jej że też ja nie miałam takiego problemu jak wybierałam aparat

@mir31 wszystko zależy od tego co cie interesuje w aparacie. Jesli chodzi tylko o efekty jakie uzysaksz to mozesz obejrzec galerie. Miedzy innymi jestem uzytkowniczką C33 ze szklami...ekhmm....Tamrona...kitowymi...zaden polot. Zerknij do galerii. Jesli chodzi o ergonomie użytkowania to powiem tak. Nie mam porównania z innymi analogami Canona. Mam porownanie niewielkie z cyframi Nikona i Canona.
No wiec moja 33 jest o wiele lżejsza od Nikona d60 i canona 400d oraz 350d i 40d hyhy migawka chodzi glosniej niz w nikonie ale tez bez przesady jakos drażniąco. Sam aparacik jest na moje oko mniejszy i lepiej lezy w dloni niz wyzej wymienione, mozliwe ze to z powodu jego duzo mniejszej wagi (albo i tego ze np Canony byly z gripem). Przyciski...chyba sie przyzwyczailam ale kazdy lezy idealnie pod palcami mojej reki. Jedyny zbedny element w C33 to datownik, jest wylaczony i w ogole go nie uzywam. Baterie dosyc dlugo trzymają. Czasem to wymieniam je raz na rok ale to tez kwestia tego ze na kliszy mniej się cyka niz na cyfrze. Do mojego C33 dokupilam lampe analogową 540ez. Dziala bez zarzutu a jej koszt poprzez allegro 180zł lampa w stanie idealnym z tym ze ma jakis tam swoj wiek
Kolejną zaletą i roznica z powyzszymi aparatami jest bardzo duż matówka, jest to ogroman różnica i wygoda. Niestety z tego co się orientuję to matówki nie są wymienne w tym modelu ale nie sądzę bym osobiście miała potrzebę takową.