Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Co lepsze do portertow - kwestia oswietlenia

Dopiero zaczyna

Domyślnie Co lepsze do portertow - kwestia oswietlenia

Witam,
    zastanawiam się na kupnem oświetlenia do sesji fotograficznych (głownie portrety i przedmioty).
    Koszt do 1,5 tys., wiec mam takie oto opcje:

1. Opcja mobilna - kupno Speedlite 550EX i Lumiquest Big Bounce - razem akurat 1,5 tys.

2. opcja studyjna - Fun 200, czyli 2 lampy CY200, 2 parasolki białe, 2 statywy, 2 softboxy i torby na to wszystko - razem rowniez 1,5 tys. (ale dochodzi do tego jeszcze wyzwalac radiowy + 250 zł.)

3. kolejna, tansza, opcja studyjna - Abitus 100s, czyli 2 lampy CY100, 2 softboxy, 2 statywy i torba - całość za 929 zł.

Czy na początku wystarczy w zupełności zestaw 3 (najtańsza wersja) czy lepiej dołożyć te 500 i kupić lepszy zestaw. Tylko czy lepiej opcja 2 czy 1. Pierwsza jest łatwiejsza w obłudze i mobilniejsza. Druga natomiast daje więcej możliwości. I przyznam, że bardziej skłaniam się do kupna Fun 200, ale prosiłbym o jakieś uwagi czy dobrze robię.
    Może powinienem w co innego zainwestować, choć - jak już napisałem - ogranicza mnie fundusz, czyli 1,5 tys zł.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
    Pavlo

sv
    Guest

Domyślnie

opcja 2 jest ok.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przypominam, że do lamp błyskowych, przydałby się jeszcze światłomierz.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

lampy 100WS to do studia bardzo mało. 200 - też nie wiele, ale znacznie lepiej.
    200WS to odpowiednik mniej więcej liczby przewodniej 40, (ale dokłądnie to nie iwem jak to się liczy, istotny jest reflektor na lampie, czyli kąt krycia światłem), czyli nie za dużo.
    Dwie ,,setki'', do rpzedmiotów niewielkich albo do portretów ,,paszportowych'', znaczy samych twarzy będą OK, ale do całej postaci?
    Zwróć uwagę na to, że natężenie światła maleje proporcjonalnie do kwadratu odległości od źródła.
    Człowiek jest raczej spory, zatem lampę trzeba postawić w miarę daleko i musi być ona mocna, aby rożnica odległości nie powodowała wyraźnej różnicy w oświetleniu np lewej i prawej ręki, przy świetle z boku.
    Mocniejsza lampa ma tę zaletę, że gdy potrzeba - można jej moc zmniejszyć (-:

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Przypominam, że do lamp błyskowych, przydałby się jeszcze światłomierz.
    Jeśli robione bedzie cyfrą, to flashmiarka jest zbyteczna.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ano tak, nie zakładałem najgorszego.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Dopiero zaczyna

Domyślnie Dzięki

Dzięki za uwagi. A wiec kupuje Fun 200 - dwie 200Ws na początek powinny w zupełności wystarczyć...chyba, że lepiej dołożyć 500 zł i kupić Fun 200+
    Przekonują mnie szczególnie dodatkowe dwie lampy CY100M, nie mówiąc już o filtrach, plastrze miodu, statywie. Choć minusem jest o jesen softbox mniej
    Biję się z myślami, bo w końcu jedna lampa 100 kosztuje 279 zł, a więc w zestawie wychodzi o wiele taniej...jak myślicie? Warto kupić na przyszłość, kiedy potrzeby wzrosną? Wolę już kupić nieco drożej, a lepiej niż później żałować....ale oczywiście ma to granice, więc nie piszcie, że lepiej już wydać te 3k :grin: , bo tyle to ja niestety nie mam
    A więc ostatanie pytanie - 200 samo czy z plusikiem ;-)

Pozdrawiam
    Pavlo

Dopiero zaczyna Awatar Mixer
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Piszesz że ogranicza Cię 1.5KPLN a za chwilę czy warto dodać 500PLN?? To +30% !Więc jak tu radzić?
    Ale na serio.. jasne że warto! O ile masz Będziesz miał do oświetlenia tła lub dodatkowych efektów przy portrecie. Co do przedmiotów to jak robisz fotę dekielka to wystarczą dwie (nawet za dużo) ale jak bedziesz potrzebował zrobić TV52" czy Pudziana to Ci te cztery nie wystarczą wierz mi
    IMHO Jak masz sos to warto zainwestować i tak się zwróci

Pozdrawiam

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem - lepiej mieć mocniejsze lampy, niż mieć ich więcej.
    Wbrew pozorom nawet za pomocą jednej lampy i blend mozna naprawdę dużo zrobić.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

zeby nie dublowac watku, pociagne ten
    otoz, tez chce kupic zestaw fun 200, ale wydaje mi sie, ze moze to byc za malo, wiec chcialbym go dopelnic jakims "normalnym" blyskadlem. co byscie radzili: sigma 500 super czy canon 430EX. to juz chyba powinno wystarczyc do robienia portretow obejmujacych cala postac???? no i zwykla lampke mozna wszedzie wziac ze soba... jestem ciekaw Waszego zdania
    pozdrawiam
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów