Dziękuję za pomocną odpowiedź Jacku :O) Wiesz, już kilkanaście lat jestem inżynierem, a dopiero po Twojej odpowiedzi dotarło do mnie że oznaczenie na obiektywie 1:2 oznacza 1/2 a nie tak jak myślałem przy zakupie: "x2" -człowiek rodzi się głupi i taki umiera... oj, dałem :O) Mam jeszcze prośbę o dwie rzeczy, do ciebie Jacku i do pozostałych Kolegów którzy to czytają: czy ktoś może mi odpowiedzieć, czy ogniskowa obiektywów (ich długość w "mm") zawsze, ale to zawsze jest podawana w odniesieniu do analogowego body, czy też może w przypadku obiektywu dedykowanego do danego aparatu cyfrowego jest już "przeliczona" - usłyszałem już kilka odpowiedzi od osób które zawodowo zajmują się fotografowaniem i zawsze "coś mi nie pasuje" :O) Druga prośba, o podanie listy książek lub stron www z których można coś więcej się nauczyć o makro fotografii ... uwielbiam fotografować w lesie żuczka, który toczy sobie kulkę, albo pszczołę która zapyla, czasem pająk robi sweterek na biedronce ... ale to co zobaczyłem na tych stronach ... JA QxxxA TEŻ TAK CHCĘ!!!