Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: 350D WB i AF

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar bugster44

Domyślnie

widzial ktos gdzie tutorial/poradnik jak kalibrowac tego zwierza w 350D? tu na forum jest pare opaslych wątków, nawet dla 350D, ale to jeden wielki OT. nikt nie podal programu/opisu/strony z konkretna instrukcja. jedynie ktos napisal ze w 350d nie ma wielkiego problemu, 20 minut zabawy i tyle. zero przydatnych informacji... google? owszem znalazlem 23 zagraniczne fora, na ktorych polecali wspaniala strone, z tutorialem dedykowanym do 300D i 350D. strona wygasla ze 2 lata temu... nie wiedzialem gdzie sie z tym wcisnac, wiec pisze tu.
    EOS 350D + Canon 18-55mm 3.5-5.6 IS + chiński statyw + własnej roboty wężyk spustowy z blokadą + charyzma

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bugster44 Zobacz posta
    widzial ktos gdzie tutorial/poradnik jak kalibrowac tego zwierza w 350D? tu na forum jest pare opaslych wątków, nawet dla 350D, ale to jeden wielki OT. nikt nie podal programu/opisu/strony z konkretna instrukcja. jedynie ktos napisal ze w 350d nie ma wielkiego problemu, 20 minut zabawy i tyle. zero przydatnych informacji... google? owszem znalazlem 23 zagraniczne fora, na ktorych polecali wspaniala strone, z tutorialem dedykowanym do 300D i 350D. strona wygasla ze 2 lata temu... nie wiedzialem gdzie sie z tym wcisnac, wiec pisze tu.
    Napisz jeszcze tylko co konkretnie chcesz kalibrować.

Domyślnie

chce w pelni manualnie skalibrowac AF w mojej puszcze. ma on lekkie FF. (sprawdzane na wydruku testowym, zwyklej linijce i jedno-groszuwce) światło zawsze tak ustawialem zeby yly wyrazne kontrastowe linie latwe do interpretacji dla AF.
    EOS 350D + Canon 18-55mm 3.5-5.6 IS + chiński statyw + własnej roboty wężyk spustowy z blokadą + charyzma

Domyślnie

chce w pelni manualnie skalibrowac AF w mojej puszcze. ma on lekkie FF. (sprawdzane na wydruku testowym, zwyklej linijce i jedno-groszuwce) światło zawsze tak ustawialem zeby yly wyrazne kontrastowe linie latwe do interpretacji dla AF.
    Nie da się. Zapomnij o cudach w rodzaju kluczyka itp. Jeśli body ma powtarzalny FF (z kilkoma obiektywami) to wyślij sprzęt po prostu do serwisu.

Domyślnie

jak to sie nie da? skoro w internecie byl opisany sposob i strona ktora wygasla byla baaardzo popularna to znaczy ze sie da. nie mialem okazji sprawdzic na innych szklach. na jednym (moim) obiektywie (kitowe 18-55 IS od 450D) napewno ma lekkie FF.

Domyślnie

jak to sie nie da? skoro w internecie byl opisany sposob i strona ktora wygasla byla baaardzo popularna to znaczy ze sie da. nie mialem okazji sprawdzic na innych szklach. na jednym (moim) obiektywie (kitowe 18-55 IS od 450D) napewno ma lekkie FF.
    Sposób z kluczykiem pamiętam jeszcze z 300D. Jeśli twierdzisz, że się da to próbuj, tylko się nie zdziw jeśli jeszcze bardziej go rozregulujesz. Poza tym wyrokowanie o FF mając podczepiony jedynie 18-55 to pomyłka. Ten obiektyw sam z siebie ma problemy z celnością.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Zgadzam się z apturem - najlepiej wysłać do serwisu .
    Kiedyś podjąłem się w swojej 350 d ( według instrukcji z netu) czyszczenia matówki i.....skończyło się to oddaniem puszki do serwisu.
    Od tej pory dałem sobie spokój z takimi doświadczeniami.

Domyślnie

Ja AF mojego 350d wyregulowałem według opisów w linkowanym wyżej wątku i wszystko działa do dziś. Co prawda straciłem masę czasu i nerwów, ale efekt osiągnąłem. Może miałem dużo szczęścia, a może Wam go brakło. Nie wiem. Faktem jest jednak, że ocenianie celności AF na tablicy testowej przy użyciu tak ciemnego szkła jest pomyłką. Poza tym pamiętaj o wpływie rodzaju światła! Przy żarówkach będzie prawdopodobnie inne działanie niż przy świetle dziennym. Wyjdź na zewnątrz i fotografuj od boku płot, chodnik, mur, tablice ogłoszeń itp.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ja też regulowałem AF według tego opisu, ale robiłem to na obiektywie EF 70-300 IS USM. Działa pierwszoklaśnie. Przedtem AF trafiał trochę za celem, teraz trafia w punkt. Cały czas mam jeszcze kluczyk, tak na wszelki wypadek.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów