Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: obiektyw do focenia modelki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    HuleLam nie sadzisz ze bedzie nieco inna GO?
    Zmieniasz temat, nie pisaliśmy o GO. Ale OK. Będzie taka sama, jeżeli tylko uwzględnisz zależność między skalą odwzorowania a otworem względnym przysłony. Powtarzam, żeby już nie bawić się w erystykę:
    1. Głębia ostrości zależy od skali odwzorowania i otworu względnego przysłony
    2. Efekt perspektywy zależy od odległości od fotografowanego obiektu i kąta widzenia obiektywu

Zatem: Obiektyw 80mm da takie same zniekształcenia perspektywiczne przy FF, co 50mm dla Cropa 1.6.

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Proponuje Samyanga 8 mm, przez pierwszy tydzień Twoje zdjęcia będą robić furorę.
    "Być jak Wacław Wantuch" ?
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 27-08-2009 o 15:30 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

HuleLam - ja mówie o jednym, Ty o drugim. I nie bede Cie przekonywał do swojej racji skoro nie chcesz to nie musisz starac sie zrozumiec o co mi chodzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

HuleLam - ja mówie o jednym, Ty o drugim. I nie bede Cie przekonywał do swojej racji skoro nie chcesz to nie musisz starac sie zrozumiec o co mi chodzi.
    Jak rozumeim, w tej wypopwiedzi:
    złe wyrazenie 'szerszy' kąt zamiast szeroki. lepiej?

twarz 85-tką ma dobre rysy. przy 50mm na cropie są przerysowania. bo podchodzimy za blisko. nawet glupiutkie ksiazki kelbyego o tym mowia
    wypowiadasz się o głębi ostrości uzyskanej przy 50 vs. 85mm?

BTW. Może i 50mm na cropie to nie jest najlepsza ogniskowa do "buziek" (ja tak nie uważam) - ale oznacza to tyle samo, co to, że na FF 80mm (85mm) także takową nie jest.
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

pierw zorientuj się jakie chcesz robić zdjęcia, z Twojej wypowiedzi nie wiele wynika.
    wszystko zależy od warunków w jakich będziesz pracował i efektów jakie chcesz osiągnąć.
    Twoje pytanie można porównać to pytania typu "jakie auto kupić do jazdy po drogach ?"
    Masz pojęcie o GO ? może Ci wcale nie będzie potrzebna mała głębia, a może będziesz jej potrzebował.
    Napisz w jakich warunkach będziesz te zdjęcia robił, co z głębią ostrości - czy potrzebujesz małej głębi, i daj przykładowe zdjęcia jakie chcesz zrobić, wtedy coś może doradzimy

Coś już napisał

Domyślnie

Canon EF 50mm f/1.8 II
    Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro

te chyba najlepiej co? bo kit jest szeroki, a tutaj nie bedzie znieksztalcen (prawa? bo wczesniej tak myslalem ze 50+ ich nie ma, ale ktos tutaj sugerowal ze na tele sa, no to juz mi sie zawalila wizja)

co do tego jak focic to sie nie martwcie, zrobie jedne z lepszych zdjec w porownaniu do "przecietnej" jaka jest na tych wszystkich serwisach z modelami...

Cytat Zamieszczone przez yakuza Zobacz posta
    Masz pojęcie o GO ?
    wiesz nie foce od wczoraj, tylko od kilku dobrych lat, GO to chyba podstawa w portrecie, nigdy nie widzialem dobrego portretu bez malej GO...

to ze czasem pytam o jakies szczegoly to z powodu ze nie skonczylem zadnej szkoly foto, ale mimo to jakos daje rade mimo ze robie fotki aparatem, a nie komputerem (fotoszop i inne)...

Ostatnio edytowane przez zlo ; 27-08-2009 o 18:04

Początki nałogu

Domyślnie

Skoro tyle lat fotografujesz, masz pokaźną wiedzę z zakresu fotografii to powinieneś wiedzieć, że akurat ten model Sigmy się praktycznie do niczego nie nadaje, zwłaszcza do Twoich zastosowań. Też nie ukończyłem żadnej szkoły fotograficznej, po prostu przeczytałem książkę o fotografii (z lat 80), więc wyjątkowo bawi mnie Twoje usprawiedliwianie się.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zlo - nie kwestionuję Twojego doświadczenia fotograficznego, bo go nie znam. Jednak sposób w jaki zadajesz pytania nie wskazuje na jego ogrom

Jeśli faktycznie robisz od kilku lat zdjęcia to na pewno robiłeś już porterty więc sam powinieneś wiedzieć jaka ogniskowa jest dla Ciebie do tego najlepsza więc skąd te pytania który obiektyw wziąć na sesję?

Poza tym brak bardzo ważnej informacji w Twoich pytaniach - czy sesja będzie w plenerze, w studio, w domu, w hali opuszczonej elektociepłowni czy gdzie? Bo w sumie od tego mocno zależy dobór sprzętu...

Ale skoro już pytasz o do zniekształcenia: (zakładam że chodzi Ci o zniekształcenia perspektywiczne) - jeżeli nie będziesz robił bardzo ciansego portetu (sama buźka, kawałek buźki) to nie musisz się przejmować używając 50/1.8. Jeśli chcesz zrobić kilka ciaśniejszych ujęć, użyj Sigmy i ogniskowej ~ 100mm.

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    akurat ten model Sigmy się praktycznie do niczego nie nadaje, zwłaszcza do Twoich zastosowań.
    A to dlaczego?
    Ostatnio edytowane przez ukasz ; 27-08-2009 o 18:40

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    A to dlaczego?
    Dla osoby tak bardzo doświadczonej nie spełni oczekiwań pod względem optycznym. Dosyć mocno aberruje, ma okropny bokeh, straszny AF itd. Czytałem opinię na optyczne.pl i zdecydowanie przesadzili z oceną, sprzedałem po dwóch miesiącach. Znacznie lepszy będzie Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W takim razie napisz że egzemplarz który posiadałeś nie spełnił Twoich oczekiwań, a nie że się do niczego nie nadaje

Autor wątku nie ma innego szkła które byłoby dłuższe niż 50mm, wiec jeśli będzie potrzebował dłuższej ogniskowej jest skazany na Sigmę.

Początki nałogu

Domyślnie

Canona, Sigme i Tamrona.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów