Test na fotopolis http://fotopolis.pl/index.php?n=9871
Digital manipulation kills photography.
dla odmiany, nie zgodze siejesli traktowac to jako test uzytkowy pojedynczego modelu to jest to dobry zbior spostrzezen praktycznych. patrzac na to z punktu widzenie potencjalnego nabywcy to jest tam odpowiednio duzo informacji i wrazen.
a ze nie rozstrzyga dylematu czy 7D morduje D300s czy co tam... to i tak w praktyce nie ma wiekszego znaczenia.
DPReview też zamieściło test: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/
DPR też nie rozstrzyga przewagi 7D i D300S. Jak na moje oko jest podobnie z IQ.
Nie rozstrzyga jaka jest dynamika tej matrycy. Przy tak absurdalnym upakowaniu pikseli ciekawi mnie jakie są straty. Nie wiadomo jakie są szumy bo tam jakieś jpegi oglądają. Takie tam lanie wody dla napalonych.
Test na dpreview daje do myslenia - jak by nie patrzec, sa same zalety.
i chyba pierwszy raz widze naprawde roznice w rozdizelczosci miedzy porownywanymi puszkami crop. szczegolnie postac pani. jej faktura daje do myslenia. wydaje sie ze 7d ( jak nie wyjda jakies powazniejsze bledy) jest puszka idealna cropowa. choc do 100% szczescia brakuje pelnego auto iso ( mowie tu o sobie)
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
powiem Wam, że puszka jest rewelacyjna. Daje taką frajdę, że nie chce mi się 5-ki nawet do ręki brać. Jedyne co mi trochę przeszkadza to, że punktowe pola AF jest większe (kwadracik) od tego z 5D - widać cropowa cecha. Poza tym jest bomba, reakcja puszki znakomita, naprawdę zabawa z nią to czysta przyjemność. Żona szczęsliwa (ja też) bo biegające dzieciaki łapie bez trudu (w 5D przemilcze ten aspekt, AF na pewno jest tam dokładny, ale biegające dzieciaki - no coż...). Szumi inaczej niż 50-ka, cos pomiędzy szumem Nikona a tym co znamy z 50-ki. Ogólnie bomba. Polecam.
Łyzka dziegciu: nie wiem jak to jest ale klapka od karty skrzypi i trzeszczy (tak, tak, po 2 dniach). To zaczyna być już zabawne, obojętnie aparat za 10k czy 6K PLN, nie mogą zrobić dobrze kawałka plastiku. Na ISO 12800 nie ma bandingu. Troszę bałem się czy obiektywy wydolą zwlaszcza te nie L-klasy, 85-ka na 1.8 bawi sie z ta puchą, jest dobrze. Po pierwszych dniach jestem bardzo zadowolony.