Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Uwaga na oszustów na Allegro - przestroga dla kupujących.

Agent Orange
    Guest

Domyślnie Uwaga na oszustów na Allegro - przestroga dla kupujących.

Wczoraj przy pomocy znanego wszystkim portalu allegro.pl, sprzedałem ramę rowerową. Portal allegro skonfigurowany mam tak, że po zakończeniu aukcji do kupującego wysyłana jest wiadomość zawierająca moje dane potrzebne do wysyłki oraz numer konta do przelewu. Jakież było moje zdziwienie, gdy około godziny po zakończeniu aukcji zadzwonił do mnie kupujący i zapytał na który numer konta ma mi przelać pieniądze, gdyż dostał dwa...a w drugim coś nie zgadzają mu się dane właściciela konta z danymi sprzedającego. Sprytny oszust podszył się pode mnie, podkładając swoje dane do przelewu. Kolejna przestroga: sprawdźcie dziesięć razy komu przelewacie pieniądze i czy na pewno jest to ta właściwa osoba. Na szczęście tym razem kupujący zorientował się że coś jest nie tak, i nie dał się zrobić w trąbkę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słubice (lubuskie)

Domyślnie

Stara sztuczka. Działa to też w drugą stronę i tu przestroga dla sprzedających. Sprzedajesz, prawdziwy kupujący wpłaci kasę na konto, a oszust podsunie Ci inny adres do wysyłki i towar leci w kosmos. Trzeba być czujnym w obie strony, najlepiej kontakt przez formularz Allegro albo tylko przez dane podane z Allegro po aukcji.

Domyślnie

Niedawno był w Wyborczej artykuł na ten temat.
    Ja oprócz wiadomości z allegro, wysyłam maila do sprzedającego, żeby zweryfikować dane do przelewu i wysyłki.

Domyślnie

stary chwyt, sprzedając/kupując za pośrednictwem allegro zawsze trzeba być czujnym i mieć oczy szeroko otwarte.

Cytat Zamieszczone przez jaszczur78 Zobacz posta
    najlepiej kontakt przez formularz Allegro albo tylko przez dane podane z Allegro po aukcji.
    poza kontaktem telefonicznym, najbardziej wiarygodną metodą uzgodnienia transakcji jest właśnie formularz kontaktowy allegro.
    .

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Ja nie czekam na mail od allegro, tylko robię przelew z danych, które pojawiają się zaraz po zakupie. To jest najlepsza metoda na uniknięcie "pomyłki"
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Ja nie czekam na mail od allegro, tylko robię przelew z danych, które pojawiają się zaraz po zakupie. To jest najlepsza metoda na uniknięcie "pomyłki"
    o ile te dane są dostępne - tzn. o ile ktoś podaje nr konta
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    o ile te dane są dostępne - tzn. o ile ktoś podaje nr konta
    Prawda. Można jeszcze szybko looknąć na skrzynkę mailową - bo mail przychodzi praktycznie zaraz.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Uprawnienia umieszczania postów