Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
jacapa , myślę że też i o to chodzi by fotki spełniały dokładnie taką funkcję. Po tym między innymi poznać dobre fotki, że nie mówi się o "a to tutaj masz beee..., a to jest cacy" tylko prowokują właśnie do wszelakich rozmów. Jest w nich jakaś fabuła ( a to najważniejsze ) którą widz kupuj i kontynuuje . Nie rozumiem z resztą, dla czego większość nauczona jest zaczynania od krytykanctwa.Kładę to na karb jeszcze niskiej naszej kultury w tym względzie, braku samokrytyki i nietolerancji dla gustów i wizji autorów.
Dokładnie taka myśl przeszła mi przez głowę po przeczytaniu waszych postów :-D , ale wrodzona skromność kazała mi przemilczeć , że jam się ku temu przyczynił ;-)
Wiesz , to w sumie forum sprzętowe więc nic dziwnego że ludzie często podchodzą do zdjęć technicznie. Ja lubię krytyczne uwagi bo one pozwalają robić szybsze postępy. Do własnych zdjęć człowiek ma stosunek osobisty i sentymentalny dlatego często nie widzi błędów które inni widzą wyraźnie.
Krytykanctwo to oczywiście co innego niż krytyka i z definicji nic pozytywnego nie wnosi .
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Ło matko matówko i syćkie najjaśniejsze badpiksele![]()
powinno się zabronić wstawiania takich fotekprzynajmniej celem ochrony mojego zdrowia i samopoczucia , zrób wreszcie jakieś gorsze foto
![]()
tia...
chyba sprzedam obiektyw macro.
piękne.
poziom bardzo wysoki, dla mnie niedostępny
Gratuluję pięknego pożegnania lata i powitania jesieni!
mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
www.barwnie.com
Jacek Paduszyński
Mam do ciebie pytanie.
Wabisz dodatkowo czymś te robaki, że przylatują tam gdzie chcesz?
Wybacz, makro to dla mnie wyższa szkoła jazdy, ale nie wyobrażam sobie że te zdjęcia są robione ad hoc.??:
Było i tak że próbowałem wabić choć efekty byly takie sobie. Wabienie jest skuteczne np. na osy. Ważki mają swoje zwyczaje i lubią siadać w określonych miejscach , nawet spłoszone kilkakrotnie potrafią wracać na to samo miejsce. Wystarczy się odpowiednio ustawić i czekać.
Praktycznie zawsze główkuję jak by tu przechytrzyć stworki na które poluję , z tym że nie mam żadnej reguły. Najczęściej zaczynam kombinować stosownie do sytuacji. Nie zawsze zamierzony cel uda się osiągnąć , częściej się nie udaje.Trzeba po prostu próbować. Cierpliwość i wprawa to jest to co potrzeba w makro.
Jacek Paduszyński