Strona 117 z 285 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127167217 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 161 do 1 170 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Przeprowadziłem test ISO 12800 . Puszki 5D mkII , 7D , 50D . Nie wiem , czy to ma sens – ale dla ISO lubów – jest . Wyłączone opcje priorytetów i odszumianie . Takie same ustawienia w puszkach . Te same warunki zewnętrzne , bez lampy – światło zastane . To samo szkło 24-70/2,8 – dla 1,6 – coś ponad 40 mm ; dla FF – 70 mm . Ten sam fragment – wycięty element . Av – 2,8 , czas zmienny . Pełne RAW'y tylko wywołane w najnowszym canonowskim DPP , bez dodatkowej obróbki i zmian ustawień .

Bezapelacyjnie pierwszy 5DmkII . Następne w kolejności , tak jak należało się spodziewać , 7D i 50D . I tu dla mnie zaskoczenie – fotkom z 7D dużo bliżej jest do 5DmkII niż do 50D , choć widać wyraźnie skok między FF i 7D . Fotki z 7D wyraźne ( jak na 12800 ) i czytelne – użyta okładka książki . Test przeprowadzony w nocy i w dzień . W nocy jako światło dodatkowe , pomocnicze – lampka sześcio diodowa na skraju wyładowania baterii . Pomiędzy mRAW i RAW z 7D również wyraźna różnica . W mRAW kosztem pogubienia nieznacznej ilości szczegółów , widoczna większa ostrość i kontrast .

Dla tych co nie lubią czytać od początku . Pełne RAW'y z 7D można wywołać ( poza DPP ) w programach : Lightroom 2.5 oraz Photoshop Elements 7 ; mRAW i sRAW nadal tylko w nowym DPP .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasma Zobacz posta
    Chyba nie ma mozliwosci wywolania mRAW i sRAW na razie. Tylko pelny RAW 18 mln pix.
    A co za problem wywołać pełny RAW, a potem sobie samemu przeskalować do 10Mpix? W efekcie da to to samo co wywołanie mRAW.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    A co za problem wywołać pełny RAW, a potem sobie samemu przeskalować do 10Mpix? W efekcie da to to samo co wywołanie mRAW.
    No właśnie o to chodzi, że może nie da tego samego.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Uzależniony

Domyślnie

Lepiej na pewno nie będzie, może być jedynie minimalnie gorzej - ale nie sądzę żeby to było widoczne.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Optyczni testujac 50D stwierdzili, ze sRAW 7mpix z 50D ma o ok 1ev mniejsze szumy niz raw 20D 8mpix. Ciekawi mnie jak bedzie z mRAW 10mpix w 7D wzgledem 40D..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Optyczni testujac 50D stwierdzili, ze sRAW 7mpix z 50D ma o ok 1ev mniejsze szumy niz raw 20D 8mpix. Ciekawi mnie jak bedzie z mRAW 10mpix w 7D wzgledem 40D..
    Opaczni opierają swe twierdzenie zapewne, jak zwykle, na obiektywnych pomiarach (pewnie delta od RMS), które są... powtarzalne ale mało użyteczne. Canon gdzieś "w okolicy" 40D zmienił coś w swoich elementach obrazowych tak, że szum jest mniej chromatyczny, a bardziej w paśmie luminancji. To o tyle istotne, że właśnie szum chromatyczny (kolorowe kropki) subiektywnie odbieramy jako bardziej nieprzyjemne.
    Zatem podtrzymuję swoje twierdzenie, że subiektywnie odbierany szum w siódemce będzie o ok. 1EV lepszy niż w poprzedniej generacji (40D/450D, być może także 50D... nie widziałem).

Niech jeszcze tylko Janko Muzykant sprawdzi dynamikę!
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Miałem dziś możliwość przetestowania współpracy 7d z Metzem 58 AF1 (soft v3.0). Zero problemów, zdjęcia robiłem głównie w trybie M, jednak próbowałem też w innych trybach (Av i P) - naświetlone poprawnie, ładne kolorki i balans bieli (dużo lepiej niż 40d).

Ponadto po raz pierwszy uruchomiłem systemy autofocusa (serio, do tej pory jeszcze tego nie robiłem w siódemce). Mój 17-55 IS, który z 40d miał straszne problemy, teraz ożył i na 300 zdjęć które zrobiłem w warunkach... powiedzmy weselnych... mniej niż 10 miało nie trafioną ostrość (ale po zmniejszeniu obrazka spokojnie są do zaakceptowania).

Z wad które dotychczas zauważyłem w 7d z punktu widzenia dawnego użytkownika 40d:
    - podczas wybierania pojedynczego punktu AF (czy jakiegokolwiek układu punktów) na górnym wyświetlaczu aparatu nie pokazują się kreseczki je symbolizujące, co uniemożliwia przygotowanie sobie punktu przed przyłożeniem wizjera do oka - szkoda, bo traci się na to cenną sekundę gdy już trzeba strzelać. W 40d często właśnie mając tą informację na górnym LCD planowałem sobie punkty.
    - nie przypadło mi do gustu wykorzystanie przycisku "SET" - a ściśle mówiąc - jego bardzo słabe wykorzystanie. Są funkcje, których nie daje się nim potwierdzić.
    - naszukałem się też możliwości zmiany opcji filmowych (nie doczytałem tego w dość obszernej instrukcji) i dopiero przy którejś próbie udało mi się zmienić rozdzielczość i prędkość fps dla nagrywanych filmów. Brakuje tej pozycji najnormalniej w menu.

Na plus - o czym tutaj jeszcze nie przeczytałem: wiadomo że punkty (strefy) AF można ustawić w zależności od ustawienia aparatu (poziomego/pionowego), co jednak ważne można je dopasować w zależności od tego czy obracamy aparat w lewo, czy w prawo (zastanawiałem się czy inżynierowie Canona o tym pomyśleli, na szczęście tak).

No i jeszcze dźwięk migawki - osobiście przypadł mi do gustu, mało tego, jest wystarczająco subtelny by uderzać z siódemką na śluby
    Ostatnio edytowane przez grztus ; 09-10-2009 o 20:32

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ...
    Zatem podtrzymuję swoje twierdzenie, że subiektywnie odbierany szum w siódemce będzie o ok. 1EV lepszy niż w poprzedniej generacji (40D/450D, być może także 50D... nie widziałem).

Niech jeszcze tylko Janko Muzykant sprawdzi dynamikę!
    zdRAWki
    Naoglądałem się już setek sampli i porównań 50D i 7D i jak dla mnie w kwestii szumów dla wysokich ISO:
    - ISO 800 i 1600 bez istotnych różnic (szczerze mówiąc czasami wybrałbym 50D),
    - 3200 nieco lepiej w 7D,
    - 6400 - zauważalnie lepiej w 7D
    - 12800 - duża różnica na korzyść 7D.

Problem jednak w tym, że dla mnie obrazek jaki daje 50D (i 7D na samplach) dla ISO 3200, to próg beznadzieji (poniżej nie akceptuję). Tak więc sukcesy konstruktorów 7D dla ISO>3200 są dla mnie praktycznie bez znaczenia (oczywiście doceniam, ale nie mogę ich wykorzystać).
    Inna rzecz to szczegóły - 7D daje ich więcej niż 50D - tu widzę jakiś realny postęp - to cieszy. Uzyteczny może być tez mRAW - 7D może okazać się całkiem fajnym 10-megapikselowym aparatem (tak jak 50D jest naprawdę dobrym 7-megapikselowym), dlatego z niecierpliwością czekam na wyniki porównań mRAW 7D i RAW 40D.

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    dlatego z niecierpliwością czekam na wyniki porównań mRAW 7D i RAW 40D.
    Jutro ze swoim 7d będę w wawie i umówiłem się z kolegą posiadającym 40d, postaramy się wykonać kilka rzeczonych sampelków.
    Ostatnio edytowane przez grztus ; 09-10-2009 o 20:56

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

czy Canon 7D ma jakas przewage nad 5D MKII?
    30D+BG-E2 | 24-105 IS L | 580 EX
    400D+BG-E3 | Tamron 17-50 2.8

Strona 117 z 285 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127167217 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów