"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dzięki serdeczne za pomoc! tak więc już wiem że 500D wkrótce w mojej ręce zagości !
a jak sobie radzisz/radzicie z brakiem manualnej ekspozycji ? z tego co wiem można ją zablokować i potem korygować plus lub minus, tak ?
czy jak robisz plus lub minus, to on zawsze zmienia przysłonę ? czy może też migawkę ?
trochę to trudne, bo jednak dobrze jest wiedzieć jaka jest migawka gdy ujęcie jest dynamiczne...
eh...
No niestety brakuje tych manualnych opcji, ale ludzie sobie radzą:a jak sobie radzisz/radzicie z brakiem manualnej ekspozycji ? z tego co wiem można ją zablokować i potem korygować plus lub minus, tak ?
czy jak robisz plus lub minus, to on zawsze zmienia przysłonę ? czy może też migawkę ?
trochę to trudne, bo jednak dobrze jest wiedzieć jaka jest migawka gdy ujęcie jest dynamiczne...
eh...
Przysłonę można ustawić na pożądanej wartości przekręcając obiektyw, albo używając szkła z pierścieniem do przysłony. Możesz dodawać sobie +/- EV z menu, ale oczywiście dalej będzie trzymał "swoją" przysłonę, a iso dopasuje
Migawkę podobnie się ustawia, tylko gdy wyskoczy komunikat o odłączeniu szkła trzeba nacisnąć (jeśli dobrze pamiętam) przycisk nagrywania, a potem (jakieś pół sekundy) przycisk iso. Wtedy ustawi czas 1/60s (albo mniej jak sobie życzysz)
Jak myślicie poważnie o nagrywaniu filmów w full hd to dajcie sobie spokoj z męczeniem aparatów, nazbierajcie trochę grosza i zainwestujcie....w Canon'a oczywiscie :-D
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=17382
mam i bardzo polecam.
|Canon|
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wiadomo że, ta kamera nie jest profesjonalna. Nagrywanie filmów w 500d to tylko dodatkowy gadżet, tak samo jak w tej kamerze funkcja robienia zdjęć.
Jeśli ktoś chce robić filmy to myślę/wiemże o niebo lepsza jest "zabawkowa" kamera niż aparat z funkcją filmów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Obiektywów się nie wymienia. Jest za to 12 x zoom optyczny :-D
Ostatnio edytowane przez oasisman ; 11-09-2009 o 20:08 Powód: Automerged Doublepost
|Canon|
ewentualnie zainwestowac w cos takiego
http://www.sgpro.co.uk/
Cały czas operujesz ogólnikami "poważne nagrywanie", "chce robić filmy", a tu właśnie szczegóły decydują. Takie uproszczenia prowadzą jedynie do tego, że dziennikarsko można o czymś napisać, że jest do niczego albo super. Tyle że to tylko słowa nie zmieniające rzeczywistości, a ta jest taka że dslr-y oferują możliwości, których nie znajdziesz nawet w kamerach za 25 kzł. Dlatego takie uproszczenia, że coś jest jednoznacznie "lepsze" nie mają żadnego sensu.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-09-2009 o 20:51
Kapitan Wagner