"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Więc idź zapytaj jakie koszty ubezpieczenia ci proponują.
Według oszustów (bo inaczej nie można ich nazwać skoro wmawiają że ubezpieczenie jest obowiązkowe, mimo że w regulaminie promocji jasno jest powiedziane że nie jest obowiązkowe) koszt ubezpieczenia - powtórzę ubezpieczenia kredytu to jest 0,9% miesięcznie, czyli jeżeli oferują 30 rat to jest to 27%. Więc o jakich ty kilku złotych mówisz??
Dodam, że w innym sklepie w którym kupowałem na raty sprzęt foto - cały koszt kredytu włącznie z wszelkimi opłatami i ubezpieczeniem, w tej samej firmie kredytowej (Lucas), wyniósł mnie około 0,9% w skali miesiąca.
Ostatni zakup na raty, w sklepie foto, przy realizacji kredytu w Lucasie, bez ubezpieczenia kosztował mnie około 0,7% miesięcznie.
I jeżeli nie umiesz liczyć i nie znasz się na procentach, wyjaśniam: obciążenie kredyty kosztami w wysokości 0,7% jest mniejsze od obciążenia kosztami w wysokości 0,9% miesięcznie. A przecież te 0,9% to ma być tylko i wyłącznie ubezpieczenie kredytu - według niektórych oszustów pracujących w RTV Euro AGD. Więc może wyjaśnisz mi dlaczego koszt ubezpieczenia kredytu jest większy od jego oprocentowania???
Ostatnio edytowane przez bebesky ; 16-12-2009 o 10:40
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Oczywiście. Stosunkowo łatwo to sprawdzić samemu mając np. ACR i zmieniając - jak uczy Janusz Body w jednej z lekcji - profile aparatów.
PS
Pozostaje dalej ciekawe pytanie, na ile w praktyce know-how w DPP daje się zastąpić kombinacją profili i "Januszowych trików" z Gretagiem Macbethem?
EOS - conditio sine Kwanon...
A mógłbyś coś więcej bo target Gretaga ten stary (duży) gdzieś mi leży w archiwum, ACR w PSE8 wykastrowany ale jest a i DPP się znajdzie.
Co do know how - to specjalnie napisałem - zero ingerencji, plik otwarty w DPP, równanie na zero ze wszystkim oprócz kontrastu (minus 4). Zero wyostrzania w PSE po resize 800 czy na skrinach.
Także najważniejsza lekcja w cyfrze to wciąż expose right.
BTW. Fotka dziecka ma czerwony ledwo co, ale zawsze przepalony (pod dziecka prawym okiem) a fotka 12800 jest ledwo co, ale zawsze niedoświetlona.
Sie znajdzie czas sie zrobi
W ACR chcesz wszystko na zero, tak?
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 16-12-2009 o 11:31
the silence is deafening
IMHO nie ma sensu porównywanie czegokolwiek "na zero", bo w różnych wołaczkach różne rzeczy to oznacza.
przykładowo np. zmieniłem wersję DPP (upgrade) i nagle mi się wszędzie defaultowo włącza odszumianie, a kiedyś wcześniej zmieniły się skale róznych ustawień (były np. od -4 do +4, a teraz są od 0 do 7 - to gdzie jest prawdziwe zero?).
wg mnie powinno się porównywać wywoływaczki porównując najlepsze efekty, jakie można z nich wycisnąć
np. ktoś daje jakiegoś fajnego trudnego zaszumionego RAWa (CR2), a inni próbują go wywołać po swojemu i najlepiej jak potrafią - potem robimy konkurs (wołaczek i wołaczy) ;-)
(czyli w sumie to i tak nie ma wielkiego sensu)
pozdro.,
m.