Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Profesjonalne czyszczenie soczewek obiektywu...?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kupuje płyn, dzięki za porady.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Podepnę się pod ten temat, chociaż z nieco innym problemem..

Mam możliwość kupienia dobrego szkła. Cena nowego, to ok 1600 PLN. Cena używki którą mogę wyhaczyć, to 200-300 PLN. Problemy są dwa:

• 1. Obiektyw podobno "zamókł", i chociaż nadal jest sprawny mechanicznie, przednia soczewka ma na powłokach (ponoć od wewnątrz) ślady wilgoci (a właściwie "odparowanej" wilgoci).

• 2. Szkło jest za oceanem, i nie wezmę go do ręki przed sfinalizowaniem transakcji.

Żytnia zgodnie ze swoim zwyczajem nie zamierza hipotetyzować - nie podadzą mi nawet przybliżonej ceny usługi do momentu wzięcia delikwenta do ręki. Czy ktoś z was spotkał się może z takim problemem? Ktoś usuwał usterkę tego typu? Czy takie szkło da się reanimować? Bo może zalanie/zamoczenie w samej istocie zdarzenia zabija sens odbudowy obiektywu?

Ryzykuję wprawdzie wyłącznie koszty wysyłki (umówiłem się na możliwy zwrot szkła, o ile uszkodzenia okażą się poważniejsze - niezgodne z opisem), jednak przy minimalnych kosztach zakupu, to wysyłka właśnie podwaja wartość obiektywu.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje - zwłaszcza za podobne przypadki "z życia wzięte".
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ja bardziej myślałem o czyms takim:
    http://allegro.pl/item723653661_izop...ipa_1l_fv.html
    W metalowym spray'u bym nie kupował...

Ewentualnie możesz poszukać Cz.D.A. (czysty do analiz)np. w Polskich Odczynnikach Chemicznych - http://www.poch.com.pl/1/katalog-produktow,1,0 , ale żeby wytrzeć przednie szkło obiektywu, ten w zupełności wystarczy - możliwe, że jest równie czysty.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ja bardziej myślałem o czyms takim:
    http://allegro.pl/item723653661_izop...ipa_1l_fv.html
    Bez etykiety, w zastępczym opakowaniu (pewnie rozlewany z większej beczki) i na dodatek z niewiadomego źródła. Właśnie przed zakupem takiego izopropanolu przestrzegałem kilka postów wyżej.

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ewentualnie możesz poszukać Cz.D.A. (czysty do analiz)np. w Polskich Odczynnikach Chemicznych - http://www.poch.com.pl/1/katalog-produktow,1,0 , ale żeby wytrzeć przednie szkło obiektywu, ten w zupełności wystarczy - możliwe, że jest równie czysty.
    I to jest jak najbardziej właściwa sugestia.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał

Domyślnie

Ja mam tego typu zestaw i działa idealnie http://www.foto-tip.pl/sklep/zestaw_...1_l-p-762.html Tego typu płyn powinien Ci wystarczająco pomóc. Czasem trzeba przeczyścić kilka razy i po kłopocie. A zakup filtra UV pomoże w osłonie przed brudem

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Obiektyw podobno "zamókł", i chociaż nadal jest sprawny mechanicznie, przednia soczewka ma na powłokach (ponoć od wewnątrz) ślady wilgoci (a właściwie "odparowanej" wilgoci).
    mam 28-105 który się kąpał
    Obiektyw po wysuszeniu działa, zdjęcia robi ale jest jedno ALE
    na zdjęciach ostrość jest tylko po jednej stronie. Serwis zrobił co mógł i znacznie się polepszyło po wizycie u nich ale w dalszym ciągu prawa strona jest widocznie mniej ostra od lewej.
    Ponadto - istnieje coś takiego jak korozja, co może się ujawnić po znacznym czasie. Z obiektywem utopiłem aparat, który po wysuszeniu i wizycie w serwisie robił zdjęcia prze jakieś 2-3 lata aż któregoś dnia odmówił współpracy. Przyczyna korozja zeżarła elektronikę. Koszty wymiany elektroniki w 350 - około 400 zł.
    Ja bym wykąpanego obiektywu nie kupił.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pszczółka_maja Zobacz posta
    A zakup filtra UV pomoże w osłonie przed brudem
    i doda niektórym zdjęciom wiele uroku przez niechciane duszki, odbicia i flary
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 25-08-2009 o 14:53 Powód: Automerged Doublepost
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów