Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Canon 500D nagrywanie HD

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kondrat Zobacz posta
    U mnie też 500d naprawdę daje radę, ale jeżeli chcesz robić stabilne ujęcia z ręki to tylko obiektywy ze stabilizacją (albo ogniskowa poniżej 50mm i bardzo stabilne łapy)

Jakość jest naprawdę dobra (myślę, że normalne kamery na pewno nie są lepsze) więc według mnie nie powinieneś się nawet zastanawiać.
    Wiadomo, że nie osiągniesz tego co na filmach bluray ze sprzętem za jakieś chore pieniądze, ale chyba nie o to chodzi, nie? Tu mamy kamerkę za "jedynie" 3k...

Polecam filmiki na vimeo, np:
    (vimeo dodatkowo to kompresuje dla nieobeznanych )
    a jak sobie radzisz/radzicie z brakiem manualnej ekspozycji ? z tego co wiem można ją zablokować i potem korygować plus lub minus, tak ?
    czy jak robisz plus lub minus, to on zawsze zmienia przysłonę ? czy może też migawkę ?
    trochę to trudne, bo jednak dobrze jest wiedzieć jaka jest migawka gdy ujęcie jest dynamiczne...
    eh...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a jak sobie radzisz/radzicie z brakiem manualnej ekspozycji ? z tego co wiem można ją zablokować i potem korygować plus lub minus, tak ?
    czy jak robisz plus lub minus, to on zawsze zmienia przysłonę ? czy może też migawkę ?
    trochę to trudne, bo jednak dobrze jest wiedzieć jaka jest migawka gdy ujęcie jest dynamiczne...
    eh...
    No niestety brakuje tych manualnych opcji, ale ludzie sobie radzą:

Przysłonę można ustawić na pożądanej wartości przekręcając obiektyw, albo używając szkła z pierścieniem do przysłony. Możesz dodawać sobie +/- EV z menu, ale oczywiście dalej będzie trzymał "swoją" przysłonę, a iso dopasuje

Migawkę podobnie się ustawia, tylko gdy wyskoczy komunikat o odłączeniu szkła trzeba nacisnąć (jeśli dobrze pamiętam) przycisk nagrywania, a potem (jakieś pół sekundy) przycisk iso. Wtedy ustawi czas 1/60s (albo mniej jak sobie życzysz)

Uprawnienia umieszczania postów