Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: jakie szkło do 40d - Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM ?

Uzależniony

Domyślnie

Gwoli ścisłości - kolega nie pytał jaki zoom a jakie szkło

Inna sprawa że portretówka jako jedyny obiektyw to na pewno chybiony pomysł. Natomiast S30 1,4 już jak najbardziej
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

lineumaciel
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mnemi Zobacz posta
    Jeśli byłbym Tobą teraz, to kupiłbym używane 40D z niskim przebiegiem (powiedzmy 2000 klatek), do tego dokupiłbym sobie Sigmę 50mm f/1.4 i jakieś filtry, albo na przykład lampę Nissina di622 - jeśli interesuje Cię fotografia reportażowa / okolicznościowa.

Myślę o jakimś zumie jak na razie stałka w dalszych planach. Co do używanego zgodzę się z Tobą. Zastanawiałem się nad tym aby kupić używane body tym bardziej że allegro/fora są pełne ciekawych ofert.

Co do lampy dzięki za podpowiedz bo to akurat mnie również interesuje ale to chciałem zostawić sobie na koniec ;-)

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Gwoli ścisłości - kolega nie pytał jaki zoom a jakie szkło
    Ba, kolega nie napisał co będzie fotografował. Ale napisał, że szuka szkła na początek zabawy. Do tego najlepszy jest standardowy zoom - pofotografuje i zdecyduje czy chce szerzej, czy dłużej czy starczy.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

lineumaciel
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Ba, kolega nie napisał co będzie fotografował. Ale napisał, że szuka szkła na początek zabawy. Do tego najlepszy jest standardowy zoom - pofotografuje i zdecyduje czy chce szerzej, czy dłużej czy starczy.

hehehe fakt faktem nie określiłem dokładnie. Więc szukam zooma, czegoś czym można by zastąpić zoom z tematu

Uzależniony

Domyślnie

Chyba wszystkie sensowne zamienniki już były wymienione.

PS: Piszesz, że zdjęcia z 40D Cię oczarowały plastyką. To teraz jeszcze sprawdź jakimi obiektywami były robione te zdjęcia. Bo założę się, że nie ciemnym zoomem... Piszę to żebyś się potem nie zdziwił że zdjęcia nie są lepsze od tych z Soniacza.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Bywalec Awatar 3voQ
    Miasto
    LDZ

Domyślnie

rowniez przerabialem ten temat. Koniec koncow padlo na 17-40@4L
    mozna juz je kupic w niezlej cenie za niespelna 2400-2600zl. filtry sa dosc drogie bo srednica 77, za dobrego polara dalem prawie 400zl
    zsumuj

z czasem dokupisz sobie stalke 50@powiedzmy 1.8 za 300zl
    dokupisz zooma - do wakacji pewnie uzbierasz - nie znam twoich mozliwosci, ja tak zawsze planuje:-)
    zsumuj

fisha, moze samyanga 8mm za 899zl do kompletu
    plus oczywiscie jakas lampa, nissina
    statyw pewnie masz, plus inne *******y. Droga ta nasza pasja:-)

z czasem stwierdzisz ze 17-40@4L jest za ciemne i kupisz 16-35@2.8L II

never ending story:-)

aa zapomnialbym....o FF juz myslales??

dobra koncze prace i do domu, bo zbyt przemeczony umysl po calym tygodniu

powodzenia w kazdym badz razie:-)
    3voQ

Canon EOS 5D mk II + 5D + 500D+ sLoiki 16-400 [1.4-2.8]+ balast

----------------------------------------------------------------
    Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komunia

lineumaciel
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Chyba wszystkie sensowne zamienniki już były wymienione.

PS: Piszesz, że zdjęcia z 40D Cię oczarowały plastyką. To teraz jeszcze sprawdź jakimi obiektywami były robione te zdjęcia. Bo założę się, że nie ciemnym zoomem... Piszę to żebyś się potem nie zdziwił że zdjęcia nie są lepsze od tych z Soniacza.

Inaczej mówiąc porównywałem zdjęcia robione na standardowych kitach dołączanych do tych body i za każdym razem w mojej ocenie zdjęcia z canona wychodziły ładniejsze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez 3voQ Zobacz posta
    rowniez przerabialem ten temat. Koniec koncow padlo na 17-40@4L
    mozna juz je kupic w niezlej cenie za niespelna 2400-2600zl. filtry sa dosc drogie bo srednica 77, za dobrego polara dalem prawie 400zl
    zsumuj

z czasem dokupisz sobie stalke 50@powiedzmy 1.8 za 300zl
    dokupisz zooma - do wakacji pewnie uzbierasz - nie znam twoich mozliwosci, ja tak zawsze planuje:-)
    zsumuj

fisha, moze samyanga 8mm za 899zl do kompletu
    plus oczywiscie jakas lampa, nissina
    statyw pewnie masz, plus inne *******y. Droga ta nasza pasja:-)

z czasem stwierdzisz ze 17-40@4L jest za ciemne i kupisz 16-35@2.8L II

never ending story:-)

aa zapomnialbym....o FF juz myslales??

dobra koncze prace i do domu, bo zbyt przemeczony umysl po calym tygodniu

powodzenia w kazdym badz razie:-)

;-) hobby nie zawsze jest tanie. Cieszę się że chociaż mi sherpa zostało z poprzedniego aparatu, zawsze jeden wydatek mniej ;-).

Parę zoomów tu padło więc myślę że coś tam wybiorę. Jak mówiłem stałka w dalszych planach
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Panowie dziękuje za podpowiedzi przynajmniej coś mi tam już świta w głowie.

kolego 3voQ jak bym w domu powiedział że kupuje FF to tego samego dnia mam torby na klatce schodowej ;-).

I tak się zastanawiam jak kobiecie powiem że zmywarki w tym miesiącu nie kupimy a i dywan do salonu musi jeszcze poczekać w sklepie ;-)
    Ostatnio edytowane przez lineumaciel ; 28-08-2009 o 16:22 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Może Tamron 2.8 17-50 - wielu kolegów go poleca, a to podobna półka cenowa co 17-85. Jest też Sigma 2.8-4.5 17-70 Macro, używam i polecam.

Natomiast 17-85 wiele osób narzeka, że mydlany i dość mocno trzeba go domknąć, żeby się do czegoś nadawał. Plotki mówią o nowym szkle (15-85), więc jak możesz się jeszcze chwilę wstrzymać to poczekaj.
    Jeśli Tamron 17-50 to podobna półka cenowa co Canon 17-85 to 50D to podobna półka co 1000D.
    Miałem 17-85 i jak na tą cene to bardzo fajne szkiełko na początek. W miarę duży zakres ogniskowych pozwala znaleźć dla siebie tą ulubioną i potem w tym kierunku rozwijać szklarnię.
    W cenie Tamrona 17-50 można mieć tego Canona i np. używaną lampe 430EX.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

17-85 (1000 zł) i T 17-50 (1500 zł) to jest podobna półka, skoro inne alternatywy to 17-40L (2500 zł) lub 17-55 IS (3500 zł) ...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar 3voQ
    Miasto
    LDZ

Domyślnie

kolego 3voQ jak bym w domu powiedział że kupuje FF to tego samego dnia mam torby na klatce schodowej ;-).

I tak się zastanawiam jak kobiecie powiem że zmywarki w tym miesiącu nie kupimy a i dywan do salonu musi jeszcze poczekać w sklepie ;-)
    dlatego ja raczej nie powiem:-)
    pozdrawiam.
    3voQ

Canon EOS 5D mk II + 5D + 500D+ sLoiki 16-400 [1.4-2.8]+ balast

----------------------------------------------------------------
    Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komunia

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów