Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Mac OS X 10.6 Snow Leopard dostępny już 28-go Sierpnia

Coś już napisał Awatar darekmil73
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reason Zobacz posta
    Ja ze trzy razy w weekend właśnie w walce z FCS2, ale nie powiem żeby to była przyjemność
    A nie, to już inna bajka
    "Trochę" to trwa, a potem jeszcze codzienna walka z bugami.
    No może Snow coś na to poradzi, chociaż cudów bym się nie spodziewał...
    Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM + Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8L II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie Snow Leopard pierwsze wrażenia!

Paczka z Apple zgodnie z aplowską obietnicą dotarło do mnie około południa.
    Show Leopard (Singel User Version) $30 przesyłka za darmo.

Przeraziła mnie tylko lista aplikacji które będę musiał ponownie zainstalować:
    CS4
    LR
    Dw
    Fl
    ShowIt Sites and Web
    Cyber Duck
    FotoMagico
    iLive
    iWork
    Rosseta Stone3
    Canon Scan Box
    Amadeus Pro
    PhotoMatix Pro
    Onyx
    VLC
    Evernote
    Więc wbrew temu co sobie obiecałem wcześniej - czyli zainstalowaniu świeżej kopii SnowLeo na świeżo sformatowanym dysku, postanowiłem na instalować SL na starego Leoparda.
    Musze przy okazji wypomnieć że ostatni raz przeinstalowywałem OSX ... nie pamiętam, kiedy więc ostatnio praca w LR w połączeniu z PS przy otwartych kilki innych aplikacjach takich jak Safari, Mail, ShowIt i Cyber Duck
    to była istną drogą przez mękę:-(, nawet internet chodził wolno i często pojawiała mi się kolorowa kręcąca się piłeczka (The Ball of Death).
    Ostatnie kilka dni przed oficjalnym pojawieniem się show Leoparada dosłownie modliłem się do Stevena Paula Jobsa

Instalacja Zimowego Leoparda trwała dokładnie godzinę i 5 min. bez żadnych kretyńskich pytań - jak to Windows lubi robić.

Po godzinie mój Mac odpalił się w standardowy sposób z całym bałaganem który zostawiłem na pulpicie. Na pierwszy rzut oka żadnej różnicy. Pojawiło się okienko z fanfarami i gratulacjami, które zaraz wyłączyłem i zabrałem się za odpalanie aplikanci... i tutaj szok wszystko działa w błyskawicznym tępię zdjęcia renderują się w LR z prędkością światła, odpaliłem z LR jeden Raw i CS4 i ikonka PS nie zdążyła się nawet odbić dobrze od doku, kiedy pojawiło się moje foto w szopie... wszystko działa tak sprawnie jak na "świeżo" zainstalowanym systemie.

Jak na razie nie działa Photomatix Pro, ale Apple był na tyle wyrozumiały że niedziałające aplikacje można odpalić za pomocą Rosetty.

Przy okazji mała wskazówka dla posiadaczy Maców:
    nie ma potrzeby wywalać kasy na wersje Family Pack

Zainstalowałem swoją single user version na iBooku córki, działa bezproblemowo - córa nie może się nadziwić że jej iBook tak szybko chodzi - tródno sie dziwic róznica jest ogromna. Moja Dziecina po 1.5 roku uzutkowania swojego Mac'a zapytała sie mnie do czego właściwie słuzy ta ikomka która wyglada jak śmietnik :-D

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 29-08-2009 o 08:33

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

miło że apple ponownie staje na wysokości zadania i upgrade nie rodzi zadnych problemów, nie spowalnia kompa, po prostu dziala jak powinien. Za to go lubie Niestety w Poznaniu w ispot już nie ma SL, czekają na kolejną dostawę :/
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Musze przy okazji wypomnieć że ostatni raz przeinstalowywałem OSX ... nie pamiętam, kiedy więc ostatnio praca w LR w połączeniu z PS przy otwartych kilki innych aplikacjach takich jak Safari, Mail, ShowIt i Cyber Duck
    to była istną drogą przez mękę:-(, nawet internet chodził wolno i często pojawiała mi się kolorowa kręcąca się piłeczka (The Ball of Death).
    Ja trochę OT ale muszę się spytać kogoś bardziej dośw. w OSX. Mam podobnie, z tym że ja mam jeszcze iMac'a G4, od nowości nie był formatowany, to będzie... 7 lat jakoś
    Już powoli nie da się na nim pracować, właśnie nawet firefox muli jak nie powiem co... Czy lekiem na to będzie format? Czy da się zrobić jakiś "refresh" systemu, tak by nie potracić aplikacji zapisanych na dysku? Aha, ja mam jeszcze Panterę 10.3.9
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Ja trochę OT ale muszę się spytać kogoś bardziej dośw. w OSX. Mam podobnie, z tym że ja mam jeszcze iMac'a G4, od nowości nie był formatowany, to będzie... 7 lat jakoś
    Już powoli nie da się na nim pracować, właśnie nawet firefox muli jak nie powiem co... Czy lekiem na to będzie format? Czy da się zrobić jakiś "refresh" systemu, tak by nie potracić aplikacji zapisanych na dysku? Aha, ja mam jeszcze Panterę 10.3.9

Lekarstwem zdecydowanie będzie format i wgranie systemu od podstaw.
    A co do backupu danych, zgraj na płyty, czy pen driva ważne pliki i po kłopocie.
    .

Początki nałogu

Domyślnie

Teraz pozostaje tylko czekać aż Adobe wyda 64-bitowy pakiet Creative Suite i możliwe, że Macintoshe ponownie wybiją się ponad PC.
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Rosetta Stone3
    Tak z ciekawości, jakiego języka się uczysz?
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Tak z ciekawości, jakiego języka się uczysz?
    La segunda lengua más utilizada en los EE.UU.. - un Español.

Atentamente.

El Van Murderos.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Van, familly pack różni się tylko licencją, sam system jest identyczny. Po prostu na komputer córki równie dobrze mogłeś ściągnąć system z torrentów. Wracając do tematu, mówiłem że to nie windows i pewnie bez problemu starczy update. Właśnie wróciłem z urlopu więc w poniedziałek do jakiegoś ispota trzeba się będzie przejść.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał

Domyślnie

u mnie nie starczył update, system się zainstalował i działał ale po kolejnym restarcie nie chciał wystartować, musiałem zainstalować na czysto, całe szczęście mam drugą partycję. Teraz działa bez problemu i rzeczywiście jest szybciej. Pojawiła się nowa bardzo wygodna rzecz... skalowanie ikon małym suwakiem na dole okna, bardzo pomaga, nie trzeba odpalać przeglądarki zdjęć. @VanMurder jakim cudem udało Ci się zainstalować snow leo na ibook ? w ibook jest procesor powerpc, sl nie ma prawa ruszyć na tym sprzęcie, tylko intel mac.

http://www.apple.com/macosx/specs.html
    Ostatnio edytowane przez huh ; 06-09-2009 o 00:06

Domyślnie Zmiana gammy w Snow Leopard z 1.8 na 2.2!

Cytat Zamieszczone przez huh Zobacz posta
    @VanMurder jakim cudem udało Ci się zainstalować snow leo na ibook ? w ibook jest procesor powerpc, sl nie ma prawa ruszyć na tym sprzęcie, tylko intel mac.

http://www.apple.com/macosx/specs.html
    Oczywiście chodziło mi o MacBook a nie iBook - taki skrót myślowy

Przy okazji kilka ważnych informacji (sczególnie dla fotografów) dla tych co może jeszcze nie wiedzą jeszcze nie wiedzą:

Nowy Snow Leopard ma nową gammę 2.2 nie tak jak poprzedno 1.8 co decudyjące znaczenie dla poważnych fotografów którzy dbają o to żeby ich zdjęcia wyglądały w druku etc. tak samo jak przedtem.

Kalaibracja monitora po zainstalowaniu SL konieczna!!!

Po zainsatlowaniu Snow zauważyłem że moje ikonki w doku, straciły kontrast - wyblakły, moja córa skomentowała nowego Leoparada: "Wow i ekran nawet jaśniejszy !!!
    poczatkowo mysłałem że system ustawił standadowo ICC monitora, ale ustawienia były niezmienione - po kalibracji wszystko wróciłio do normy, wszystkie moje zdjęcia wygladaj tak jak przedtem.

Mimo 64 bitowej struktury SL , jądro sytemu odpala się standardowo w 32bitach. Mozna "żmusić" system żeby wystartował w 64bit, np trzymająć klawis "6" i "4" podczas bootowania.
    Wg niektórych znajomych fotografów, przyspiesza to bardzo workflow przy obróbce zdjęć, sczegolnie w programie Aperture, ponoć LR2 +CS4 działają też znacznie szybciej.

Mnie najbardziej podobaja sie nowe udogodnienia takie jak nowy Dock Expose - po rozsunięciu okien można teraz klikać na ikony programów w Docku i Expose pokazuje nam tylko okna wskazanych aplikacji!!
    łatwiej teraz znaleść odpowiednie okno sczególine jak sie ich ma otwartych 50 w 10 ciu róznych aplikacjach

Na uwagę załuguje nowy QuickTime X który kręci teraz filmy prosto z naszego ekranu - Screen Recording. Bardzo przydatna sprawa jak chce sie zrobić tutorial albo znajomy pyta: "jak twozysz tą maske na kanałach żeby wyciąć tło ze swojej fotki?"

Wystarczy teraz opalić QTX kliknąć Shift+Apple+N, następnie zrobić swoje w PS, LR czy w czym tam chcemy, po nagraniu filmu jednym kliknięciem mozna go wrzucić na YouTube, iTunes czy MobileMe.

Ciekawe ile sie trzeba w Viście nagimastykować, żeby zrobic to samo na świeżo wyciągniętym z pudełka laptopie?

Pozdrawiam

V.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów