Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Podstawowy zoom do 5D, jaki?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Podstawowy zoom do 5D, jaki?

Witam.

Wchodzę w system Canona i chciałbym abyście doradzili mi w wyborze podstawowego obiektywu do puszki 5D. L-ki na razie nie wchodzą w grę, ze względu na cenę.
    Polećcie mi jakiś tańszy zoom podstawowy do tego aparatu. Może ktoś używa szkieł jakichś innych firm i ma doświadczenie, którymi mógłby się podzielić? Może jakieś tańsze szkło Canona? Na taki obiektyw mógłbym wydać ok. 2500pln.

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm...może ewentualnie troszeczkę dołożyć i mieć używkę 24-105LIS?
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Coś już napisał

Domyślnie

Hmm...może ewentualnie troszeczkę dołożyć i mieć używkę 24-105LIS?
    Wiesz...pewnie ten obiektyw byłby wart ceny ale...gdybym dołożył do powyższej kwoty to ktoś mógłby powiedzieć, że jak już wyłożyłem te trzy tysiące to co szkodzi dołożyć jeszcze trochę ...i tak dalej...

Btw, a ile chodzi taka używka 24-105LIS?

Coś już napisał Awatar Donikm
    Miasto
    London

Domyślnie

Cześć,
    ja proponuje Sigma 24-70 mm F/2.8 IF EX DG HSM, fakt ze za około 1tys PLN można już mieć eLke 24-105 ale to światło f4, zaś w sigmie masz już światło f2.8, jeśli jednak to dalej za drogo to może Canon EF 28-135mm f3.5-f/5.6 IS USM, solidny obiektyw, stabilizacja, trochę ciemny, ale masz dość spory zakres ogniskowych, przydatny jako spacer zoom.
    5-ki | L-ki | Dodatki

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie rozumiem ludzi, którzy kupują 5D i oszczędzają na szkłach. Kupisz Ferrari i też będziesz lał do niego na najtańszej stacji?
    C24-70/2.8
    C24-105/4IS
    Albo odpowiedniki np. Sigmy czy Tamrona, które podobno nie są najgorsze.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Nie rozumiem ludzi, którzy kupują 5D i oszczędzają na szkłach. Kupisz Ferrari .......
    5D to nie Ferrari. To zwykła puszka. Od przypięcia innych szkieł niż "L" nie psuje się i nawet co ciekawe nie przestaje robić zdjęć.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Od przypięcia innych szkieł niż "L" nie psuje się i nawet co ciekawe nie przestaje robić zdjęć.
    Głupie dogaduszki możesz sobie darować. Mówię tylko, że nie rozumiem i tyle. Nie wiem co Cię to tak poruszyło.

Coś już napisał

Domyślnie

ja proponuje Sigma 24-70 mm F/2.8 IF EX DG HSM, fakt ze za około 1tys PLN można już mieć eLke 24-105 ale to światło f4, zaś w sigmie masz już światło f2.8
    Właśnie, ta Sigma: piszesz o jej nowszej wersji, tak? Ta chodzi grubo ponad 3000pln, natomiast na stronie Sigmy jest chyba starsza wersja Sigma 24-70
    Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG MACRO - co to za szkło?

Aha i jeszcze jedno: "fakt ze za około 1tys PLN można już mieć eLke 24-105", nie pomyliłeś się z ceną?

Domyślnie

a moim zdaniem w zoomy systemowe nie warto inwestować, co innego w stałki typu 24L,35L,50L,85L bo ich nic (nikt) nie zastąpi - "podrobi" ... jednak jeżeli nie zarabiasz grubej kasy na fotografowaniu, to zoomy tamrona 17-35, czy 28-75 będą Ci dawały fajny obrazek, warty swojej ceny.

Coś już napisał Awatar Donikm
    Miasto
    London

Domyślnie

Tak miałem na myśli nowa wersje sigmy, zas ceny C24-105/4 wyglądają następująco http://www.ceneo.pl/304419 wiec za ok. 1 tys PLN możesz już mieć szkło Canona.

A jeśli chcesz naprawdę tanio to masz jeszcze taka opcje http://www.ceneo.pl/109982 Tamron SP AF 28-75mm f/2,8 XR Di LD Asp. IF Makro Canon, a opinii na temat tych szkieł to na necie jest sporo.
    Ostatnio edytowane przez Donikm ; 24-08-2009 o 19:13
    5-ki | L-ki | Dodatki

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów