Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Obiektywy raz jeszcze.

gekonsc
    Guest

Domyślnie Obiektywy raz jeszcze.

Mam canona EOS300D z kitowym obiektywem,fotografuję amatorsko (najczęściej przyroda, ptaszki - ale nie takie jakie w Warszawie leżą na śmietnikach) i chciałbym dobrać do niego względnie tanio jakiś zoom. Czy ktoś z Szanownych Doświadczonych Kolegów mógłby mi doradzić między poniższymi opcjami:
    1.Sigma 28-200
    2.Cosina 28-210
    3. Jakiś zoom zaczynający się od 50 lub 70 (jaki) i nosić 2 obiektywy?
    4. Zbierać kasę na 28-135 IS (ale to trochę potrwa bo się spłukałem na aparat)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

3. Tamron 70-300 moze byc chyba

A kitowca sobie zostaw.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Canon 70-210 USM ale ciężko dostać
    a jesli ptaszki na poważnie to polecam EXAKTę 650-1300 mm można dostać za jakieś 1000 PLN
    Canon 10D

gekonsc
    Guest

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi do tej pory i mam prośbę do Vitez'a. Czy mógłnyś zerknąć na Tamrona tego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27571671 i podpowiedzieć mi:
    - czy on chodzi z EOS300D
    - czy warto go kupić.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gekonsc
    Czy mógłnyś zerknąć na Tamrona tego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27571671 i podpowiedzieć mi:
    - czy on chodzi z EOS300D
    - czy warto go kupić.
    Powinien chodzic z 300D - Tamrony nie maja problemow z kompatybilnoscia.
    Ale jednak lepiej Tamrona 70-300. Cena nieco wyzsza, jakosc miesci sie w tej samej klasie co ten 80-210 a zasieg bardziej przydatny do ptaszkow.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Powinien chodzic z 300D - Tamrony nie maja problemow z kompatybilnoscia.
    Ale jednak lepiej Tamrona 70-300. Cena nieco wyzsza, jakosc miesci sie w tej samej klasie co ten 80-210 a zasieg bardziej przydatny do ptaszkow.

to ze chodzi daje 100% gwarancji widac w moim podpiesie, w jaoscia jest troche gorszy od 70 -300 4-5,6 i troszke ciemniejszy, ale cena dobra i jak na poczatek moge ci zaproponowac, jednak do ptaszkow to troche za krotki zoom - chyba ze takie ptaszki jak u mnie w Swinoujsci - mowie o Labedziach to eleancja francja

[ Dodano: 29-06-2004 ]
    Vitez mam do ciebie prosme o male test, zastanawiam sie nad canonem 70-210 i niemoge znalezc nigdzie jego testow, a na obieltywy.prv.pl - nie bardz mnie przekonuja, jak bys mogl to zamiesc kilka fotek na roznych ogniskowych najlepiej ludzi i zwierzat (linijke to se mozna w d........)
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    Vitez mam do ciebie prosme o male test, zastanawiam sie nad canonem 70-210 i niemoge znalezc nigdzie jego testow, a na obieltywy.prv.pl - nie bardz mnie przekonuja, jak bys mogl to zamiesc kilka fotek na roznych ogniskowych najlepiej ludzi i zwierzat (linijke to se mozna w d........)
    A widzisz... mnie wlasnie ta strona przekonala do kupna tego obiektywu 8) .
    Zagladales do moich galerii ? Z wielu kocich wystaw, z ZOO sporo, z wiecu wolnosci - tam sporo fotek z 70-210, ale pewnie zamarudzisz ze chcesz oryginaly

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

nie wiem jaka droga byla tych zdjec zanim trafily do netu, mnie interesuja zdjecia szczeolnie te ktore nie byly przetwarzane, bo powiem ci szczerze robie fotke w RAW i obrabial z otroscia itp i szczerze to nie widze roznicy, a przedewszystkim to potzrzebowal bym pelnowymiarowe pliki np 3000x2000 w takich wielkosciach moglbym porownac ich ostrosc....

z cikawostki powiem ze mam plugina do ps ktory na podstawie dwoch zdjec podaje ich roznice w jakosci i ostrosci (te same obrazy)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    przedewszystkim to potzrzebowal bym pelnowymiarowe pliki np 3000x2000 w takich wielkosciach moglbym porownac ich ostrosc....
    Podaj np na PM gdzie ci je wrzucic.

z cikawostki powiem ze mam plugina do ps ktory na podstawie dwoch zdjec podaje ich roznice w jakosci i ostrosci (te same obrazy)
    Do takich pluginow podchodze tak samo jak do aparatow z asystentem kadrowania .
    Jednak co ludzkie oczy (a wlasciwie mozg) to nie algorytm komputerowy.

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Sprecyzuj skrut PM - od niedawna posiadam net., nieznam tych skrotow...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów