Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Hipoteza - używany 10D vs nowy 350D ???

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

dodam ze 10d nie ma problemu z robieniem zdjecia po dlugim naswietlaniu - po 30s mozna nastepna fotke zrobic natychmiast, a i bufor na pliki raw jest nawet wiekszy bo 9 a nie jak w 350d 5 - a RAW+JPG 4... ale zgrywanie pozniej tygo wsyztiego na karte to juz inna sprawa

Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    Czy szybkość dostępu do funkcji (ISO, tryb pomiaru ekspozycji, format zdjęć, WB) jest wystarczająca (tzn. czy nie trwa 'wieki' i mase 'kliknięć' ) - ja np. często zmieniam ww. ustawienia - ale nie musze tego wykonywac w czasie 0,1sek - bo 1 czy 2 sekundy na to wystarczą - byle nie dłużej
    w 350d dostep do niektorych funkcji (np. iso) wymaga kozystania z kolorowego wyswietlacza LCD ktory nie zawsze jest tak czytelny jak ten drugi monochromatyczny (np. w silnym sloncu), w 10 wszytkie wymienione przez Ciebie funkcje dostepne sa pod "jednym" przyciskiem (takie klawisze szybkiego dostepu) i wyswiatlane wlasnie na tym gornym wyswietlaczu a drugie pokretlo tez ulatwia wybieranie pozadanych nastawow, i rowniez nie trezba czekac na ich wykonanie- nastepuje to natychmiast po wcisnieciu przyciskow do tego sluzacych.
    Za 10d przemawia rowniez jasniejszy wizjer, choc ja pewnie tez wybralbym 350 mimo tych 'szczegolow' gdyby nie to ze dla mnie uchwyt jest bardzo niewygodny i po 10nim zabawy zaczela mnie bolec reka - ale fakt z gripeg go nie trzymalem choc wydaje mi ze ze i tak nie wiele by to zminilo poza ulga dla malego palca, wciaz pozostaje kwestia malej glebokosci tego uchwytu...

PS ostatnio na allegro widzialem nowego 10d aukcja skonczyla sie za 2800zl za body.
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kociu
    dodam ze 10d nie ma problemu z robieniem zdjecia po dlugim naswietlaniu - po 30s mozna nastepna fotke zrobic natychmiast
    To ja tylko naprostuje ze to nie jest "problem" a zaleta, ktora mozna wylaczyc w konfiguracji aparatu.
    A dokladniej jest to wbudowane odszumianie zdjec z dluzszym czasem naswietlania - aparat po zrobieniu zdjecia naswietla drugie tyle cala czarna klatke i od pierwszego zdjecia "odejmuje" to czarne by zdjac szumy. Calkiem skuteczne.
    Tylko ci ktorzy sa nieuswiadomieni co to jest i ze mozna to wylaczyc lubia to nazywac "problemem" bo musza dlugo czekac by zrobic nastepne zdjecie ...a tu instrukcja sie po prostu klania.
    Co to jednoczesnie oznacza? Ze jesli wlaczymy ta funkcje to zdjecie robione 30sek wyjdzie z 350D ladniejsze niz z 10D.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    To ja tylko naprostuje ze to nie jest "problem" a zaleta, ktora mozna wylaczyc w konfiguracji aparatu.
    A dokladniej jest to wbudowane odszumianie zdjec z dluzszym czasem naswietlania - aparat po zrobieniu zdjecia naswietla drugie tyle cala czarna klatke i od pierwszego zdjecia "odejmuje" to czarne by zdjac szumy. Calkiem skuteczne.
    Tylko ci ktorzy sa nieuswiadomieni co to jest i ze mozna to wylaczyc lubia to nazywac "problemem" bo musza dlugo czekac by zrobic nastepne zdjecie ...a tu instrukcja sie po prostu klania.
    Co to jednoczesnie oznacza? Ze jesli wlaczymy ta funkcje to zdjecie robione 30sek wyjdzie z 350D ladniejsze niz z 10D.
    napisalem problem w kontekscie sytuacji jaka jest w d30 gdzie:
    Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    30 sekund @ f5.6 - ekspozycja przy ISO 100 / wg światłomierza dobry czas w dosyć ciemnym pomieszczeniu (piwnica) Custom Functions -> Long Exposure Noise Reduction:
    on = 35 sekund
    off = 31 sekund
    Czas mierzony od zakończenia naświetlania to pokazania zdjecia na LCD - w tym czasie nie można wykonać kolejnego ujęcia, ani wejść do menu...
    Ciekawe - prawda?

Zaraz sprawdzę sobie obie fotki - zobaczę, czy jest jakaś naprawdę widoczna różnica.
    A jak to się ma do 350D? mógłby ktoś sprawdzić?
    W 10d w ogole nie ma funkcji odszumiania.
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    dzieki
    E tam.. Nie ma za co ;-) Tak czy inaczej warto doinstalowac sobie google ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kociu
    napisalem problem w kontekscie sytuacji jaka jest w d30
    A to przepraszam... ja na forach zazwyczaj rozpoznaje konteksty tylko gdy ktos je odpowiednio cytatami zaznaczy .

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów