"Pierwsze pytanie to czy ktos moze wie jakie moge mieć napiecie na stopce ?"
w nowszych aparatach-tj. 1000D moim zdaniem max 12V... (można przerobić starą lampę na takowe napięcie)
Jeżeli bym podlaczyl lampe o duzym napieciu to caly aparat sie spali ?
Spali się najprawdopodobniej matryca, nie cały aparat
Nastepnie, zalezy mi zeby lampa miala manualne sterowanie (moge tam ustawiac przeslone, iso, czas naswietlenia),
W lampie możesz ustawić moc... a przesłonę-możesz tylko w obiektywie(manual) albo w aparacie a czas tylko w aparacie...
Fajnie by bylo zeby lampa miala fotocele (planuje niedlugo dokupic nastepna, przydaje sie podczas robienia zdjec narciarzy, deski itp., jedna odpalac z kabelkiem ze goraca stopka a druga miec ustawiona na fotoceli).
Stare lampy nie posiadają fotocel...
Sam fotografuje, sporty zimowe jak i w sezonie letnim... i uwierz mi... kabelek nie zda egzaminu-tylko jak już chińczyki!
pierwszy link jest do lampy dla olympusa...pozatym nie ma nawet regulowanej mocy!
drugi link-lampa za słaba do sportu
trzeci link-może zdała by egzamin... jednak trzeba zobaczyć napięcie na stopce...
link czwarty, wg. mnie szkoda pieniędzy
Wybierz się na tzw. Targ staroci czy coś w tym stylu i poszukaj jakieś stare lampy... które kosztują grosze... ja nawet trafiłem na sunpaka-do aparatów cyfrowych za 15zł w pudełku... tobie też radze porządnie poszukać na takich targach... wydałem tam mało kasy... a kupiłem w sumie chyba z 5 lamp... i z tego jedna się tylko zepsuła-padł kondensator... ale wystarczy wymienić-ja na to czasu nie mam
jak potrzebujesz swiecej info wal na gg
399144![]()