Ten z rawem ma 14,6, a bez 4 mb
Ten z rawem ma 14,6, a bez 4 mb
ok,tak mi się jakoś wyliczyło z pierwszego postuZamieszczone przez mateuszw3
teraz liczę 150(jpg) x4mb = 600mb a 15(raw+superfine jpg) x18,6mb= 279mbZamieszczone przez matueuszw3
Czyli rawów wraz z jpg powinno zmieścić się ok. 30 a nie 15. U mnie wszystkie nieskompresowane rawy na karcie mają identyczną wagę (w odróżnieniu od jpg oczywiście). Przy kilkunastu jpg różnica 1-2 mb na sztuce sumarycznie jest pomijalna. Nie ma jakichś śmieci na tej karcie w postaci nieusuniętych rawów ?
Nie, dość często czyszczę kartę, i przepraszam za moją pomyłkę - na karcie mieści się około 17 RAW'ów + Jakość L i jak powiedział przedmówca, owszem samych RAWów mieści się około 24
Przy karcie 256MB to raczej zapomnij o RAWach. Takie maleństwo to tylko na jpegi.
Swoją drogą mając RAW, zawsze możesz mieć te "superfine" z DPP, a zapisywać najmniejsze "s"ki dla podglądu w windowsie.
C-F-K - forever
fajny temat
ps. misiek rekord
Pozdr.
Witam
Jak zapewne każdy chcę robić dobre zdjęcia, lecz zdjęcie jak zauważyłem to nie wszystko potrzeba jeszcze obróbki na kompie. Jak dobrze obrobić zdjęcie LR2 ( nie mam PSa ) ?
Bardzo proszę o pomoc
co to znaczy "dobrze"?
dla mnie to znaczy aby z byle jakiego zdjęcia zrobić coś naprawdę dobrego co będzie się podobać