Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Czarno-biale slajdy

Miasto
    Warszawa, Polska

Domyślnie Czarno-biale slajdy

Witam
    Chcialbym rozpocząć fotografowanie na czarno-białym filmie diapozytywowym. znalazlem (trudno) dostepne dwa filmy na rynku:

- Fomapan 100, oraz
    - Agfa Scala professional 200

Czy macie jakies doświadczenia z tym materialem? Jak wygląda mozliwosc forsowania do wyższych ISO. Zależałoby mi na naswietlaniu 400 lub 800 ISO.

Czy możecie którys z tych filmów polecic? Może na rynku są jescze jakieś inne?
    Dzięki za pomoc

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Jest jeszcze jedna opcja, dowolny negatyw czarno-biały + cross-processing.

Scali kiedyś używałem (dawno temu) ale nominalnie, więc nie wiem jak zachowuje się przy forsowaniu. Sam slajd bardzo dobry, ale wydaje mi się, że dostępność obecnie jest bliska zeru. Nie ma produkcji, więc to co jest na rynku to pozostałości magazynowe, prawdopodobnie że przeterminowane lub bliskie przeterminowania.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaj Zobacz posta
    Witam
    Chcialbym rozpocząć fotografowanie na czarno-białym filmie diapozytywowym. znalazlem (trudno) dostepne dwa filmy na rynku:

- Fomapan 100, oraz
    - Agfa Scala professional 200

Czy macie jakies doświadczenia z tym materialem? Jak wygląda mozliwosc forsowania do wyższych ISO. Zależałoby mi na naswietlaniu 400 lub 800 ISO.

Czy możecie którys z tych filmów polecic? Może na rynku są jescze jakieś inne?
    Dzięki za pomoc
    Lepiej zanim się zainteresujesz samymi filmami to się zainteresuj możliwością ich wywołania, bo to jest większy problem. Scala zawsze rządziła, tylko nie wiem czy gdziekolwiek ją wywołasz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podobno są dwa laby w Polsce, które jeszcze wołają Scale (Warszawa i Łódź, ale nie znam namiarów). Sam materiał czasami się jeszcze pojawia, ale na takiej zasadzie jak wspomniał mate00sh: ktoś robił remanent i znalazł za regałem pół paczki :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Czarno-białe, wywołanie 22 zł (135) lub 26 zł (120).

http://www.czarno-biale.pl/sklep/pro...roducts_id=414 :

Obecnie na rynku występują filmy przeterminowane lub "nowe" ale z bardzo krótką gwarancją. Nawet przechowywane w lodówce, nie dają po obróbce czerni o wymaganej głębi - slajd jest szary i mało kontrastowy. Nadaje się jednak do obróbki negatywowej. Daje negatyw o przezroczystej masce i dużym kontraście. UWAGA - inny slajd czarno-biały Fomapan R 100 nie nadaje się generalnie do obróbki negatywowej. Jest to czarno-biały slajd o czułości podstawowej 200 ISO/ 24 DIN. Nie trzeba wprowadzać poprawek przy ustalaniu kontrastu motywu. Czułość może być zwiększana przez wywoływanie forsowne: od 400 do 1600 ISO. Wywoływanie forsowne powoduje niewielkie zmniejszenie gęstości maksymalnej i zwiększenie kontrastu. Skrócone wywoływanie umożliwia uzyskanie czułości 100 ISO/ 21 DIN - ze zwiększoną gęstością maksymalną i mniejszym kontrastem. Ten efekt umożliwia fotografowanie motywów o bardzo wysokim kontraście. Można również w ten sposób używać Scali do duplikacji przeźroczy i negatywów czarno-białych. Emulsja Scala 200 wywoływana w oryginalnym procesie Scala prowadzi do uzyskania przeźroczy o bardzo dużej trwałości.
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 24-08-2009 o 14:36 Powód: Automerged Doublepost
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Jeżeli się nie mylę, Scalę można wywołać w "czarnobiałych" - http://www.czarno-biale.pl/sklep/. Ale sugestia do weryfikacji. Wydaje mi się, że robią to również wysyłkowo. Sama siedziba to okolice ronda ONZ w wawie.

edit:
    No i mate00sh mnie ubiegł
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Tyle że miałem na myśli zakłady z oryginalnym Agfowskim procesem których chyba już w ogóle nigdzie nie ma... To że Cz-B robi Scalę i Fomę to wiem, bo od zawsze robił tyle że to nie jest wspomniany Agfowski proces od Scali...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa, Polska

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Jak się dzisiaj dowiedzialem w czarno-bialych na Prostej w Wawie wywołują czarno-biale slajdy za 25pln.
    Pani zaproponowala, że mogę też kupić negatyw (sugerowała Rollei) i wywołać na slajd. nie potrafila niestety powiedziec czy to rozwiazanie da lepszy efekt niz slajd fomapan 100.
    Na razie mam fomapan 100 i chcę go sforsować do 200 albo 400 iso. Pewnie we wrześniu bedzie wiecej czasu wiec wezme go w Tatry na pare dni i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Przy okazji przyznam się, że już próbowałem czarno-bialych slajdow- kilka lat temu i już nie pamietam jaki film to byl. znalazlem slajdy przypadkiem, lezaly gdzies zapomniane, rzucilem na sciane i.... efekt bardzo fajny, mimo, ze same ujecia nie powalaja, pare widoczkow z gor, trzy portrety itp

Awatar Calik
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

witaj,

jesli wiesz, gdzie jest Ostrzeszów, to tam takowe filmy wywoluja za 7pln. Mam tam rodzine i ja to tam robie

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calik Zobacz posta
    witaj,

jesli wiesz, gdzie jest Ostrzeszów, to tam takowe filmy wywoluja za 7pln. Mam tam rodzine i ja to tam robie
    Slajdy ? Czy czarno-biale negatywy ? Bo to ogromna różnica...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów