Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: jakie szkło do 40d - Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM ?

lineumaciel
    Guest

Domyślnie jakie szkło do 40d - Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM ?

Witam!

Przede wszystkim przywitam się jako nowy ;-)

W związku z tym iż pozbyłem się Alfy 350 i chcę kupić 40d mam problem z podjęciem decyzji co do obiektywu.

W związku z ograniczeniami finansów (max 4500zł) zastanawiam się nad dwoma opcjami:

1) komplet Canon EOS 40D + obiektyw Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
    w obecnej chwili wychodzi to dość ciekawie cenowo

2) EOS 40D + obiektyw....

No i pytanie tylko jaki.

Panowie wiem że temat był poruszany milion razy może i więcej ale po przeczytaniu tego wszystkiego zrobił mi się w głowie totalny śmietnik ;-)

Chodzi mi oto żeby była jakaś dobra podstawa na początek. A domyślając sie że na 40 wielu z was pracowało to będziecie mogli mi coś polecić na podobnym poziomie cenowo-jakościowym.
    Ostatnio edytowane przez lineumaciel ; 28-08-2009 o 13:12

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Może Tamron 2.8 17-50 - wielu kolegów go poleca, a to podobna półka cenowa co 17-85. Jest też Sigma 2.8-4.5 17-70 Macro, używam i polecam.

Natomiast 17-85 wiele osób narzeka, że mydlany i dość mocno trzeba go domknąć, żeby się do czegoś nadawał. Plotki mówią o nowym szkle (15-85), więc jak możesz się jeszcze chwilę wstrzymać to poczekaj.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

lineumaciel
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Może Tamron 2.8 17-50 - wielu kolegów go poleca, a to podobna półka cenowa co 17-85. Jest też Sigma 2.8-4.5 17-70 Macro, używam i polecam.

Natomiast 17-85 wiele osób narzeka, że mydlany i dość mocno trzeba go domknąć, żeby się do czegoś nadawał. Plotki mówią o nowym szkle (15-85), więc jak możesz się jeszcze chwilę wstrzymać to poczekaj.

Właśnie się nad tą sigmą zastanawiam.

Dzięki za poradę muszę popatrzyć na testy i zdjęcia testowe i jakoś się zdecydować.

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Sigma ma swoje wady - na długim końcu jest ciemna (dlatego kupiłem Canona 17-55), możesz trafić egzemplarz który trzeba będzie kalibrować z Twoją puszką, ale dla pocieszenia powiem Ci, że moją kupował dla mnie kumpel w stanach, bez testów - trafia na 10D i 40D w punkt bez kalibracji.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

"Macałem" kiedyś czterdziestkę z tym obiektywem (17-85) i nie przyzwyczajony do silniczka USM myślałem że obiektyw jest walnięty - że AF nie działa(taki był cichy).

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Dlaczego przesiadłeś się z Sony na Canona ??

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Skalkuluj tak wydatki, żeby na 85 f/1.8 starczyło. Z drugiej ręki 1200-1300.
    To szkło z 40d naprawdę daje świetne rezultaty. Chyba najczęściej właśnie tego obiektywu używam. Wtedy możesz wsiąść zestaw z kitem 17-55, żeby mieć coś na początek szerokiego.A z czasem go zmienić.
    Powodzenia w wyborze i zadowolenia z 40d.

Zablokowany
    Miasto
    Jarosław / Podkarpacie

Domyślnie

Jeśli byłbym Tobą teraz, to kupiłbym używane 40D z niskim przebiegiem (powiedzmy 2000 klatek), do tego dokupiłbym sobie Sigmę 50mm f/1.4 i jakieś filtry, albo na przykład lampę Nissina di622 - jeśli interesuje Cię fotografia reportażowa / okolicznościowa.

Wybór należy do Ciebie, ale to rozwiązanie wg. mnie jest najlepsze.
    - Dlaczego? Ponieważ szkło Sigmy 50mm, jeśli trafisz na skalibrowane odpowiednio pod 40D (a 40D to optymalne body, pod któro się kalibruje często) to będzie na prawdę udany sprzęt. Pozostaje tylko własna inwencja na zdjęcia, a reszta będzie taka jaką sobie wymarzyłeś . Zawsze można odsyłać za darmo i kalibrować pod Twoje body, więc nie ma co się bać tego - tylko brać Sigme albo Canona 50mm f/1.4.

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Kolega pyta o standardowy zoom a ty mu proponujesz portretówkę i lampę...

lineumaciel
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Dlaczego przesiadłeś się z Sony na Canona ??

Jakoś mi nie leżał..., strasznie mi się nie podoba plastyka i jakoś zdjęć. A po obejrzeniu zdjęć z 40d wręcz oszalałem ;-)
    I jakoś sam canon o wiele mi lepiej leży w ręce, nie wiem jak to określić ale przez parę tygodni miałem na wypożyczeniu 400d z podstawowym kitem i zarówno sam aparat jak i wyniki mojej pracy bardziej przemawiają do mnie niż sony.

Jest jeszcze inny powód być może prozaiczny ale Sony cholernie rzuca się w oczy i mając przygodę z amatorami cudzego sprzętu jakoś wolę coś co dla amatorów nic nie będzie znaczyć. No cóż nie wielu panów z dresach wie co to Canon.

Inna sprawa to że chcąc rozbudować bazę stwierdziłem że nie ma w czym zbytnio wybierać. Nowy sprzęt drogi, używanego jak na lekarstwo. Pamiętam jak szukałem gripa zanim pokazały się zamienniki wyglądało to jak droga przez mękę. W jednym salonie nie mają na allegro ceny wręcz salonowe. Tak samo ma się z obiektywami. Po 2 miesiącach poszukiwań w końcu udało mi się kupić orginalny w przyzwoitej cenie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów