Strona 536 z 606 PierwszyPierwszy ... 36436486526534535536537538546586 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 351 do 5 360 z 6055

Wątek: Dowcipy o/na fotografii

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Indyjski uczony skonstruował robota-paparazzo
    http://www.polskieradio.pl/23/267/Ar...obotapaparazzo
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

"Trójpodział zakłada przecięcie obrazu czterema liniami, dwiema pionowymi i dwiema poziomymi. Zdjęcie jest wtedy podzielone na trzy równe części zarówno w pionie jak i w poziomie. Inny sposób polega na podziale prostokątnego kadru przekątną i poprowadzeniu od niej dwóch prostych prostopadłych do pozostałych wierzchołków. Wreszcie złoty podział to podzielenie zdjęcia czterema liniami, z tym, że odcinki podziału nie są równe. Zdjęcie, które jest prostokątem dzieli się wtedy na dziewięć pól, przy pomocy poziomych i pionowych linii na wysokości (szerokości) 1/3 i 2/3."

Hmmm...
    Cyba za wcześnie dzisiaj wstałem i nie ogarniam, czym różni się tutaj trójpodział od złotego podziału i jak przy pomocy dwóch inii poziomych i dwóch pionowych, podzielić kadr na trzy równe części?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    "Trójpodział zakłada przecięcie obrazu czterema liniami, dwiema pionowymi i dwiema poziomymi. Zdjęcie jest wtedy podzielone na trzy równe części zarówno w pionie jak i w poziomie.
    zgodnie z definicja w zdaniu pierwszym, to co pisze w drugim nie musi byc prawda. bo w pierwszym nic nie ma o podziale na rowne czesci

dobra, jestem magazynier krolowej nauk, wiec sie czepiam - normalny czlowiek i tak nie zauwazyl tego

Inny sposób polega na podziale prostokątnego kadru przekątną i poprowadzeniu od niej dwóch prostych prostopadłych do pozostałych wierzchołków.
    w szczegolnosci, jesli prostokat jest kwadratem, to mowimy po prostu o dwoch przekatnych.

ponadto, ta metoda zasadniczo ma racje bytu dla proporcji 3:2, bo przy kadrach panoramicznych, to to bedzie za przeproszeniem * nie rumakowanie znaczy podzial jakis tam na pewno bedzie, ale harmonijny ani tym bardziej zloty, to ni grzyba...

Wreszcie złoty podział to podzielenie zdjęcia czterema liniami, z tym, że odcinki podziału nie są równe. Zdjęcie, które jest prostokątem dzieli się wtedy na dziewięć pól, przy pomocy poziomych i pionowych linii na wysokości (szerokości) 1/3 i 2/3."
    o to bodajze chodzilo w punkcie pierwszym oryginalnie, wiec na moje oko te dwa algorytmy sa tozsame

z zupelnie innej beczki - podzial na trzy rowne czesci, a zloty podzial, to co innego:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82oty_podzia%C5%82
    nie jest to wielka roznica, ale de facto przy prawdziwym zlotym podziale temu punktowi blizej 3/5 (czyli srodka) niz 2/3
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Złoty podział jest podziałem odcinka. Złoty podział dwóch odcinków (boków prostokąta) nie oznacza złotego podziału prostokąta.

Poza jednym, jedynym podręcznikiem Pawła Dumy nikt nie pisze o złotym podziale prostokąta. Wszyscy natomiast piszą o trójpodziale - 1/3-1/3-1/3. W żadnym solidnym źródle na temat kompozycji nie widziałem pomysłu na zawężanie kadru/kompozycji jakimś karkołomnym "złotym podziałem".

EDIT: Jest "złoty prostokąt" czyli prostokąt o "złotych" proporcjach boków.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-07-2011 o 15:01

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Robi się trochę zbyt poważnie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Uprzedzam i ostrzegam że mało śmieszne posty będę przenosił do pralnii

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    EDIT: Jest "złoty prostokąt" czyli prostokąt o "złotych" proporcjach boków.
    A we Wrocławiu to nawet kiedyś Złote Koło było ;-) Ty chyba jeszcze pamiętasz, bo ja to tylko z opowiadań :-D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Mieszkałem kiedyś blisko Złotej Kaczki, ale ona taka dość mało fotogeniczna była...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mnie tam Złota Woda czyli Goldwasser jakoś chodzi po głowie. ;-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 536 z 606 PierwszyPierwszy ... 36436486526534535536537538546586 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów