ja dam trochę cytatów jakie mi się podobają:
* W fotografii barwnej pokazujesz kolor ubrań fotografowanych, w czarno-białej powinieneś pokazać ich duszę
* Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczy niczego
* Staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył .
* Myśl o zdjęciu zawsze przed jego zrobieniem i po. Nigdy w trakcie. Sekretem jest czas. Nie musisz działać szybko. Fotografowany model musi zapomnieć o tobie, a gdy już to się stanie musisz działać bardzo szybko
* Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć
* Wielu ludzi pyta mnie, dlaczego wciąż noszę ze sobą aparat i dlaczego robię zdjęcia. Wówczas odpowiadam " a dlaczego Ty jesz"?
* Myślę, że fotografie powinny prowokować i nie pokazywać tego co jest już znane. Nie wymaga ani wielkiej siły ani magii odtworzenie czyjejś twarzy na zdjęciu. Magią jest postrzeganie ludzi w zupełnie nowy sposób.
* Przedmiotem fotografii nie są fotografowane rzeczy, lecz to jak one wyglądają po sfotografowaniu.
*Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kase, a mistrz martwi się o światło
* Jednym słowem fotografia jest tym, czym ją uczyni fotograf: dziełem sztuki lub przedmiotem handlu
* Na wiosnę jak co roku miliony amatorów fotografii wychodzą z domu by powtarzać wciąż te same, nudne ujęcia […] Zapytani, po co to robią, zwykle nie potrafią wskazać powodu
* Kto chce jednym spojrzeniem ująć wiele równocześnie przedmiotów, ten żadnego z nich nie widzi wyraźnie.
* Myślę, że najlepsze fotografie powstają na obrzeżach wydarzeń.
Fotografując w różnych sytuacjach zawsze najciekawsze zdjęcia powstawały nie w samym centrum wydarzeń tylko w ich otoczeniu
* Kupno aparatu nie zrobi z Ciebie fotografa, stajesz się jedynie posiadaczem aparatu
Mi osobiście najbardziej podoba się cytat 3 od góry
Jeżeli ktoś chciałby autora cytatu to pisać.