Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 50/1,8 - czy naprawa ma sens (zdjęcia)

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 50/1,8 - czy naprawa ma sens (zdjęcia)

Witajcie!
    50/1,8 z 350d wypadła z niedopiętego plecaka na beton. Aparat cały, 50/1,8 w dwóch częściach.
    W środku wszystko wygląda na całe, tylko taśma (fot) jest zerwana.

Czy da się to naprawić, gdzie, i za ile?

Pozdrawiam.
    6DII + 17-200/2,8L

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Taśma + robocizna stanowi prawdopodobnie równowartość samego obiektywu. Ja też już zaliczyłem nim crash_test, i rozpadł się w dokładnie taki sam sposób. Niestety u mnie taśma przetrwała, za to poszła przednia soczewka
    Jeśli jesteś zainteresowany - odezwij się na prv. Może z naszych pół_stałek złożymy chociaż ten twój? Ale i tak dobrze by było, żebyś skonsultował to z jakąś złotą rączką.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Zablokowany

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=50101

Skorzystaj z opinii nt. mojego wypadku, chyba rozbił się podobnie w każdym razie wiesz już co można a co nie, ja wsadziłem go spowrotem i obecnie leży na żytniej ??:

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój też*się*rozwalił na dwa, tyle, że soczewka wypadła bez pierścienia ostrości - włożyłem do środka, najpierw walił Err99, za drugim razem mi się*udało i działa jak nowa. I mam dwie, w tym jedna pełni rolę dekielka od aparatu czasem, albo zdobi półkę*czekając na lepsze czasy
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Taśma + robocizna stanowi prawdopodobnie równowartość samego obiektywu.
    Jeśli to tylko urwana taśma, to każdy średnio zdolny operator lutownicy potrafi to naprawić. Taśma to tylko przewody elektryczne i nie musi być oryginalna. Może być zastąpiona czymkolwiek innym np. inną taśmą wyciągniętą z jakiegokolwiek innego złomu (laptopa etc.), lub nawet zwykłymi drucikami.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słubice (lubuskie)

Domyślnie

Uważam że warto próbowac naprawić we własnym zakresie. Jak już wczesniej napisano, taśmę można zastąpić jakąś inna, może ważna jest elastyczność tylko, bo w tym obiektywie jeździ całe wnętrze przy ustawianiu ostrości i właśnie ta taśma służy do komunikacji z body - może zbyt sztywna męczyłaby silnik. Jakieś miękkie druciki, czy podobna taśma, aby przewodziło. Rozebranie i złożenie jest proste, był wątek o tym, zaczyna się to od tyłu przy bagnecie (styki). Powodzenia

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Skalpelem zeskrob górną warstwę taśmy, aby odsłonić miedziane ścieżki, dokładnie oczyść, następnie "zabiel" lutownicą odsłonięte części ścieżek, Potem za jakiegoś przewodu elektrycznego (linka) wyciągnij jeden "włosek” i również go zabiel. Dla wygody lutowania włosek zastaw dłuższy, z fragmentem izolacji.
    Teraz najgorsze, przykładać/nakładać na każdą ścieżkę i dolutowywać przygotowany włosek, koniec delikatnie odcinamy skalpelem.
    Przed lutowaniem obie części taśmy zespól ze sobą podklejając od spodu fragment elastycznego trudno topliwego materiału (wiem, że z tym może być problem, dla tego od biedy może być jakaś tekturka) Miejsce lutowania obmyć z kalafonii rozpuszczalnikiem, pod lupą obejrzeć czy nie ma zwarcia, wszystko zabezpieczyć jakimś klejem.
    Niestety do tego wymagane są umiejętności w lutowaniu i pewna ręka. Myślę, że do naprawy tej taśmy nadawałby się zwykły serwis RTV lub punkt napraw tel. komórkowych, oni często mają do czynienia z porwanymi taśmami.
    DAS APARAT

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukA Zobacz posta
    Skalpelem zeskrob górną warstwę taśmy...
    To też bardzo dobre rozwiązanie. W uzupełnieniu dodam, że warto pamiętać o tym, że taśma urwała się tuz przy lutowaniu, na PCB obiektywu. A w tym miejscu jest juz dośc sztywno - z resztą, dlatego urwała się właśnie tu, a nie w połowie - i trzeba jakoś to miejsce DOBRZE zabezpieczyć przed ew., ponownym zerwaniem, (choćby przy składaniu obiektywu do kupy). Mozna to zrobic np. doklejając kawałek grubszej folii. Z tym, że tak jak w telefonach, tego typu zabiegi są trwałe, bo tasmy "nie pracują", tak w ruchomych elementach obiektywu, może to powodowac dodatkowe komplikacje.
    W każdym razie, raczej bym szukał najpierw pomocy u elektronika, a na końcu w serwisie canon'a.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 31-08-2009 o 14:51
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uprawnienia umieszczania postów