Nie wiem czy to już było, bo wątek jest dosyć spory, ale mam pytanie odnośnie zamienników baterii. Ktoś już próbował używać z gripem? Jak to działa i czy tak samo jak w przypadku 5D nie pokazuje się poziom naładowania akumulatorów? Czy zamienniki z 5D II działają spokojnie z 7D?
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
No niestety najwyraźniej nadal traktują nas jak stado baranów. Ja już nie wiem - może odpowiedzialni za projektowanie funkcjonalności w C robią tylko zdjęcia na zielonym kwadraciku i drukują je sobie via Direct Print. Jeśli natomiast z premedytacją serwują nam kulawe półprodukty, to jeszcze gorzej. W mikroskali efekt jest taki, że od pewnego czasu na pytania znajomych - jaki sprzęt wybrać odpoawiadam, że chyba lepiej jak zdecydują sie na system N. Ciotka Gienia, wujek Stasio i sąsiad z naprzeciwka kupili już sobie aparaciki z żółtym logo i są szczęśliwi
. Kropla drąży skałę - mam nadzieję, że "głusi" z C poczują kiedyś gniew ludu
. Moje kolejne "głosowanie portfelem" nieuchronnie się zbliża...
Howgh!
Wyrażnie napisałem :
Ekspozycję można poprawić softowo tylko w Av i Tv i robi to aparat - zależy to od ustawień w C.Fn.I.6 ( tzw. bezpieczne przesunięcie ekspozycji ) .
Natomiast w M + AutoIso , puszka tylko podaje nam na wskaźniku , że w danym przypadku następuje dobra lub niekorzystna ekspozycja ( w lewo czy prawo ) - jeśli należy wykroczyć poza AutoIso z zadanymi ustawieniai Tv i Av . Wtedy rezygnujesz z AutoIso i przechodzisz na pełne M ( wszystkie 3 elementy ustawiasz sam ) lub zmieniasz ustawienie Tv lub Av . Aparat w M + AutoIso chce ustawić wskaźnik ekspozycji na 0 - teoretycznie najbardziej korzystny . Nie analizuje fotki pod kątem co chciałbyś na zdjęciu prześwietlić , a co niedoświetlić .
Jeśli natomiast chciałbyś ustawić np. : czas na 100 - 200 , przysłonę ma 2,8 - 5,6 , a ISO na 800 - 2000 - to nie da rady . Również ustawienie np. czas 200 , przysłona 5,6 , a ISO 800-2000 - jest niemożliwe .
Nie wiem , czy o to Ci chodziło ?.
Taki już los nas , canonierów . Choć nikoniarze - przynajmniej pewna ich liczba - i tak wiele nam zazdrości . Cieszmy się z tego co mamy - polityki Canona - tej produkcyjnej ( zresztą marketingowej też ) i tak nie zmienimy . Analizujmy to co dobre , a nie to , czego nie ma i nie będzie . Nowy firmware do 5D mkII ma zmienić - uaktualnić soft filmowy - chyba , że przy okazji zaczepią coś z foto - ale to dopiero w styczniu . Wtedy to ukaże się 1d mkIV , a canon z nowym softem do 5D mkII nie chce wychodzić przed szereg .
Wtedy też ocenimy na ile 7D ma blisko do 40 / 50D , a na ile do 1D mkIII / 1D mkIV - choć to też - z racji choćby wielkości matrycy - będą inne puszki . 7D okaże się - tak myślę - taką przejściówką - która mi bardzo pasuje , z tym co już ma . Choć uczucie niedosytu , jak zwykle , pozostaje .
Ostatnio edytowane przez wlodal ; 26-10-2009 o 17:15
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Czy ktos z userow 7D moze zrobic zdjecie (najlepiej w slaba pogode) w mRAW 10mpix, ISO 1600, wywolane domyslnie bez wyostrzania, odszumiania itd i zapisane jako JPG 100% ?
Bede wdzieczny.
Generalnie w tej chwili w aparacie przy dowolnym trybie można ustawić 2 z 4 zmiennych.
1. M i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i migawkę. ISO automatycznie zmienia się.
2. P i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się
3. TV i Auto ISO - możemy zmienić migawkę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się
4. Av i Auto ISO - możemy zmienić przysłonę i ekspozycję. ISO automatycznie zmienia się.
możemy też od biedy pobawić się w bracketing przy M, ale wtedy robi nam trzy zdjęcia zamiast jednego...
W pewnym sensie TAK. Przecież skorygowanie ekspozycji musiałoby polegać na kombinacji przycisku i kółka bo normalnie duże to przysłona a małe to czas.Kombinacja ISO i kółka wskazuje na drabince korekcję EV w obie strony i wcale nie trwa długo, choć przyznaję że to nie AutoISO.
Czyli z tego co zrozumialem to nie ma opcji ustawienia naraz:
- czasu
- przyslony
- korekcji expozycji na plus lub minus
i tu dodatkowo automatycznie bedzie dobierane iso??
Bo chyba o to wszystkim tutaj chodzi ? Albo ja juz nic tu nie rozumiem :P