Przeprowadziłem test ISO 12800 . Puszki 5D mkII , 7D , 50D . Nie wiem , czy to ma sens – ale dla ISO lubów – jest . Wyłączone opcje priorytetów i odszumianie . Takie same ustawienia w puszkach . Te same warunki zewnętrzne , bez lampy – światło zastane . To samo szkło 24-70/2,8 – dla 1,6 – coś ponad 40 mm ; dla FF – 70 mm . Ten sam fragment – wycięty element . Av – 2,8 , czas zmienny . Pełne RAW'y tylko wywołane w najnowszym canonowskim DPP , bez dodatkowej obróbki i zmian ustawień .
Bezapelacyjnie pierwszy 5DmkII . Następne w kolejności , tak jak należało się spodziewać , 7D i 50D . I tu dla mnie zaskoczenie – fotkom z 7D dużo bliżej jest do 5DmkII niż do 50D , choć widać wyraźnie skok między FF i 7D . Fotki z 7D wyraźne ( jak na 12800 ) i czytelne – użyta okładka książki . Test przeprowadzony w nocy i w dzień . W nocy jako światło dodatkowe , pomocnicze – lampka sześcio diodowa na skraju wyładowania baterii . Pomiędzy mRAW i RAW z 7D również wyraźna różnica . W mRAW kosztem pogubienia nieznacznej ilości szczegółów , widoczna większa ostrość i kontrast .
Dla tych co nie lubią czytać od początku . Pełne RAW'y z 7D można wywołać ( poza DPP ) w programach : Lightroom 2.5 oraz Photoshop Elements 7 ; mRAW i sRAW nadal tylko w nowym DPP .