witam
jestem poczatkujacym fotografem amatorem
w niedalekiej przyszłości zamierzam kupic aparat
obecnie analizauje obiektywy i tu mam pytanko
jaka jest roznica miedzy
IS a OS
witam
jestem poczatkujacym fotografem amatorem
w niedalekiej przyszłości zamierzam kupic aparat
obecnie analizauje obiektywy i tu mam pytanko
jaka jest roznica miedzy
IS a OS
Generalnie niczym się nie różni. Obydwa skróty oznaczają stabilizację. Różni producenci, różnie nazywają system stabilizacji np.: Sigma - OS ; Canon IS ; Minolta AS; itd....
Nazwą ? w Canonie to IS a u sigmy OS.
W mojej sigmie OS działa bdb, z ręki na 200 mm strzelam ostre foto na 1/20s.
Jest jeszcze VR u nikkora.
Ostatnio edytowane przez IGI ; 25-08-2009 o 20:12
7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS
IS-Image Stabilizer (CANON)
OS-Optical Stabilizer (SIGMA)
VC-Vibration Compensation (TAMRON)
VR-Vibration Reduction (NIKON)
Ten sam mechanizm opatentowany przez różnych producentów.
dzieki koledzy za szybka odpowiedz
a teraz kolejne pytanko
na co zwracac uwage kupujac obiektyw ??
co lepiej kupic eos 450d z kitem czy samo body
szukam obiektywu w miare uniwersalnego i w miare jasnego
cos od 28-130 ze stabizacja
prosze o wskazowki co kupic a czego unikac
Sprytne... najpierw zagajamy niby technicznym pytaniem a potem walimy standardowe "jaki obiektyw kupić" .
Nie z nami te numery i do działu "dla początkujących" zapraszam.
"Mam pytanko", kocham ten zwrot.![]()
Poczytaj jeszcze trochę forum - było i jest parę tematów o podobnych dylematach - jak nie milion. Widzę, że niektórzy mnie wyprzedzili / edit
Osobiście uważam, że różnica w postaci 100-200zł przy zakupie z obiektywem kit'owym nie jest warta rezygnacji z niego. Nie wiem jak się spisuje wersja kit'a z ISem, ale pewnie podobnie, zatem szkiełko jakieś podstawowe będziesz miał.
Wszystko zależy co chcesz zacząć fotografować. Wszystko? Czy chcesz się skupić na portretach, makrofotografii, a może pstrykać ptactwo i inne zwierzęta.
Nie uważam się za znawcę, ale jeżeli ktoś mnie pyta to zawsze odpowiadam, jak to Twoja pierwsza lustrzanka kup z kitem, pobaw się i zobacz jakich zakresów Tobie brakuje, a może poprostu będzie brakowało kreatywności do portretów czy ostrości przy odleglosci np. fotografując samoloty.
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak
sorry za ten niby podstep
nie bylo to zamierzone
na razie chcialem kupic cos co by wystarczalo do fotografowania malego dziecka najlepiej bez lampy
Body + 50/1.8? Chyba, że mieszkanie b. małe to 28mm
Na zoomy bym nie liczył, bo w pomieszczeniach ciemno.
Jeśli na zewnątrz to kit albo jakieś tele (70-200), zależnie od tego, co wolisz.