Myślę, że aparaty w innych sklepach powinny być. Musisz pytać o dostępność.
w Warszawie ma Rimex i Fotojulia z Canon Polska, Fotoit ma z Niemiec i jeszcze pewnie kilka firm, sprawdź na allegro w wiekszości wystawiają tam firmy - jest jakaś z Pruszcza Gdańskiego, mozna zadzwonić, dopytać i umówić się na obejrzenie i ewentualny zakup. na razie raczej tylko pojedyńcze sztuki mają, więc trzeba dzwonić i dopytywać
Ostatnio edytowane przez smartb ; 08-10-2009 o 22:58
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029
Witam,
Wracając do tematu zdjęć, na którejś ze stron tego tematu proszono o sample na długich czasach ekspozycji.
Miałem dziś trochę czasu, aby wyjść ze statywem na miasto i cyknąć kilka zdjęć.
Z uwagi na silne porywy wiatru i chybotliwy statyw (taki zwykły, za 50zł) nie podjąłem się fotek na czasach dłuższych niż 15 sekund.
Pierwsza część zdjęć wykonana z Falcona 8mm (f 8, ostrość na 3m), zaś trzy ostatnie fotki pochodzą z C 50/1.8. Wszystkie zdjęcia na ISO 100.
Jpegi prosto z puszki (nie są to wywołane na komputerze rawy), ustawienia fabryczne, w tym redukcja szumów "standard" (niestety zapomniałem wyłączyć). Redukcja szumów dla długich ekspozycji wyłączona (oprócz jednego porównania, o czym poniżej).
jpg // RAW ..... 5 sek
jpg // RAW ..... 4 sek
jpg // RAW ..... 6 sek
Porównanie zdjęcia z wyłączoną oraz włączoną redukcją szumów dla długich ekspozycji - od razu zaznaczam, iż w tych warunkach i przy takiej ekspozycji porównanie to nie ma większego sensu, ale gdyby ktoś chciał, to jest...
red. wyłączona: jpg // RAW; red. włączona: jpg // RAW
jpg // RAW ..... 1.6 sek
jpg // RAW ..... 3.2 sek
jpg // RAW ..... 3.2 sek
jpg // RAW ..... 6 sek
jpg // RAW ..... 10 sek
jpg // mRAW // RAW ..... 13 sek
Mam nadzieję że komuś się to przyda, wgranie samych rawów zajęło mi blisko 2h... ;-)
Ostatnio edytowane przez grztus ; 08-10-2009 o 23:19 Powód: Dodaję jeszcze przypisy odnośnie czasu ekspozycji.
akurat wczoraj przyszła paczka z wszystkim potrzebnymi gratami do zestawu
i uwierz mi - irytacja sięga zenitu. wyobraź sobie ze masz upragnione obiektywy a nie masz ich do czego podpiąć, na domiar złego facet przez telefon mówi, ze może w ogóle go nie będzie, to po kiego czorta umieszczacie go w sklepie ?
Ja boje się jednego - dają najniższa cenę w sieci 5999 zł - wiec tak
aha
ludzie składają zamówienia
czekają czekają
jak się doczekają cena o 500 zł większa
ale burze ze najtaniej rozpętali...
ech mam nadzieje ze nie będzie to powtórka z 5d mII
czekam do 15 później tak jak radzicie - uderzam w Polskę.
BuRton pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 09-10-2009 o 05:51
the silence is deafening