computrekker PLUS ????
computrekker PLUS ????
EOS 10D + grip + RS-80N3
Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
moje fotki --->www.robson.deviantart.com
Niestety... niby na długość OK, ale niestet wszerz mi sie komputerek nie pomieści
minusy matrycy 17" 4:3 w notebooku
![]()
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
tez mialem dylemat co kupic, padlo na nowy 350D
po czesci przekoal mnie ten test:
http://www.astrosurf.com/halfie/A_EOS350D_VS_10D.htm
warto zwrocic uwage ze mimo wlaczenia noise remove hoty i szumy po rozjasnieniu sa o wiele mniejsze bez tej funkcji. Latwo wywnioskowac ze nie warto jej wogole uzywac a szumy usuwac sobie samemu na kompie, czy to neat image czy ninja
No ciekawa lektura :P - jeśli ktoś zna francuskiDobrze, że można się samemu domysleć co i jak
...
Ale... hmm.. to wszystko trochę zmyla, bo po jakiś 2 minutach przypatrywania się 'czarnym obrazkom' już sam nie wiedziałem, czy to 'hot pixele' z 10D czy może ja mam jakiegoś na swojej matrycy w notebookuNa szczęście wszystko sprowadziło się do usunięcia kilku kłaczków z panelu... - i powiem Wam, że dzięki temu udało mi sie zredukować o połowę ilość badpixeli na tych fotkach ze strony! :P nie potrzeba PS - wsyatrczy przetrzeć monitorek
![]()
Zamieszczone przez Calliactis
A po co ci notebook w gory?
Jesli na tej podstawie glownie mialbys rezygnowac z 10D na rzecz 350D to po co dokladac sobie kolejne setki gramow notebookiem? Wystarczy (na tydzien, dwa) 3 albo 4 karty po 1GB + usuwanie na beizaco zdjec.
Chyba ze na pare miesiecy jedziesz.
Lepiej zamiast notebooka poswiecic te pareset gramow na jakis statyw.
To nawet nie chodzi o wagę. Komputerek muszę zabrać ponieważ wysyłam zdjęcia na bierząco (zwykle pracuję z ludźmi obserwującymi migracje zwierząt oraz ze służbami leśnymi i strażą graniczną). Komputerek nie jest mały, ale zakładam, że jest z największą baterią na jakieś 8 godzin działania. Jeśli zaś chodzi o stosunek wagi 350D / 10D to już zależy mi na tym aby reszta była lekka... Na dobrą sprawę możnaby zawsze dodawać po 100g do każdej rzeczy ... Tylko wtedy to się już w tonach będzie liczyć... Komputerek jest służbowy (powiedzmy
- bo sam go i tak kupiłem, a zwrócono mi część kosztów w ramach wykonywanej pracy). Niestety - taki mam i już
Byłem dzisiaj w miłym sklepie w Krakowie na Sławkowskiej, gdzie udało mi się obejrzeć 350D + grip wraz z 17-85IS oraz 70-200 f4 L oraz Minoltę Dynax 5D. Porównałem też wszystko z 20D... Hmm.. Myślę, że 350D jednak w 100% mi wystarczy. Z gripem uchwyt jest lepszy do zniesienia- nie powiem jednak, że jest niewiadomo jak wygodny. Praca w pionie jest świetna. Ogólnie oblookałem wszystko, spodobało mi się i tak decyzja zapadła - wszystkim wypowiadającym się pod moim pierwszym postem dziękuję - Wasze wypowiedzi były bardzo pomocne...
A! Jeszcze mała dygresja na koniec. Bawiłem się Minoltą Dynax 5D i wcześniej jeszcze w sieci FotoJoker 7D... Powiem tyle, że jeśli chodzi o model wyższy 7D to z jej wyglądu, ergonomii, wyważenia Canon mógłby brać po cześci przykład - bo to mi się strszanie spodobało - po 3-4 minutach wiedziałem gdzie co jest i 'po co' - to wspaniałe. Jednak aparacik ma wadę - przy ISO 800 i ISO 1600 widać wyraźnie, że reducja szumów działa na tyle mocno, że rozmywa obraz. Jest to wrażenie nie tyle nieprzyjemne dla oka, co wkurzające. Canon może i ma szum, ale zdjęcia są jak żyleta, a tam mydło - o to niezależnie od przesłony, od obiektywu itd... To mnie zniechęciło zupełnie do brania pod uwagę tego aparatu przy zakupie. No cóż 'sorry winetou'...
5D jest natomiast małym aparacikiem, który mógłbym konkurować z 350D zarówno cenowo jak i funkcjonalnie i gabarytowo. Miły w chwycie, stosunkow lekki z dobrym obiektywem KITowym (18-70mm f3.5 - 5.6) i stabilizacją obrazu - he- za 3500zł mamy 'sześciomilionową' cyfrową lustrzankę z 18-70 f3.5 - 5.6 IS (!!!) :P Ale mówcie co chcecie ja i tak wolę Canona!
Tym miłym akcentem chyba możemy zamknąć ta dyskusjęDziękuję!
rozumiem, że to było na D30.Zamieszczone przez Calliactis
to tak tylko dla porządku masz czasy z 350D:
on = 32,7 sek
off = 0,8 sek
czyli jakiś tam postęp jest![]()
pozdro.,
m.
a propo czy ktosa z was uzywa tego plecaka? i mglby umiescic tu zdjecie z calym sprzetem?
A luknij sobie TUTAJ
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000