Strona 192 z 606 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 911 do 1 920 z 6056

Wątek: Dowcipy o/na fotografii

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Racja. A zanim nas stąd wyrzucą za "poważny OT", to się upewnię: żeby było OTF, to światło musi przejść przez obiektyw - stąd, tak czy owak, TTL? Wtedy na błonę, a teraz - przez lustro na matrycę pomiarową (w Canonie 40D "TTL 35 zone SPC")?
    Tak, musi przejść przez obiektyw, ale w inną stronę. Canonowe TTLe (nie wiem czy wszystkie, ale E- na pewno) działają tak, że najpierw wali przedbłysk, odbywa się pomiar i stąd aparat wnioskuje o sile jaką powinien mieć błysk właściwy.
    Przy OTF był jeden błysk.
    Dzięki temu ETTL ma dwie wady: po pierwsze - czas między przedbłyskiem a błyskiem jest tak dobrany, by większość ludzi zamknęła oczy na błysku właściwym,
    dwa: jak Ci ktoś strzeli z fotoceli w czasie przedbłysku, to zdjęcie będzie niedoświetlone - aparat pomyśli: ale walnąłem... Trzeba mooocno zmniejszyć moc lampy!
    Z kolei w drugim przypadku, gdyby ktoś życzliwy ,,doświetlił'' lampą z fotceli, aparat prześwietli i pomyśli tylko: wyłącz już, wyłącz.. cholera, jak się to wyłącza!?!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Dzięki temu ETTL ma dwie wady: po pierwsze - czas między przedbłyskiem a błyskiem jest tak dobrany, by większość ludzi zamknęła oczy na błysku właściwym,
    dwa: jak Ci ktoś strzeli z fotoceli w czasie przedbłysku, to zdjęcie będzie niedoświetlone - aparat pomyśli: ale walnąłem... Trzeba mooocno zmniejszyć moc lampy!
    Z kolei w drugim przypadku, gdyby ktoś życzliwy ,,doświetlił'' lampą z fotceli, aparat prześwietli i pomyśli tylko: wyłącz już, wyłącz.. cholera, jak się to wyłącza!?!
    Mam podobne odczucia - choć bardziej pobieżne z konieczności, bo jakoś tylko w F-801 udawało mi się z lampą zrobić sensowne zdjęcia
    Trzeba by Kuchatka spytać jeszcze raz, "jakim cudem ten E-TTLx" działa?!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z FN (watek dot wyboru pomiedzy d40 a Pentaxem k100d)
    Cytat Zamieszczone przez nikkorek
    (...) Widziałem ostatnio człowieka w kościele z CANONEM 5d i obiektywem canon kit 18-55 (obiektyw kosztuje 100zł) później pytanie dlaczego zdjęcia są tak kiepskie. (...)
    A myslalem ze tak sie nie da
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

350d a potrafi krecic filmiki http://allegro.pl/item266885627_cano...bry_stan_.html i po co ja sie tak spieszyłem zakupem, mój tego niestety nie potrafi
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    350d a potrafi krecic filmiki http://allegro.pl/item266885627_cano...bry_stan_.html i po co ja sie tak spieszyłem zakupem, mój tego niestety nie potrafi
    w moim 400D też nie ma... zoom cyfrowy też nie działa... może następny firmware to naprawi.
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Coś już napisał Awatar drsemen
    Miasto
    Czarnków

Domyślnie

No nie wiecie?
    Filmy poklatkowe ze zdjęć sekwencyjnych.
    Nigdy nie robiliście zdjęć seryjnych, szto prawie jak film. Prawie robi różnicę.
    Ostatnio edytowane przez drsemen ; 11-11-2007 o 20:28
    5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
    Pozdrawiam Szymon

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    Może to wina obiektywu? Założę kit`a i sprawdzę
    Canon 50D + dodatki

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yoshitaka Zobacz posta
    Może to wina obiektywu? Założę kit`a i sprawdzę
    Chyba nie, ja mam kita i takich bajerów nie mam Tylko że ja mam starszy model

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Coś już napisał Awatar Danon
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Do fotografa aktów właśnie przyszła modelka. Ponieważ była mroźna zima uprzejmy fotograf zaprosił najpierw uroczą niewiastę na filiżankę gorącej herbaty. W czasie miłej pogawędki fotograf zauważył przez okno, że właśnie wraca jego żona. Trochę zmieszany mówi do modelki:
    - Proszę, niech się pani szybko rozbierze, bo właśnie moja żona wraca i jeszcze sobie coś niepotrzebnie pomyśli.

-----------------

To jest prawdziwa historia. I pisała o niej lokalna gazeta a nawet Jay Leno (znany Talk Show) wspomniał tym! To było olbrzymie wesele na około 300 osób. Po uroczystościach kościelnych, podczas przyjęcia, pan młody wszedł na podium i podszedł do mikrofonu, żeby przemówić do zgromadzonych gości. Powiedział, ze chciałby podziękować wszystkim za przybycie i za wsparcie podczas wesela, szczególnie, ze niektórzy przybyli z daleka. Szczególnie chciał podziękować rodzinom państwa młodych za przybycie i nowemu teściowi za zorganizowanie tak wspaniałego wesela. Chciał podziękować wszystkim za przybycie i prezenty i wszystko, powiedział, ze chciał dać każdemu specjalny prezent tylko od niego. Dlatego przykleił pod siedzeniem każdego krzesła kopertę. Powiedział, ze to prezent dla każdego i poprosił, żeby wszyscy otworzyli koperty. W każdej kopercie znajdowało się zdjęcie o rozmiarach 8x10 przedstawiające drużbę kochającego się z panna młodą. Miał on podejrzenia co do tych dwojga i wynajął prywatnego detektywa, żeby zbadał sprawę kilka tygodni przed ślubem. Potem stal na podium jeszcze przez parę minut obserwując reakcje tłumu, po czym odwrócił się do drużby i powiedział "F... you" (nie wymaga tłumaczenia) potem odwrócił się do panny młodej i tak samo powiedział "F... you" a potem skierował do oszołomionych gości "Spadam stąd". Zaraz w poniedziałek załatwił anulowanie ślubu. Podczas gdy większość z nas zerwałaby zaręczyny zaraz po odkryciu prawdy o romansie, ten facet przeszedł przez cale przygotowania i uroczystość jak gdyby nigdy nic. Jego zemsta: rodzice panny młodej zapłacili 32.000$ za przyjęcie dla 300 gości. Poinformował wszystkich o tym co się stało. Ale najlepsze ze wszystkiego, sponiewierał reputacje panny młodej i drużby na oczach ich wszystkich przyjaciół i całej rodziny: rodziców, braci, sióstr, dziadków, siostrzenic i siostrzeńców etc. Ten facet ma jaja.

Strona 192 z 606 PierwszyPierwszy ... 92142182190191192193194202242292 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów