Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: [venture] portrety i inne takie :]

Dopiero zaczyna Awatar Venture
    Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Vitez:

Dzięki za rozbudowaną odpowiedź Trochę mi dałeś do myślenia

A zdjęcia tak jak pisałem, nie dla oklasku tylko pod krytykę. Z oklasku bym się niczego nie nauczył... dla oklasku można wrzucać na diga i zawsze ktoś kto się nie zna będzie się podniecał jak małe dziecko jeszcze licząc na rewanż... tego nie potrzebuję. Dla mnie najbardziej w tej chwili liczy się nauka i poprawianie błędów i dlatego choć modelkom zdjęcia się podobają to chcę się dowiedzieć od lepszych co mogę poprawić itd

Pozy dobieramy wspólnie, dodam tylko że modelka bardzo naturalnie je przybiera

No to może coś z kolejnej sesji:

34
    35
    36
    37

Na pewno coś zjebałem Krytyka dźwignią rozwoju, kto mi pomoże? Co zrobiłem dobrze a co zjebałem?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 02-09-2009 o 14:57
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    Na pewno coś zjebałem Krytyka dźwignią rozwoju, kto mi pomoże? Co zrobiłem dobrze a co zjebałem?
    Po pierwsze - nie uzywaj tego typu słownictwa na forum. Mimo jego spowszednienia - jest wulgarne (tak samo słowo "********e" ).

Po drugie nr 37 do wyrzucenia - taka perspektywa pogrubia twarz modelki a dziurki od nosa są niekorzystne.
    Najlepsze ujęcie na tego typu twarz zaprezentowałes na 34 - z półprofilu, ale znowóż na 34 kadrowanie centralne nie leży no i modelka powinna się jakoś inaczej ułożyć, bardziej wyprostować a rękami tylko udawać że się podpiera, by ich nie pogrubiac napiętymi mięśniami.

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Po pierwsze - nie uzywaj tego typu słownictwa na forum. Mimo jego spowszednienia - jest wulgarne (tak samo słowo "********e" ).
    OK!

Po drugie nr 37 do wyrzucenia - taka perspektywa pogrubia twarz modelki a dziurki od nosa są niekorzystne.
    Szkoda bo bardzo mi się podoba. :-|

Najlepsze ujęcie na tego typu twarz zaprezentowałes na 34 - z półprofilu, ale znowóż na 34 kadrowanie centralne nie leży
    Zauważyłem iż "kadrowanie centralne" jest powtarzane niczym mantra ale jak nie takie to jakie ? Mam z tym dylemat i problem za razem, czy gdybym powiedzmy dodał kawałek z lewej i kawałek u góry to było by dobrze ? Modelka była by wtedy patrząc na zdjęcie lekko w prawym dolnym rogu czyli już nie na środku. Ale czy nie dostałbym wtedy komentarza z drugiej beczki że za dużo góry i za dużo z lewej ? Jak to z tym jest?
    PS. Spróbuję przy następnej okazji, jakby co zawsze można pobawić się w kadrowanie i chyba muszę nieco wyewoluować w kierunku lepszego kadrowania

no i modelka powinna się jakoś inaczej ułożyć, bardziej wyprostować a rękami tylko udawać że się podpiera...
    Jak na razie powtarzam modelkom że najważniejsze to swobodnie się czuć w danej pozie gdyż (jak uważam) jak się swobodnie nie będzie czuła to na zdjęciu będzie to widać wyraźnie... Nie wiem jak by to wyglądało gdyby udawała że się podpiera i była wyprostowana jednocześnie, ale podejrzewam że mogło by być to dosyć trudne do zrobienia

...by ich nie pogrubiac napiętymi mięśniami.
    Rozumiem że tu chodzi ogólnie na zdjęciach w których modelki się podpierają, bo na tym chyba tego nie widać, bo wszystko jest pod ciuchami

Ale dzięki, zauważyłem na kilku gdzie widać rękę że nie wygląda to napięcie korzystnie, kolejny zasób wiedzy

Dzięki wielkie! Czekam na jeszcze jakieś komentarze i dodam kolejne.

Może ktoś jeszcze dołączy się do dyskusji ? Więcej punktów widzenia = większy zasób wiedzy

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 02-09-2009 o 16:23
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    Zauważyłem iż "kadrowanie centralne" jest powtarzane niczym mantra ale jak nie takie to jakie ?
    W portretach bardzo bliskich, gdzie właściwie tylko twarz widać - tu kadrowanie może być prawie wyłącznie centralne, ale wtedy staram się umieścić linię oczu lub przynajmniej jedno oko na wysokości 1/3 kadru od górnej krawędzi.
    Przy szerszych ujęciach w tym i sylwetkowych - głowa albo oczy (zależy jak bardzo szerokie to ujęcie) powinny znajdować się w jednym z mocnych punktów i najlepiej by od tego mocnego punktu do któregoś innego punktu poza/ułożenie modelki, strój albo jakiś element kadru prowadził do któregoś (albo i kilku) z pozostałych mocnych punktów.
    Naturalne skosy oraz podział kadru na trójkąty są jeszcze milej widziane i wprowadzają dynamikę.
    Kadr centralny jest *ziew* .

Btw ja zazwyczaj robię szerzej (żeby przypadkiem czegoś nie odciąć, np czubków palców, łokcia itp) i docinam do "bliżej mocnych punktów" przy wołaniu RAWa.

Jak na razie powtarzam modelkom że najważniejsze to swobodnie się czuć w danej pozie gdyż (jak uważam) jak się swobodnie nie będzie czuła to na zdjęciu będzie to widać wyraźnie... Nie wiem jak by to wyglądało gdyby udawała że się podpiera i była wyprostowana jednocześnie, ale podejrzewam że mogło by być to dosyć trudne do zrobienia
    Usiądź sobie na podłodze na wprost, wyprostuj nogi, łopatki do siebie, następnie, bez podpierania się podłogi rękami. Da się? Da się. Następnie przekręć się (trzymając łopatki przy sobie) trochę w któryś bok. Da się? Da się. Następnie z tego boku w który się przekręciłeś dotknij opuszkami palców podłogi. Da się? Da się. A zauważ że kobiety są zazwyczaj bardziej rozciągliwe, skręcone, sprawniejsze gimnastycznie od facetów, więc jeśli Tobie się uda to modelce tym bardziej.
    A jak już przyjdzie do pracy z nieco bardziej doświadczonymi modelkami to dopiero zobaczysz co potrafią ( http://www.slaboo.eu/zyl-sobie-facet...udnej-j94.html ).

Aha i jak mantra powtarzaj "łopatki do siebie, wciągnij brzuch" (nawet szczupłym modelkom) - to bardzo poprawia sylwetkę i wygląd na zdjęciach i pomaga w ustawieniu/skupieniu się na zdjęciu. I nie, nie uważam żeby ustawianie, prostowanie modelek itp było 'nieswobodne' i od razu widać na zdjęciu... wiesz gdzie znaleźć dowody na potwierdzenie mojej tezy .

photoamator
    Guest

Domyślnie

34 zrobilbym chyba troche ciasniejszy kadr..

Uzależniony

Domyślnie

Czegos tu brakuje.

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

W portretach bardzo bliskich, gdzie właściwie tylko twarz widać - tu kadrowanie może być prawie wyłącznie centralne, ale wtedy staram się umieścić linię oczu lub przynajmniej jedno oko na wysokości 1/3 kadru od górnej krawędzi.
    Przy szerszych ujęciach w tym i sylwetkowych - głowa albo oczy (zależy jak bardzo szerokie to ujęcie) powinny znajdować się w jednym z mocnych punktów i najlepiej by od tego mocnego punktu do któregoś innego punktu poza/ułożenie modelki, strój albo jakiś element kadru prowadził do któregoś (albo i kilku) z pozostałych mocnych punktów.
    Naturalne skosy oraz podział kadru na trójkąty są jeszcze milej widziane i wprowadzają dynamikę.
    Trochę o tym poczytałem, przyda się

Kadr centralny jest *ziew*.
    Bardzo dobre określenie xD

Btw ja zazwyczaj robię szerzej (żeby przypadkiem czegoś nie odciąć, np czubków palców, łokcia itp) i docinam do "bliżej mocnych punktów" przy wołaniu RAWa.
    Myślę że to dobry sposób i też zacznę tak robić!

A jak już przyjdzie do pracy z nieco bardziej doświadczonymi modelkami to dopiero zobaczysz co potrafią ( http://www.slaboo.eu/zyl-sobie-facet...udnej-j94.html ).
    hehe dobre :-P

...wiesz gdzie znaleźć dowody na potwierdzenie mojej tezy .
    Wiem :P

Co sądzicie o tych:

38
    39
    40

Pozdrawiam

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów