Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: [kasprzak]Fashion/Akty/Sesje/Różne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasprzak Zobacz posta
    Lepiej?
    Lepiej. Na 14. znowu zegarek. Wyklikiwanie tego na każdym wybranym zdjęciu to więcej roboty niż zdjęcie zegarka/bransoletki z ręki przed zdjęciami. Ot tak do zapamiętania na przyszłość.

Domyślnie

Zastanawia mnie teraz czy to przeszkadza estetyce zdjęcia aż tak bardzo?
    Nie ukrywam, że w zdjęciach fashion itp. to takie detale są czasami niezbędne, ale przy portretach nie może być zegarka ?

14 po retuszu:
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 04-09-2009 o 16:31
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zastanawia mnie teraz czy to przeszkadza estetyce zdjęcia aż tak bardzo?
    Nie ukrywam, że w zdjęciach fashion itp. to takie detale są czasami niezbędne, ale przy portretach nie może być zegarka ?
    Mi przeszkadza. Jeśli Tobie nie przeszkadza to ja Ci wcale nie każę usuwać.
    To kwestia indywidualnego poczucia estetyki, czy takie drobiazgi przeszkadzają. Mnie kłują w oczy i chyba nie tylko mnie, skoro na różnych plenerach, warsztatach to samo usłyszałem i zobaczyłem, w książkach to samo wyczytałem - zbędne drobiazgi sio przed sesją. Rękawiczki, bransoletki, zegarki, pierścionki, wisiorki, kolczyki, okulary, opaski, guma do żucia itd itp - jeśli pomysłem na zdjęcie nie jest uwiecznienie tego konkretnie dodatku, jeśli w planach nie masz ustylizowanego glamoura/fashiona w którym dodatki i biżuteria pełnią ważną rolę, to po co odwracać uwagę oglądającego od urody, oczu, pozy itp modelki?

Btw jej buty też mi przeszkadzają - za długie, zbyt zabudowane, za ciężkie się wydają do zwiewnego stroju i letnio-polnych okoliczności plenerowych...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Mi przeszkadza. Jeśli Tobie nie przeszkadza to ja Ci wcale nie każę usuwać.
    To kwestia indywidualnego poczucia estetyki, czy takie drobiazgi przeszkadzają. Mnie kłują w oczy i chyba nie tylko mnie, skoro na różnych plenerach, warsztatach to samo usłyszałem i zobaczyłem, w książkach to samo wyczytałem - zbędne drobiazgi sio przed sesją. Rękawiczki, bransoletki, zegarki, pierścionki, wisiorki, kolczyki, okulary, opaski, guma do żucia itd itp - jeśli pomysłem na zdjęcie nie jest uwiecznienie tego konkretnie dodatku, jeśli w planach nie masz ustylizowanego glamoura/fashiona w którym dodatki i biżuteria pełnią ważną rolę, to po co odwracać uwagę oglądającego od urody, oczu, pozy itp modelki?

Btw jej buty też mi przeszkadzają - za długie, zbyt zabudowane, za ciężkie się wydają do zwiewnego stroju i letnio-polnych okoliczności plenerowych...
    Nie jestem niestety jeszcze obyty w temacie warsztatów, bo nie brałem narazie w żadnych udziału. Typowy samouk. Może z czasem. Generalnie jak się czyta te rady, to coś w tym jest. Polega to wszystko na zaważeniu detali. Nie tyle mi przeszkadza ten zegarek, czy bransoletka, ale faktycznie dostrzeżenie scenerii "drobna dziewczyna biegnąca przez pole w lekkiej, zwiewnej sukience oraz do tego busola i kozaki - no wniosek faktycznie nasuwa się sam.
    Nie będę się kłócił, że zamierzone itp., bo tak nie było. Jednak o ile przemawia do mnie argument z polem, na mostku zdjęcie już tak nie razi ten zegarek - ale to tak jak napisałeś kwestia spojrzenia i ukłucia odbiorcy w oczy.
    Tak czy siak dzięki, bo tak samo jak kiedyś ktoś dał mi po łapach za krzywy horyzont w landszaftach i teraz prawie, że z linijką kadruję, tak pamięć o takich detalach i mniej przypadkowości w przedmiotach i dodatkach na modelce napewno przyda się.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jednak o ile przemawia do mnie argument z polem, na mostku zdjęcie już tak nie razi ten zegarek - ale to tak jak napisałeś kwestia spojrzenia i ukłucia odbiorcy w oczy.
    Na mostku zegarek jest duży, jest ostry, jest w monym punkcie = rzuca się w oczy a jest niepotrzebny, robi zbędną przeciwwagę i odciąga wzrok od twarzy.
    Oglądający tego typu portret powinien zacząć od twarzy/oczu i potem ewentualnie prześlizgnąć się do pozostałych mocnych punktów kadru a nie wahać się co oglądać - twarz czy zegarek, albo na pierwszy rzut oka widząc zdjęcie pomyśleć "o, jaki duży zegarek" ...

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

calkiem przyjemnie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

przyjemnie się ogląda.. Vitez ma rację co do szczegółów
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

17 - kadr i kolory na +
    przod niedoswietlony mi sie wydaje, ale mam lapka wiec moze na innym monitorze ok by bylo
    winieta za duza/niepotrzebna wg mojego gustu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zdjecie 14: czy to Twoja osobissta modelka? :>
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 06-09-2009 o 15:12 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Może trochę przekombinowałem, wogóle to brakowało mi jeszcze trochę szerokości mając 17mm z Sigmy na cropie. 10mm by się przydało. Wogóle to za jasno mam jeszcze i jakość na F/18 to już nie to, a dodatkowo pilota nie miałem, więc Bulb odpadł i pozostało tylko 30s. Przydałby się filtr NDx400, bo sam Hitech ND1.2 + polar to jednak za dużo światła na tego typu fotografię - wogóle to za dużo filtrów jezeli bym dolozyl do tego 2 połówki - jakość od tego też leci (no może przy 10x15 nie odczuje się tego)
    Tylko ten fotograf też używa filtrów Lee i jakość na D80 ma świetną (niby D80 jest troche wyżej od 350D, ale przepaść między moim z jego jest duża)
    Nie ma za bardzo ciekawych miejsc u nas na tego typu ćwiczenia, więc okazji jest mało i może za wysokie progi sobie stawiam...
    http://andymumford.deviantart.com/gallery/#Waterscapes

zdjecie 14: czy to Twoja osobissta modelka? :>
    Co rozumiesz pod pojęciem osobista? :P
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów