-
Dziękuję za pomocną odpowiedź Jacku :O) Wiesz, już kilkanaście lat jestem inżynierem, a dopiero po Twojej odpowiedzi dotarło do mnie że oznaczenie na obiektywie 1:2 oznacza 1/2 a nie tak jak myślałem przy zakupie: "x2" -człowiek rodzi się głupi i taki umiera... oj, dałem :O) Mam jeszcze prośbę o dwie rzeczy, do ciebie Jacku i do pozostałych Kolegów którzy to czytają: czy ktoś może mi odpowiedzieć, czy ogniskowa obiektywów (ich długość w "mm") zawsze, ale to zawsze jest podawana w odniesieniu do analogowego body, czy też może w przypadku obiektywu dedykowanego do danego aparatu cyfrowego jest już "przeliczona" - usłyszałem już kilka odpowiedzi od osób które zawodowo zajmują się fotografowaniem i zawsze "coś mi nie pasuje" :O) Druga prośba, o podanie listy książek lub stron www z których można coś więcej się nauczyć o makro fotografii ... uwielbiam fotografować w lesie żuczka, który toczy sobie kulkę, albo pszczołę która zapyla, czasem pająk robi sweterek na biedronce ... ale to co zobaczyłem na tych stronach ... JA QxxxA TEŻ TAK CHCĘ!!!
Uprawnienia umieszczania postów