Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Podstawowy zoom do 5D, jaki?

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinicus Zobacz posta
    Ostatnia pozycja to Canon? Jakie światło?
    Canon 24-85 3.5-4.5 USM.

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja używam T17-50 na cropie i myślę że z T28-75 na FF będziesz zadowolony. Pod uwagę w tej cenie brał bym też C17-40L.
    C28-135 miałem i jakoś nie powalił na kolana.

Zablokowany

Domyślnie

podstawowy zoom -to dwie stałki

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

A może założyciel postu określiłby się w swoich zainteresowaniach, skoro oczekuje porady...
    Jeśli focisz ptaki, to kupuj 70-200 i dłużej, jeśli landszafty, to szerzej (17-40) plus jasna stałka 50 lub 85 dla ratowania światła itd, itp...
    Jeżeli z kolei za "podstawowy zoom" uważasz taki do wszystkiego (czyli do niczego :-) ) to ja doradzam 24-105 lub ostatecznie pojawiający się tu czasem 28-135
    Kazdy będzie ci doradzał wg własnych upodobań. Ja na przykład 70-80% fotek robię zestawem 16-35 plus 35L. I jest to dla mnie PODSTAWOWY zestaw :rolleyes:

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    A może założyciel postu określiłby się w swoich zainteresowaniach, skoro oczekuje porady...
    Kazdy będzie ci doradzał wg własnych upodobań. Ja na przykład 70-80% fotek robię zestawem 16-35 plus 35L. I jest to dla mnie PODSTAWOWY zestaw :rolleyes:
    Cóż w zasadzie to założenie jest jedno: najlepszy zoom podstawowy poza L-kami. Czyli w grę wchodzą sigmy, tamrony itp. Określenie zainteresowań niewiele zmieni, przy założeniu, że chcę wydać 2500pln. W tej kwocie raczej nie będzie różnicy: "kwiatek, czy landszaft, czy ludzie". Natomiast zapewne będą różnice w jakości optyki, AF-ie.
    Dzięki temu co przeczytałem powyżej na placu boju zostały trzy szkła: Sigma 24-70 (I albo II wersja, jeszcze nie wiem), Tamron 28-75, i Canon 17-40 (używany).

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sigmę 24-70 EX Macro wersje I używałem z 30D. Nie miała ff/bf ale nie zawsze trafiała. Było to na tyle uciążliwe że się jej pozbyłem. Uważam że tamron lepiej sobie radzi...
    C17-40 zawsze mi się podobał ale jeszcze nie miałem Na FF może być fajnie szeroko.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

17-40/L nie jest alternatywą dla Tamrona 28-75 czy Sigmy 24-70, toż to zupełnie inny zakres! Najpierw zdecyduj czy jako podstawowy obiektyw potrzebujesz UWA czy standard.

Jeśli chcesz standard to mogę polecić Tamrona - mój świetnie spisuje się z 5D. Jeśli się zdecydujesz, koniecznie kupuj u sprawdzonego sprzedawcy, ze względu na to że poszczególne egzemplarze mogą różnić się ostrością i celnością AF (ale to generalnie dotyczy wszystkich obiektywów).

Cytat Zamieszczone przez Piotrfoto Zobacz posta
    To ja zamieszam trochę - 28-80 2.8-4 L, szczerze polecam.
    Powiedz jeszcze skąd go wziąć ;-)
    Ostatnio edytowane przez ukasz ; 25-08-2009 o 16:31

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airborne Zobacz posta
    chyba kitem
    Tak się składa, że nie bez przyczyny ta elka jest kitem. To właśnie podstawowy zoom do 5D.

Cytat Zamieszczone przez marcinicus Zobacz posta
    Mellan
    A może od razu pojechać po bandzie, i wziąć kredyt na średnioformatową Leicę? To nie jest tak, że ja, kompletnie nieświadomy zdecydowałem się na 5D, a cenę, którą mogę wydać wziąłem z sufitu. Napisałem posta abyście Wy - bardziej doświadczeni poradzili mi w wyborze czegoś tańszego. Zalety L-ek znam :-)
    Nie namawiam Cię na średnioformatową Leicę. Poruszamy się w znacznie niższych cenach. C.a. 4000zł w kredycie to kwota znaczna, ale nie nieosiągalna dla Kowalskiego. Zresztą zauważ, że chcesz wydać połowę od ręki, za coś co może nie sprostać Twoim oczekiwaniom.
    Twoja sprawa co kupisz. W/g mnie "oszczędny traci dwa razy" i tyle.
    Tak się składa, że mam w zasięgu 28-105 f/3,5-4,5 II USM i chociaż obrazek jest przyzwoity, to różnica do 24-70 jest widoczna.
    C-F-K - forever

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Nie namawiam Cię na średnioformatową Leicę. Poruszamy się w znacznie niższych cenach. C.a. 4000zł w kredycie to kwota znaczna, ale nie nieosiągalna dla Kowalskiego. Zresztą zauważ, że chcesz wydać połowę od ręki, za coś co może nie sprostać Twoim oczekiwaniom.
    Twoja sprawa co kupisz. W/g mnie "oszczędny traci dwa razy" i tyle.
    Tak się składa, że mam w zasięgu 28-105 f/3,5-4,5 II USM i chociaż obrazek jest przyzwoity, to różnica do 24-70 jest widoczna.
    Mellan,z tą Leicą zgrabnie wszedłeś w zaproponowaną przeze mnie ironię:wink: A poważnie: ja nie kwestionuję tego, że różnica jest widoczna, ja znam zalety L-ek. 28-105 nie biorę w tym momencie pod uwagę, są inne alternatywy - nie koniecznie gorsze i nie koniecznie droższe (z tego co pisali wyżej inni forumowicze). Rozumiem, że piszesz wszystko na podstawie swojej praktyki - to bezcenne doświadczenia, jednak - jak na razie - L-ki są poza moim pułapem.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

... czepiasz się
    C-F-K - forever

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów