Planuje zakup Canona 50d, ale mam problem z jakim szklem. Mysle, o czyms lepszym typu z serii L 24-105 IS, czy ktos moze polecic czy warto wydac taka gotowke na to szklo z takim korpusem. Czy moze cos innego kupic?
pozdro,
Planuje zakup Canona 50d, ale mam problem z jakim szklem. Mysle, o czyms lepszym typu z serii L 24-105 IS, czy ktos moze polecic czy warto wydac taka gotowke na to szklo z takim korpusem. Czy moze cos innego kupic?
pozdro,
Do 50D uniwersalny zoom to Canon 17-55 f 2.8 IS, jaśniejszy i szerszy.
Nie martw się, jak wyjdzie 7D to Canon zacznie produkować L-ki do cropa i pierwszą będzie 17-55 L IS
A wracając do tematu to polecam 17-55, do 50D to najlepszy obiektyw standardowy, jaki znajdziesz. Jak szkoda Ci kasy, a nie zależy Ci na szybkości AF to poczekaj chwilę na Tamrona 17-50 ze stabilizacją (podobno ma wyjść na dniach).
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Po takich przetasowaniach, kto wie? Może zamiast e-Lek Canon zaproponuje nam do aps-c eŁki:-D
Także uważam, że 17-55 jako podstawowy kit, to najlepszy wybór.
Bierz 17-40L bo bedziesz cierpiał jak ja, za rok kupisz coś z pełną klatką i bedzie jak znalazł. Cała reszta to półśrodki. 24-105 jest fajny ale brak szerokiego kąta szybko da Ci się we znaki.
EOS 5, 500N, 400D, 50D
Moim zdaniem szeroki kąt się przyda (BTW - podejsc zawsze mozna, cofnąć się za ścianę raczej nie), szczególnie w cropie, dlatego celowałbym coś w deseń:
Canon 17-55 mm IS F/2.8
Tamron 17-50 mm F/2.8
Sigma 17-70mm F/2.8-4.5 (swoje chwalę...ale napawdę to świetne szkło w tych ogniskowych pod crop'a)
17-40 to super szkiełko, ale we wnętrzach typu kościół bez lampki raczej ciężko, szczególnie przy domknięciu dziury.
Można też kupić 24-70 i jezeli bedzie za krotko dokupic 16-35, a potem jeżeli to "...50mm" bedzie za krotkie to potem 70-200 2.8 i po kłopocie.
Nie znamy doświadczenia autora postu, ani jego zainteresowań czy obiektów fotograficznych na jakich skupia uwagę , stąd trudno dobrać obiektyw.
Jak widac...opcji jest co nie miara.
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak
Canon 17-55/2,8 IS USM.