-
Bywalec
Czy mam rozwalony aparat??
Witam,
Ostatnio borykam sie z problemem i nie wiem czy to wina sprzetu czy moze tylko moje bledy.Robie duzo zdjec z dlugimi czasami okolo 30 s i czasami pojawiaja sie na zdjeciach dzwine regularne szumy, przykladowe zdjecie zamieszczam ponizej. Rzoni fachowcy roznie to ocenianiaj - aparat jest na gwarancji ale za nim zdecyduje sie na wysylke za ocean chcalby zasaigac waszej opini- pozdr
http://www.artphotogroup.com/panorama/pic.jpg
-
Pełne uzależnienie
jakie iso? 100? jaki aparat?
na zdjeciu troche ciezko szum obejrzec, bo jpgizacja go mocno maskuje (zdjecie najwyrazniej nie jest prosto z aparatu, brak EXIFa).
-
Bywalec
300 D iso 100 zawsze
to jaka wersje zdjecia zamiescic?
-
Pełne uzależnienie
najlepiej prosto z aparatu. ale szum rzeczywiście wygląda dziwnie.
-
Ja w pierwszej chwili pomyślałem, że oto oglądam zesnanowaną przeciętnym skanerem odbitkę fotograficzną...
-
Bywalec
http://www.artphotogroup.com/panorama/CRW_8467.CRW
tu zamieszcilem orginalnegro rawa - dodam ze slyszalem opinie ze to moze byc wina ruskiego softu
-
Uzależniony
Wygląda jak po jakiejś kosmicznej kompresji.
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
-
Pełne uzależnienie
Z tego co widze to podkreciles tego RAWa o ok +2EV i to jest przyczyna powstawania szumow na fotce.
-
Pełne uzależnienie
ruski soft nie ma nic do tego. wasia nie ruszal algorytmow obrobki obrazu.
i Dominique ma rację, podkręcanie wydobywa szum. +2EV to gorzej niz jak byś robiś robił na iso400.
-
Bywalec
podkrecilem go w celu pokazania tych szumow - czy wg was to jednak tylko moj blad czy jak zdjecie bylo by porawnie naswietlone nie bylo by tego problemu ?
Uprawnienia umieszczania postów