Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: 50d - shutterlag?

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Krakowa

Domyślnie

Nie wiem czy jest to wina wbudowanej lampy, bo podobny przypadek parę razy zauważyłem u siebie ale z podpiętą EX580II. Nie jestem pewien czy trwało to aż 2 sec. ale przy dynamicznej scenie 1 sec. braku reakcji to wieczność. Miałem pod rząd cztery wesela i z 5-6 razy zauważyłem taki objaw. Najczęściej pojawiał się jak na 1/2 spustu ostrzyłem i robiłem przekadrowanie. Po wciśnięciu do końca potrzebował chwili na odpalenie. Jestem pewien, że spust mi z pod palca nie uciekła przy zmianie kadru.
    5D + grip + 50D + grip + C 70-200IS/2,8L + C 35/1,4L + C85/1,8 + C17-55/2,8 + 580 EX II + 430EX + slikpro330dx

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To co, kto będzie pierwszym odważnym i zapyta się na Żytniej o co chodzi?

Ja w sumie mam już koniec sezonu aż do studniówek, także może się sypnę i oddam moją 50tkę, ale to jest jak na razie w odległych planach...

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    To co, kto będzie pierwszym odważnym i zapyta się na Żytniej o co chodzi?

Ja w sumie mam już koniec sezonu aż do studniówek, także może się sypnę i oddam moją 50tkę, ale to jest jak na razie w odległych planach...
    Z Krakowa mam trochę nie po drodze
    5D + grip + 50D + grip + C 70-200IS/2,8L + C 35/1,4L + C85/1,8 + C17-55/2,8 + 580 EX II + 430EX + slikpro330dx

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Ja z Gdańska tym bardziej... i obłożony fotami jestem na najbliższy okres czasu, więc oddanie puchy na naprawę gwarancyjną nie wchodzi w grę.

A przydałoby się, bo też mydli obrazek z większych odległości...

A tak poza tym to super pucha

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz posta
    Padająca migawka... no to mnie pocieszyłeś przy tych moich 10k na liczniku...

Dzięki
    Tak dla pocieszenia dodam że mi w

5D padła migawka po 15k a w 40D spust po 4k !!

Gwarancja sobą a zycie sobą

Początki nałogu

Domyślnie

Będę lepszy: 1D Mark III: pad po 3.5K :E
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter Kaltblutig Zobacz posta
    Witam - Zaobserwowałem u siebie podobne objawy ( w 50D). Po jakimś czasie intensywnego focenia z lampą wbudowaną, aparat złapał zadyszkę co objawiało się podobnie jak opisaliście- łapał ostrość. ale nie można było docisnąć spustu. Dopiero po jakimś czasie 2 do 5 sekund można było oddać strzał. Ja
    akurat radziłem sobie zamykając ręcznie lampę i ponownie ją otwierając.
    a to nie jest to może związane z przegrzewaniem się lampy po większej ilości strzałów pod rząd? Nie pamiętam gdzie to czytałem, może nawet w instrukcji, że w ramach samo-ochrony wbudowana lampa blokuje się jak stwierdzi że jej za ciepło, a akcja z zamknięciem i otwarciem jakby resetuje jej „ilościooszybkość” błyśnięć.
    Ostatnio edytowane przez Caudatus ; 18-10-2009 o 09:57

Domyślnie

Może to zabezpieczenie przed przegrzaniem się lampy?
    Ja również parę razy zauważyłem to u siebie. Przy zewnętrznej po prostu ta przestaje na chwilę działać. Przy wewnętrznej z kolei wygląda jakby zaciął się spust i w tym czasie nie można zrobić zdjęcia (nowy aparat)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ale ja mam włączone to, że pomimo że lampa się nie naładowała do pełna, to aparat dalej robi foty. Wcześniej to działało i normalnie też to działa. Wg mnie to problem spustu.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    No ale ja mam włączone to, że pomimo że lampa się nie naładowała do pełna, to aparat dalej robi foty. Wcześniej to działało i normalnie też to działa. Wg mnie to problem spustu.
    to nie kwestia naładowania lampy tylko zabezpieczenie przez przegrzaniem/przypaleniem palnika co jest niezależne od naładowania kondensatora..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów