Tak. Ale po co - w tym kontekście - koledze pytającemu było potrzebne uszczelnione lustro do LV, to nie wiemy nadal?![]()
Tak. Ale po co - w tym kontekście - koledze pytającemu było potrzebne uszczelnione lustro do LV, to nie wiemy nadal?![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Macie jakieś sprawdzone zamienniki Canon LP-E6?
the silence is deafening
no jak to po co?
od zawsze w lustrzankach (analogowych i cyfrowych) podniesione lustro było traktowane jako "nie do końca szczelna blokada światła wpadającego przez okular" - dlatego przy dłuższych ekspozycjach zalecano dodatkowo zasłaniać ten okular, żeby światło przez niego wpadające nie docierało do filmu/matrycy (nie mówimy tu o pomiarze światła, bo to inna piosenka).
nie jest to do końca moje zdanie, bo nigdy nie zasłaniałem wizjera, ale kiedyś - w trakcie ekstremalnego testu - faktycznie zdjęcia bez zasłoniętego okularu wychodziły lekko prześwietlone na krawędziach. więc jakiś sens jest.
natomiast w 7D już nie każą nic zasłaniać, więc traktują lustro jako "idealną i super szczelną blokadę światła wpadającego przez okular".
no bo co innego zasłania wizjer (i światło przez niego wpadające) w trakcie LV?
cyt: "yet another FW bug to be fixed in yet another firmware upgrade"
ech, to symbol naszych czasów - mam fajną nowoczesną komórkę, ale dopiero po kilku miesiącach i kilku firmware upgrade przestała się wieszać i mulić, a nawet czasami daje się z niej do kogoś zadzwonić![]()
pozdro.,
m.
Wszystko się zgadzaWyciek światła był i jest istotny tylko gdy czasy naświetlania są długie. Ponieważ w trybie LV matryca czytana jest (a zatem i kasowana) 30 razy na sekundę, to taki wyciek istotny nie jest.
Natomiast przy robieniu zdjęcia z długim czasem nic się nie zmieniło. Trzeba zasłaniać...
Szczelność lustra każdy może oczywiście sprawdzić sam robiąc "klasyczne" zdjęcie założonej na obiektyw pokrywki![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
no właśnie
yyy, no chyba nie do końca o to tutaj chodzi
fotkom dekielków mówimy 'nie', ale proszę, znalazłem fotki z tamtych testów - od razu widać, w którym nie było zasłony wizjera:
no ale w 7D - zgodnie z instrukcją - zjawisko nie zachodzi
dobra, wystarczy, koniec tego (prawie) oftopa ;-)
pozdro.,
m.
nie wiem jak prądożerna jest 7-ka ale na 4 paluszkach 2400 mAh w 5d2 wyszło mi cosik okolo 300 fotek
Canon FF
ja jutro mam cały dzień zdjęć w plenerze - zobaczymy na ile starczą 2 oryginalne akku w gripie ...
EOS 7D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II L | 24-70/2.8 L | 70-200/2.8 L | 100 MACRO/2.8 IS L | EFS 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |