Ja używam T17-50 na cropie i myślę że z T28-75 na FF będziesz zadowolony. Pod uwagę w tej cenie brał bym też C17-40L.
C28-135 miałem i jakoś nie powalił na kolana.
podstawowy zoom -to dwie stałki![]()
A może założyciel postu określiłby się w swoich zainteresowaniach, skoro oczekuje porady...
Jeśli focisz ptaki, to kupuj 70-200 i dłużej, jeśli landszafty, to szerzej (17-40) plus jasna stałka 50 lub 85 dla ratowania światła itd, itp...
Jeżeli z kolei za "podstawowy zoom" uważasz taki do wszystkiego (czyli do niczego :-) ) to ja doradzam 24-105 lub ostatecznie pojawiający się tu czasem 28-135
Kazdy będzie ci doradzał wg własnych upodobań. Ja na przykład 70-80% fotek robię zestawem 16-35 plus 35L. I jest to dla mnie PODSTAWOWY zestaw :rolleyes:
Cóż w zasadzie to założenie jest jedno: najlepszy zoom podstawowy poza L-kami. Czyli w grę wchodzą sigmy, tamrony itp. Określenie zainteresowań niewiele zmieni, przy założeniu, że chcę wydać 2500pln. W tej kwocie raczej nie będzie różnicy: "kwiatek, czy landszaft, czy ludzie". Natomiast zapewne będą różnice w jakości optyki, AF-ie.
Dzięki temu co przeczytałem powyżej na placu boju zostały trzy szkła: Sigma 24-70 (I albo II wersja, jeszcze nie wiem), Tamron 28-75, i Canon 17-40 (używany).
Sigmę 24-70 EX Macro wersje I używałem z 30D. Nie miała ff/bf ale nie zawsze trafiała. Było to na tyle uciążliwe że się jej pozbyłem. Uważam że tamron lepiej sobie radzi...
C17-40 zawsze mi się podobał ale jeszcze nie miałemNa FF może być fajnie szeroko.
17-40/L nie jest alternatywą dla Tamrona 28-75 czy Sigmy 24-70, toż to zupełnie inny zakres! Najpierw zdecyduj czy jako podstawowy obiektyw potrzebujesz UWA czy standard.
Jeśli chcesz standard to mogę polecić Tamrona - mój świetnie spisuje się z 5D. Jeśli się zdecydujesz, koniecznie kupuj u sprawdzonego sprzedawcy, ze względu na to że poszczególne egzemplarze mogą różnić się ostrością i celnością AF (ale to generalnie dotyczy wszystkich obiektywów).
Powiedz jeszcze skąd go wziąć ;-)
Ostatnio edytowane przez ukasz ; 25-08-2009 o 16:31
Tak się składa, że nie bez przyczyny ta elka jest kitem. To właśnie podstawowy zoom do 5D.
Nie namawiam Cię na średnioformatową Leicę. Poruszamy się w znacznie niższych cenach. C.a. 4000zł w kredycie to kwota znaczna, ale nie nieosiągalna dla Kowalskiego. Zresztą zauważ, że chcesz wydać połowę od ręki, za coś co może nie sprostać Twoim oczekiwaniom.
Twoja sprawa co kupisz. W/g mnie "oszczędny traci dwa razy" i tyle.
Tak się składa, że mam w zasięgu 28-105 f/3,5-4,5 II USM i chociaż obrazek jest przyzwoity, to różnica do 24-70 jest widoczna.
C-F-K - forever
Mellan,z tą Leicą zgrabnie wszedłeś w zaproponowaną przeze mnie ironię:wink: A poważnie: ja nie kwestionuję tego, że różnica jest widoczna, ja znam zalety L-ek. 28-105 nie biorę w tym momencie pod uwagę, są inne alternatywy - nie koniecznie gorsze i nie koniecznie droższe (z tego co pisali wyżej inni forumowicze). Rozumiem, że piszesz wszystko na podstawie swojej praktyki - to bezcenne doświadczenia, jednak - jak na razie - L-ki są poza moim pułapem.
... czepiasz się![]()
C-F-K - forever