Strona 236 z 246 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 351 do 2 360 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar robsku
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Odp: 7d - już oficjalnie!

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    7d radzi sobie troche lepiej ale stanowczo nie warto doplacac tyle kasy zmieniajac40d na 7d, jedyna alternatywa to 1d3 ale i cena inna... niestety w tych widelkach w canonie nie ma zbytnio w czym przebierac glownie jesli idzie o sport ;/

mnie osobiscie ciagle po glowie chodzi d700...
    a nie myślisz że 700D trochę za wolny ??
    rozważam tez opcje kupna 50D w miejsce 7D i chyba raczej tak zrobię czytając opinie...
    Cena 7D wysoka patrząc na jakość zdjęć jedyny plus...obudowa jak dla mnie po głębszej analizie i przymiarkach...
    niestety na 1d3 nie stac mnie żeby wydac na zdjęcia amatorskie :/
    40D,7D + szkła

Uzależniony Awatar RTSiak

nikon d700 nie canonowe 700d

Dopiero zaczyna Awatar robsku
    Miasto
    mazowieckie

a jeżeli tak to ok
    ale jednak nie mam w planach zmiany systemu no chyba że ceny dobrych Canon-ów będą rosły jak i ich akcesoria
    na chwile obecną nie narzekam więc i nie zmieniam .
    40D,7D + szkła

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Może teraz ja napiszę, skoro przesiadłem się z 40D na 7D.

Za 40D przemawia wyłącznie jakość zdjęcia, a konkretnie poziom szumów. Przy ISO400 ziarno na zdjęciach nie jest praktycznie widoczne, niestety w 7D szumi już od 400. Natomiast sam szum w 7D spokojnie można łatwo zniwelować zarówno z poziomu aparatu, jak i potem w postprodukcji.

Pomijając matrycę za 7D przemawia właściwie wszystko. Ilość klatek na sekundę, ilość Mpix, wyższe ISO (3200 wobec 12k) co ma znaczenie przy robieniu na halach, strefowy pomiar AF i według mnie nieco lepszy automatyczny balans bieli.

Odnośnie kalibracji (justowania), to zarówno na 70-200/2.8 jak i na 300/2.8 justowanie praktycznie nie było potrzebne, mikrozmiany na poziomie +/-2. Natomiast nawet jeżeli jest potrzebne to jest bajecznie proste, pod warunkiem że wyda się parę groszy na program Reikan Focal.

Mnie do zmiany skłoniło zbyt częste fotografowanie na halach i przy sztucznym oświetleniu. Niestety ISO 3200 czy 6400 w takich przypadkach bywa czasami niezbędne.

[QUOTE=C80;1164126]Może teraz ja napiszę, skoro przesiadłem się z 40D na 7D.

Za 40D przemawia wyłącznie jakość zdjęcia, a konkretnie poziom szumów. Przy ISO400 ziarno na zdjęciach nie jest praktycznie widoczne, niestety w 7D szumi już od 400. Natomiast sam szum w 7D spokojnie można łatwo zniwelować zarówno z poziomu aparatu, jak i potem w postprodukcji.

Pomijając matrycę za 7D przemawia właściwie wszystko. Ilość klatek na sekundę, ilość Mpix, wyższe ISO (3200 wobec 12k) co ma znaczenie przy robieniu na halach, strefowy pomiar AF i według mnie nieco lepszy automatyczny balans bieli.

Wg. /Camera Sensor Ratings by DxO Mark/ to jednak matryca 7d jest lepsza niż ta w 40d i to zarówno pod względem szumów jak i DR

Ja odnoszę podobne wrażenie ...

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Cytat Zamieszczone przez Lucky Luck Zobacz posta
    Wg. /Camera Sensor Ratings by DxO Mark/ to jednak matryca 7d jest lepsza niż ta w 40d i to zarówno pod względem szumów jak i DR

Ja odnoszę podobne wrażenie ...
    Sorry, ale nie czytuję wykresów tylko oglądam zdjęcia. I niestety wyraźnie widzę, że do pewnej wartości iso przewaga 40d jest bezdyskusyjna. 40d miałem kilka lat, potem przez pewien czas robiłem równolegle 40d i 7d i bez exifów można było rozpoznać właśnie po szumie zdjęcia z obu puszek. Po prostu do około iso 800 40d mniej szumi od 7d. W wyższych wartościach iso faktycznie 7d wygląda lepiej, ale czego się spodziewać po aparacie który zamiast maks iso 1600 ma 6400.

Początki nałogu

siódemka jest strasznie przereklamowana, moim zdaniem zupełnie nie jest warta zakupu, odkładaj pieniądze i kup coś dwie półki wyżej niż 40d

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Niezależnie od testów i tabelek moim zdaniem jedyne co przemawia za kupnem 40D to niższa cena.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

40D nie da rady w fotografowaniu sportu na przeciętnie ciemnej hali /chyba, że robimy fotorelację z turnieju szachów/, natomiast 7D spokojnie sobie poradzi - owszem zdjęcia nie będą tak gładkie, jak z 1DIII czy 5DmkIII czy D700 ale da się na nie patrzeć: Baraż o ORLEN Ligę: Legionovia Legionowo - Jedynka Aleksandrów Łódzki - foto.siatka.org
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Najlepiej w ogóle nie zmieniać sprzętu bo te stare modele są najlepsze .... ;-)

W życiu nie cofnąłbym się z 7d do 40d. A tych co piszą, że im iso 400 szumi niech popatrzą na foty tych, co spokojnie wykorzystują iso 800, 1000, 1600.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Strona 236 z 246 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów