Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 100-400L IS USM i kurz...

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie 100-400L IS USM i kurz...

Witam
    Na wstepie napisze ze szukalem na forum ( i to nie jednym) na ten temat i nic nie znalazlem... Moze slabo u mnie ze szukaniem... Dlatego prosze o pomoc.
    Mianowicie sprawa dotyczy obiektywu jak w temacie i kurzu wewnatrz. Niby obiektyw jest szczelny ale jako ze to push/pull to chyba troche zassal kurzu do wewnatrz i wyraznie widac ze jest go sporo. I moje pytanie: czy macie jakas metode na usuniecie go z tamtad?
    Jak z usunieciem kurzu z krociaka 17-85 poradzilem sobie bardzo prosto tak tutaj prawie leze na lopatkach. Po odkreceniu czolowego pierscienia niebardzo wiem co dalej. Soczewka nie chce zejsc a podwazac jej nie mam zamiaru zeby czasem nie uszczerbac ... bo matko jedyna... Chyba ze jest jakas metoda od drugiej strony.... Kurz moze na zdjeciach na niskich przeslonach nie widoczny tak troche wyzej (f/18 &up) juz go widac (jest jeden taki grubszy pylek i on mnie wnerwia).
    Czy pozostaje tylko serwis (tutaj w USA to spiewaja sobie od $300 wzwyz)?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez KORD/EPKK ; 28-08-2009 o 04:57
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

nie wiem w którym miejscu przystopowałeś bo jest taka sama zasada właśnie jak w 17-85 czy 17-55 2,8 . po tym jak odkręciłeś pierścień to zostało jeszcze 6 śrubek które trzymią soczewkę i to wszystko. w poprzednich dwuch było tych śrubek po 3. kurz zasysa bo on uszczelniony nie jest. słychać wyraźnie to zasysanie jak nim szybko zomujesz.
    canon

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

kurzu z obiektywu na zdjęciach nie zobzczysz napewno jeżeli coś to masz matryce ubrudzoną. Ja też mam 100-400 - też troche zassał ale mam to gdzieś - w niczym mi nie przeszkadza. Samemu bym nie rozkręcał no chyba że znasz sie dobrze na rzeczy to jednak skąplikowana sprawa do złożenia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Uzyj odkurzacza na malej mocy. Od strony bagnetu i na 400mm. Mala moc, zeby nie wessac wnetrznosci. Acha, odkurzacz bez funkcji prania
    .

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    nie wiem w którym miejscu przystopowałeś bo jest taka sama zasada właśnie jak w 17-85 czy 17-55 2,8 . po tym jak odkręciłeś pierścień to zostało jeszcze 6 śrubek które trzymią soczewkę i to wszystko. w poprzednich dwuch było tych śrubek po 3. kurz zasysa bo on uszczelniony nie jest. słychać wyraźnie to zasysanie jak nim szybko zomujesz.
    Przystopowalem po sciagnieciu pierscienia... Zrobie jeszcze jedno podejscie moze sie uda.
    A co do odkurzacza to moze taki pioracy by na zawsze zalatwil sprawe a tak na powaznie to ciekawa metoda...
    Dzieki chlopaki , zara sie zabieram za odkurzanie
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zgadzam sie z pawlem - nie wiem jak Ty widzisz na zdjeciach pylki na fotkach nawet powyzej F18. Ja mam 55-250 ze spora iloscia pylkow, nawet jeden jest na srodku spoooorawy i potwornie czarny - robiac zdjecia na F32 nie widze go na bialym tle (a dodatkowo jest on na szkle, poruszajacym sie w ukladzie focusa)
    Wyczysc sobie MATRYCE, a nie szklo

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powtórzę za kolegami - wyczyść matrycę, zostaw obiektyw. Po wyczyszczeniu matrycy zobaczysz że Ci pyłki znikną. Pyłków ze szkła (sam mam sporo w tym obiektywie) - nie znajdziesz na zdjęciach.

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Nie no koledzy , spoko... Moze onanista nie jestem ale matryce to pucuje przynajmniej raz w miesiacu.
    Patent z odkurzaczem nie wypalil , ale...
    Poroskrecalem jak sie patrzy , do zdjecia soczewki. Total 12 srobek , 9 na krzyzak (ph#000) trzy na plaski wkretak. Wyczyszczone i juz moge spac spokojnie. Wiem ze dziwnie to brzmialo pylek na soczewce widac na zdjeciu. Byl , ale na soczewce tylnej (tej blizej matrycy) jego tez usunalem (nie wiedziec czemu wczesniej go nie zauwazylem ) No i przy okazji matryce tez cyknalem dla spokoju
    Rowniez prawdopodobnie znalazlem przyczyne usterki takiego samego obiektywu jednego z forumowiczow...
    Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi i dodanie otuchy
    Ostatnio edytowane przez KORD/EPKK ; 31-08-2009 o 05:17
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK Zobacz posta
    Byl , ale na soczewce tylnej (tej blizej matrycy) jego tez usunalem (nie wiedziec czemu wczesniej go nie zauwazylem )
    Trzeba było tak od razu. Pyłki/ryski na tylnej soczewce są o wiele bardziej mozliwe do zauważenia na zdjęciach niż te z przedniej soczewki .

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK Zobacz posta
    Poroskrecalem jak sie patrzy , do zdjecia soczewki. Total 12 srobek , 9 na krzyzak (ph#000) trzy na plaski wkretak. Wyczyszczone i juz moge spac spokojnie.
    A nie robiłeś przypadkiem jakiejś dokumentacji zdjęciowej procesu rozkręcania/skręcania? Wiele osób mogłoby to zainteresować.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów