Al Serwo i podążamy za celem, w monecie kiedy chcemy wykonać zdjęcie wciskamy spust i następuje pomiar światła a następnie wykonywane jest zdjęcie. Takie działanie funkcji przypisanych do AF-On ma sens i do tego się to używa w innym przypadku tak jak to jest dzisiaj jedyny pożytek z przycisku AF-ON jest taki iż możemy zdefiniować inne Punkty AF naciskając AF-ON, inne przy przycisku spusty migawki - przydatne i sam z tego często korzystam.
To raczej nie masz racji, sprawdź w dokumentacji. Ja używam takiej konfiguracji od lat, nawet w amatorskich puszkach serii xxxd. I jestem przekonany, że w 7d też używałem.
Hehe, sam zajrzałem i wygląda na to, że masz rację. Musiałem pomylić 7d z inną puszką. W takim razie to faktycznie spora niedoróbka...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-07-2012 o 15:35 Powód: Automerged Doublepost
Zastanawiam się jednak czy w praktyce ma to istotne znaczenie, bo przecież pomiar dokonywany jest cały czas (póki naciśnięty jest AF-ON i korzystamy z servo)? Bo na pewno używałem 7d parę ładnych tygodni i zdziwiony jestem, że nie zwróciłem na to uwagi...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-07-2012 o 15:53
Też się zastanawiam w czym to przeszkadza, jeśli pomiar światła działa cały czas zamiast tylko w momencie naciśnięcia spustu.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it