EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
Strasznie śmiesznie czyta się to komentarze:
"a firma zrobiła nie taki aparat jak JA chciałem"
To chyba oczywiste, że Canon nie robi aparatów dla Kowalskiego, gdzieś tam nie wiadomo skąd, tylko po to, żeby zarobić pieniądze. Robi to co się będzie sprzedawało.
Na argument, że "przecież ludzie pisali na forum, tyle osób się wypowiedziało, a Canon w ogóle ich nie słucha" odpowiadam, że skoro inwestuje ogromne pieniądze w zaprojektowanie, wyprodukowanie, wdrożenie i reklamowanie nowego sprzętu, to znaczy, że kilku bardzo dobrze opłaconych fachowców uważa zupełnie inaczej i pewnie mają rację, bo za to im Canon płaci.
My wszyscy na forum możemy być niezadowoleni, ale jeśli stanowimy 0,0005% użytkowników, nie ma to większego znaczenia.
Dlatego zawsze trzeba zadać sobie pytanie, jaką część ze wszystkich klientów, stanowią ci niezadowoleni. Jeśli nie ma dobrych powodów by sądzić, że znaczną część, to nie ma o czym dyskutować.
Jak jak widzę, że wychodzi nowa puszka, przeglądam specyfikację z zainteresowaniem i stwierdzam:
"tak, to jest coś czego potrzebuję, kupię w niedługim czasie" albo:
"ciekawe, ale nie dla mnie, to mnie zupełnie nie interesuje", tak, to takie proste.
Dalej szkoda się rozpisywać, co by było gdyby użytkownicy samochodów zaczynali po wyjściu nowego modelu biadolić, że to bez sensu i Kubica pisałby na forum F1:
"no bez sensu to nowe Reno Clio, do kogo oni je adresują? No do kogo? Przyspieszenie lipa, Vmax też, no i ten bagażnik, kto w ogóle potrzebuje bagażnik?", a panie pisały by, że nowe Ferrari źle się parkuje przed sklepem.
Mnie by było wstyd marnować czas na wypisywanie takich głupot...
Na wszystkie pytania:
czemu tak a nie inaczej zrobili?
do kogo to adresują (w domyśle: jeśli nie do mnie)?
itd. etc. itp.
Odpowiedź jest jedna, prosta i logiczna:
Do klientów, którzy to kupią i pozwolą odnieść sukces finansowy firmie.
Jeśli uważasz, że wiesz lepiej, jak to należy zrobić, to proponuję założyć konkurencję i obalić Canona z pozycji lidera, czy też znaczącego producenta sprzętu foto.
Skoro oni tak bardzo się mylą, a Ty masz rację, nie powinno być to trudne.
Natomiast, za niespełnione oczekiwania, można mieć pretensje tylko do siebie, bo kto i za czyje pieniądze ma te oczekiwania spełniać?
Fajny crop ten 7D, taki odpowiednik D200-D300. Szkoda że konkurencja zmusiła Canona dopiero teraz na taki aparat, bo wcześniej byłaby szansa na mniej mpix.
Ironia dosyć dobra, tylko myślę że przeceniasz userów CB.
My tutaj wcale nie stanowimy jakiejś wyizolowanej grupki wtajemniczonych "profi-userów", którzy chcą nie wiadomo czego. Problem jest taki że Canon tworzy nowe modele z serii poniżej 1D dla nowicjuszy i gadżeciaży z powodów marketingowych a doświadczonych użytkowników olewa rzucając jakiś ochłap od czasu do czasu.
7D pod presją konkurencji coś tam sensownego dostało, jakieś nowe guziki, jakiś nowy AF, wizjer, więc nie jest tak źle. Tylko teraz wszyscy chcą FF a nie jakiegoś cropa![]()
Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-09-2009 o 12:10
A 3200 zdaje się wyszło lepiej ...
Ciekawe, jaka będzie cena na wejście u nas. Ja obstawiam okolice 6500 PLN. Dlaczego? Tak mi wychodzi z porównania do ceny 5D2 w US i PL:
10300 PLN/2700 USD = x PLN /1700 USD
x = 6485 PLN
Przy okazji widać, że przy obecnych kursach znowu zaczyna się opłacać przemyt z USA.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 01-09-2009 o 12:09
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Dla mnie, świetna sprawa ten nowy 7D.
Również spodziewam się ceny w granicach 6000-7000zł.
Mam wielką nadzieję, że wkońcu Canon wprowadzi sensowny cash-back by rozkręcić sprzedaż nowości.
.