Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: [kasprzak]Fashion/Akty/Sesje/Różne

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Mi przeszkadza. Jeśli Tobie nie przeszkadza to ja Ci wcale nie każę usuwać.
    To kwestia indywidualnego poczucia estetyki, czy takie drobiazgi przeszkadzają. Mnie kłują w oczy i chyba nie tylko mnie, skoro na różnych plenerach, warsztatach to samo usłyszałem i zobaczyłem, w książkach to samo wyczytałem - zbędne drobiazgi sio przed sesją. Rękawiczki, bransoletki, zegarki, pierścionki, wisiorki, kolczyki, okulary, opaski, guma do żucia itd itp - jeśli pomysłem na zdjęcie nie jest uwiecznienie tego konkretnie dodatku, jeśli w planach nie masz ustylizowanego glamoura/fashiona w którym dodatki i biżuteria pełnią ważną rolę, to po co odwracać uwagę oglądającego od urody, oczu, pozy itp modelki?

Btw jej buty też mi przeszkadzają - za długie, zbyt zabudowane, za ciężkie się wydają do zwiewnego stroju i letnio-polnych okoliczności plenerowych...
    Nie jestem niestety jeszcze obyty w temacie warsztatów, bo nie brałem narazie w żadnych udziału. Typowy samouk. Może z czasem. Generalnie jak się czyta te rady, to coś w tym jest. Polega to wszystko na zaważeniu detali. Nie tyle mi przeszkadza ten zegarek, czy bransoletka, ale faktycznie dostrzeżenie scenerii "drobna dziewczyna biegnąca przez pole w lekkiej, zwiewnej sukience oraz do tego busola i kozaki - no wniosek faktycznie nasuwa się sam.
    Nie będę się kłócił, że zamierzone itp., bo tak nie było. Jednak o ile przemawia do mnie argument z polem, na mostku zdjęcie już tak nie razi ten zegarek - ale to tak jak napisałeś kwestia spojrzenia i ukłucia odbiorcy w oczy.
    Tak czy siak dzięki, bo tak samo jak kiedyś ktoś dał mi po łapach za krzywy horyzont w landszaftach i teraz prawie, że z linijką kadruję, tak pamięć o takich detalach i mniej przypadkowości w przedmiotach i dodatkach na modelce napewno przyda się.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    Jednak o ile przemawia do mnie argument z polem, na mostku zdjęcie już tak nie razi ten zegarek - ale to tak jak napisałeś kwestia spojrzenia i ukłucia odbiorcy w oczy.
    Na mostku zegarek jest duży, jest ostry, jest w monym punkcie = rzuca się w oczy a jest niepotrzebny, robi zbędną przeciwwagę i odciąga wzrok od twarzy.
    Oglądający tego typu portret powinien zacząć od twarzy/oczu i potem ewentualnie prześlizgnąć się do pozostałych mocnych punktów kadru a nie wahać się co oglądać - twarz czy zegarek, albo na pierwszy rzut oka widząc zdjęcie pomyśleć "o, jaki duży zegarek" ...

Uprawnienia umieszczania postów