Strona 151 z 285 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 501 do 1 510 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Właśnie dokładnie tego oczekuję od trybu M+AutoISO, przy czym chcę mieć możliwość przesunięcia tego EV w lewo lub w prawo. Nie mylmy trybu M z trybem M+AutoISO. W M ustawiamy ręcznie wszystkie 3 parametry. Natomiast M+AutoISO, co do idei nie różni się od Av iTv, tylko zmienia się parametr dobierany przez światłomierz.

tak. to miałoby sens.
    M takie jak znamy do tej pory + M z "pływającym" ISO - tylko ze to to będzie takie troche "wykastrowane" M bo według mnie powinno dać sie ustawic czas, przysłone i stałą wartosć korekty ( czego w "rasowym" M nie ma ) i wtedy ISO moze sobie gonić tak aby te parametry były mozliwe do utrzymania

i wtedy to ma sens

Domyślnie

Wlodal chyba tego nie potwierdził. W każdym razie nie dość dosadnie. I to mi zaczyna żle wpływać na nastrój.

Wlodal, do tablicy!
    No ja dopiero wieczorem mogę potwierdzić...Normalnie bawię się ekspozycją na manualu, ale nie testowałem go z A, a przynajmniej nie przypominam sobie . Wiem, że parę razy ekspozycja wyjechała mi poza -3EV przy ustawieniu zbyt krótkiego czasu i dużej wartości przysłony - wtedy iso3200 to było za mało

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Korekcja - nawet wczesniej ustawiona w innym trybie - zeruje się zarówno w M jak i M+autoISO.
    Żeby nie było niejasności - to opcja jest nieaktywna. Niestety.
    Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 26-10-2009 o 15:54

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    Korekcja - nawet wczesniej ustawiona w innym trybie - zeruje się zarówno w M jak i M+autoISO.

w trybie M ( starym - że tak go nazwe ) nie istnieje cos takiego jak korekcja EV.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Żeby nie było niejasności - to opcja jest nieaktywna. Niestety.
    Czy to znaczy, że w M+AutoISO, ISO jest dobierane zawsze tak, żeby naświetlać na środek drabinki? Jeśli tak, to gdzieś mam takie AutoISO.

Cytat Zamieszczone przez milcze Zobacz posta
    w trybie M ( starym - że tak go nazwe ) nie istnieje cos takiego jak korekcja EV.
    To dosyć oczywiste, ale my tu teraz gadamy o M+AutoISO. Ale, jak widać, i tak już pozamiatane
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 26-10-2009 o 16:02 Powód: Automerged Doublepost
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany

Domyślnie

Jeśli tak, to gdzieś mam takie AutoISO.

no ja też

a tak szczerze to byłbym wdzięczny ( i pewnie nie tylko ja ) jakby ktoś "łopatologicznie" wytłumaczył jak to działa bo mnie ciekawi

co mozemy regulować, czy ustawiamy korakcje - a jeśli tak to czy aparat ja "trzyma" itp

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy to znaczy, że w M+AutoISO, ISO jest dobierane zawsze tak, żeby naświetlać na środek drabinki? Jeśli tak, to gdzieś mam takie AutoISO.
    ............
    (
    Dokładnie tak.
    Ucieka ze środka drabinki tylko wówczas gdy faktycznie zaczyna brakować światła/za dużo światła przy krańcowych iso.
    Ale to tylko informacja, że wychodzimy poza zakres kontroli autoISO.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Za to jeśli dobrze pamiętam właśnie w Nikonie w trybie M jest korekcja EV. Pewnie jak znalazł w AUTO ISO...

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milcze Zobacz posta
    .....

a tak szczerze to byłbym wdzięczny ( i pewnie nie tylko ja ) jakby ktoś "łopatologicznie" wytłumaczył jak to działa bo mnie ciekawi

co mozemy regulować, czy ustawiamy korakcje - a jeśli tak to czy aparat ja "trzyma" itp
    Od tyłu - korekcji nie ma.
    Kręcić można kółkami czasu i dziury a ISO próbuje się cały czas dopasować.
    Nie wiem czy o to Ci chodziło ?

Zablokowany

Domyślnie

Od tyłu - korekcji nie ma.
    Kręcić można kółkami czasu i dziury a ISO próbuje się cały czas dopasować.
    Nie wiem czy o to Ci chodziło ?
    tak. wiem juz co chciałem

dzięki

Strona 151 z 285 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów