Strona 177 z 285 PierwszyPierwszy ... 77127167175176177178179187227277 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 761 do 1 770 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Mi 21mpix w 5D bardzo pasuje, poniewaz sam uzywam aparatu do roznych zastosowan to ta filozofia sweitnie sie sprawdza. Na niskich ISO mam pelno ostrych pikseli, do studia ideal, a na wysokich ISO nie radzi sobie znaczaco gorzej od konkurencji w nikonie. Przyslowiowe "do tanca i do rozanca".
    Wez pod uwage, ze w Twoim przypadku gestosc pixlUf masz taka jak w 20/30D. Wiec nijak ma sie to do 18 w 7D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Generalnie na cropie (już nawet na 300d) aberracje potrafią być znaczne również dla teleobiektywów. Oczywiście efekt powstaje również na nowszych matycach (np. 15MPix). Żeby nie być gołosłownym przychodzą mi w tej chwili na myśl dość mocno aberrujące 200/2.8 L II i 300/4 IS L. Niestety porównań do pełnej klatki nie robiłem pod tym względem.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Generalnie na cropie (już nawet na 300d) aberracje potrafią być znaczne również dla teleobiektywów. Oczywiście efekt powstaje również na nowszych matycach (np. 15MPix). Żeby nie być gołosłownym przychodzą mi w tej chwili na myśl dość mocno aberrujące 200/2.8 L II i 300/4 IS L. Niestety porównań do pełnej klatki nie robiłem pod tym względem.
    Jesli chcemy uzyskać dobrą jakość na poziomie pikseli, to tak gęste matryce stawiają także znacznie wyższe wymagania dotyczące poruszenia obrazu (lub obiektu). Formuła czas = 1/ogniskowa (nawet z uwzględnieniem współczynnika cropa) przestaje być wystarczająca. Moim zdaniem czasy muszą być znacznie któtsze niż przy matrycach o małej gęstości, jeśli przy oglądaniu 100% chcemy mieć ostry obraz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Faktycznie: "Another cause of this fringing is chromatic aberration in the very small microlenses used to collect more light for each CCD pixel; since these lenses are tuned to correctly focus green light, the incorrect focusing of red and blue results in purple fringing around highlights. This is a uniform problem across the frame, and is more of a problem in CCD's with a very small pixel pitch"
    Abstrahując od upartego nazywania czujnika CMOS per "CCD", to tłumaczenie się nie trzyma kupy - aberracja per piksel jest większa z powodu mniejszych pikseli. Koniec i bomba!

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Jesli chcemy uzyskać dobrą jakość na poziomie pikseli, to tak gęste matryce stawiają także znacznie wyższe wymagania dotyczące poruszenia obrazu (lub obiektu). Formuła czas = 1/ogniskowa (nawet z uwzględnieniem współczynnika cropa) przestaje być wystarczająca. Moim zdaniem czasy muszą być znacznie któtsze niż przy matrycach o małej gęstości, jeśli przy oglądaniu 100% chcemy mieć ostry obraz.
    Zaczyna się dziać jak w Wielkim Formacie - jeżeli chcesz mieć zdjęcie "wszystkie szczegóły ostre" to statyw + inne zabiegi (dla lusrzanek np. MLU).
    zdRAWki
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 10-11-2009 o 10:39 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    To chyba prawda "nowych" czasów. Twoje spostrzeżenie jest według mnie całkowicie zasadne. Dlatego zawodowcy tam gdzie tylko maja czas, używają statywu, nawet na krótkich czasach.
    Jak się ogląda czasami zdjęcia testowe aparatów, z ręki i na długich czasach, to się zastanawiam, o co chodzi. Ostatni taki to test na fotopolis.pl nowego 7D. Brrrr.
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Bywalec

Domyślnie Problem z prędkością zdjęć seryjnych

Witam,
    Chcąc sprawdzić jak w praktyce "wygląda" tryb zdjęć seryjnych z prędkością 7fps zauważyłem pewne dziwne zachowanie mojego nowego 7d. Otóż przy pierwszej próbie wyraźnie dało się odczuć że prędkość z jaką aparat wykonuje zdjęcia jest daleka od obiecanych 7fps. Postanowiłem więc wszystkie ustawienia wprowadzić ręcznie i zobaczyć jak w tym przypadku zachowa się aparat. Czas, przysłonę, ISO ustawiłem manualnie, wyłączyłem AF i zdjęcia seryjne wykonywałem bez karty i niestety aparat zachowuje się jeszcze dziwniej: prędkość zdjęć seryjnych zwiększa się i zmniejsza w zależności od kąta trzymania aparatu: gdy jest ustawiony w dół zwalnia, gdy kieruje go na sufit osiąga chyba te 7fps. Czasami zdarza się że aparat cały czas pstryka wolno, czasami szybko i nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Przejrzałem wszystkie funkcje i opcje typu priorytet jasnych partii obrazu czy rozjaśnianie brzegów wyłączyłem, ustawienia wprowadziłem manualnie więc aparat chyba nie ma nic do roboty i nie powinno mieć wpływu czy aparat skierowany jest w ciemną podłogę czy jasny sufit. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyna opisywanych zachowań, aparatu? A może jest jeszcze coś oczywistego czego nie wziąłem pod uwagę a może powodować takie zachowanie?
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Witam,
    Chcąc sprawdzić jak w praktyce "wygląda" tryb zdjęć seryjnych z prędkością 7fps zauważyłem pewne dziwne zachowanie mojego nowego 7d. Otóż przy pierwszej próbie wyraźnie dało się odczuć że prędkość z jaką aparat wykonuje zdjęcia jest daleka od obiecanych 7fps. Postanowiłem więc wszystkie ustawienia wprowadzić ręcznie i zobaczyć jak w tym przypadku zachowa się aparat. Czas, przysłonę, ISO ustawiłem manualnie, wyłączyłem AF i zdjęcia seryjne wykonywałem bez karty i niestety aparat zachowuje się jeszcze dziwniej: prędkość zdjęć seryjnych zwiększa się i zmniejsza w zależności od kąta trzymania aparatu: gdy jest ustawiony w dół zwalnia, gdy kieruje go na sufit osiąga chyba te 7fps. Czasami zdarza się że aparat cały czas pstryka wolno, czasami szybko i nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Przejrzałem wszystkie funkcje i opcje typu priorytet jasnych partii obrazu czy rozjaśnianie brzegów wyłączyłem, ustawienia wprowadziłem manualnie więc aparat chyba nie ma nic do roboty i nie powinno mieć wpływu czy aparat skierowany jest w ciemną podłogę czy jasny sufit. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyna opisywanych zachowań, aparatu? A może jest jeszcze coś oczywistego czego nie wziąłem pod uwagę a może powodować takie zachowanie?
    a pytanko mam zasadnicze...Jakie masz czasy przy mierzeniu w jasny sufit, a w ciemną podłogę?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    a pytanko mam zasadnicze...Jakie masz czasy przy mierzeniu w jasny sufit, a w ciemną podłogę?
    A co za różnica jak strzela w manualu ????
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A co za różnica jak strzela w manualu ????
    No właśnie, że jest. Jest różnica między czasem 1/100s, a 1/5s. Chyba tez procki pracuja nad odszumianiem plików w czasie robienia zdjęć przy słabym świetle.
    Nawet biorac pod uwage stały czas, to bedzie inna ilość danych do przetworzenia
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 16-11-2009 o 18:23

Strona 177 z 285 PierwszyPierwszy ... 77127167175176177178179187227277 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów